Το εργαστήριο διαμεσικών ερμηνευτικών στρατηγικών για οπτικοακουστικά αρχεία, Περιφερειακή όραση, συντονίζει ο Tamer El Said, συνιδρυτής της Cimatheque. Φέτος, το SIFF προσκαλεί επιλεγμένους συμμετέχοντες από την Ελλάδα, τον Λίβανο και την Αίγυπτο να δουλέψουν με αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό που θα τους χορηγηθεί από το Δίκτυο Αρχιπέλαγος, την Cairo Cimatheque, τον πολιτιστικό οργανισμό UMAM-Documentation & Research (UMAM-D&R) του Λιβάνου, και το NAIAS, ένα συμμετοχικό αρχείο με έδρα την Σύρο.

Το εργαστήριο Περιφερειακή όραση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Πρόγραμμα Προβολών

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ταινίες μεγάλου μήκους με επίκεντρο την εξορία, την πολιτική και τη μετανάστευση, θεματικές που θα απασχολήσουν το φετινό εργαστήριο Περιφερειακή Όραση.

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021, 21:00
“Happy Day”, Παντελής Βούλγαρης, Ελλάδα, 1976, 100′

Η ταινία πραγματεύεται τις εμπειρίες πολιτικών κρατουμένων που εξορίστηκαν σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η φιγούρα ενός κρατούμενου που αρνείται να υποταχθεί.

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021, 21:00
“Ο Έλληνας γείτονας” / “Katzelmacher”, Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Δυτ. Γερμανία, 1969, 88′

Μια ταινία γύρω από μια παρέα νεαρών ζευγαριών που βαριούνται και περνάνε τον χρόνο τους συζητώντας, πίνοντας, παίζοντας χαρτιά και χαζολογώντας. Ο Γιώργος, ένας εργάτης από την Ελλάδα (τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο Φασμπίντερ) γίνεται αντικείμενο περιέργειας για τις γυναίκες, ενώ εντείνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους άντρες.

Katzelmacher © Rainer Werner Fassbinder Foundation

H εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen.

FILM CLUB

Μια σειρά κινηματογραφικών προβολών, το FILM CLUB αναπτύσσεται σε ξεχωριστά «επεισόδια» τα οποία επιμελούνται διαφορετικά ελληνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σποραδικά από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2022, θα προβληθούν ταινίες από την Ταινιοθήκη του Goethe-Institut μαζί με ταινίες που προτείνονται από τους συνεργάτες του FILM CLUB.

Το καθένα επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε ένα φεστιβάλ που έχει προσκληθεί από το Goethe-Institut Athen να επιμεληθεί τη συγκεκριμένη βραδιά προβολών, επιλέγοντας μια ταινία από την πλούσια Ταινιοθήκη του Goethe-Institut, η οποία θα προβληθεί μαζί με μια άλλη ταινία της επιλογής του εκάστοτε φεστιβάλ. Η έναρξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 21:00 στην ταράτσα του Goethe-Institut Athen, σε επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF).

Το FILM CLUB είναι μια πρωτοβουλία του Goethe-Institut Athen.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Happy Day © Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Διαβάστε επίσης:

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου γίνεται 10 χρονών!