Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων μας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας Τα πουλιά, του Α. Χίτσκοκ, με live soundtrack από τους Silent Move και Χάρη Λαμπράκη.

«Χάρισέ τους ευχαρίστηση. Την ίδια ευχαρίστηση που αισθάνονται όταν ξυπνούν από έναν εφιάλτη».

Α. Χίτσκοκ

Οι Silent Move επιλέγουν για πρώτη φορά να επενδύσουν μουσικά μία ομιλούσα ταινία. Πρόκειται για την εμβληματική και εντελώς τρομακτική ταινία του Alfred Hitchcock Τα πουλιά (“The Birds”, 1963). Συμπαραστάτης επί σκηνής, επίσης για πρώτη φορά μαζί τους, θα είναι ο σημαντικός μουσικός και αυτοσχεδιαστής Χάρης Λαμπράκης. Στην εμφάνισή τους στο ΚΕΤ οι τρεις μουσικοί, με όχημα τον αυτοσχεδιασμό, θα αφαιρέσουν τον ήχο από την ταινία και θα προτείνουν τη δική τους μουσικο-ηχητική εκδοχή. Αυτοσχεδιαστική μουσική προσέγγιση σε μία από τις κλασσικά τρομακτικότερες ταινίες της ιστορίας του κινηματογράφου.

Λίγα λόγια για την ταινία

Ο Hitchcock γύρισε Τα πουλιά αμέσως μετά το Ψυχώ. Η ταινία προβλήθηκε το 1963 και η ιστορία της είναι απλή, ανοιχτή όμως σε πολλές ερμηνείες. Όλα συμβαίνουν σε μια κωμόπολη στην Βόρεια Καλιφόρνια, όταν η Melanie Daniels (Tippi Hedren) πάει να συναντήσει τον Mitch Brener (Rod Taylor). Για κάποιον ανεξήγητο λόγο τα πουλιά της περιοχής αρχίζουν να γίνονται απειλητικά και να επιτίθενται στους ανθρώπους. Η ταινία εξελίσσεται δεξιοτεχνικά από τον μετρ του σασπένς Hitchcock με τη χρήση πρωτοποριακών για την εποχή οπτικών εφέ. «Τα πουλιά» είναι η μόνη ταινία στη φιλμογραφία του Hitchcock που μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία του «φανταστικού» σινεμά.

Λίγα λόγια για τους Silent Move

Οι Silent Move δημιουργήθηκαν το 2009, από τον Γιάννη Παξεβάνη και τον Βασίλη Τζαβάρα ντύνοντας μουσικά το Nosferatu του F.W. Murnau. Στη συνέχεια δούλεψαν πάνω στις ταινίες: Jeanne d’ Arc του Carl Theodor Dreyer, The fall of the house of Usher του Jean Epstein, Battleship Potemkin του Sergei Eisenstein, Un chien Andalou του Luis Bunuel, Emak Bakia του Man Ray, Ghosts before breakfast του H. Richter κ.α. Έχουν εμφανιστεί στα φεστιβάλ: In mute festival (2013), Deteriorate Festival II (2014), 1st Avant-garde guitar festival (2015), DADA κινηματογράφος και μουσική (Δημήτρια, 2015). Έχουν συμπράξει επί σκηνής με τους μουσικούς Γιώργο Διαμαντόπουλο, Σπύρο Πολυχρονόπουλο (Spyweirdos), Σπήλιο Καστάνη, Γιώργο Κατσάνο, Ορέστη Ζαφειρόπουλο, Στέφανο Ψαραδάκη, Νίκο Κορδέλη κ.α. Έχουν συνεργαστεί με τη φωτογράφο Haruna Kawanishi (χώρος Τέχνης “Ανάμεσα”) και την video artist Ερατώ Τζαβάρα (Baumstrasse, ΚΕΤ). Επίσης, έχουν συνθέσει τη μουσική για τις παραστάσεις Και τα ψάρια βγήκαν στη στεριά να πολεμήσουν τους ανθρώπους (Θέμελης Γλυνάτσης / Atonal, Φεστιβάλ Αθηνών 2014) και Βερενίκη (Θέμελης Γλυνάτσης, Φεστιβάλ Αθηνών 2015).

Λίγα λόγια για τον Χάρη Λαμπράκη

Ο Χάρης Λαμπράκης είναι ένας εξαιρετικός μουσικός, δεξιοτέχνης στο νέυ, με πλούσιες συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος διαφόρων μουσικών σχημάτων και από το 2006 έχει σχηματίσει το συγκρότημα Χάρης Λαμπράκης Quartet.

Διάρκεια: 119 λεπτά

Γιάννης Παξεβάνης: κιθάρα, loops, effects, ραδιόφωνο | Βασίλης Τζαβάρας: κιθάρα, loops, effects, τετρακάναλο κασετόφωνο, πικάπ | Χάρης Λαμπράκης: νέυ, πλήκτρα