Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσφέρει στο κοινό, και αυτή την καλλιτεχνική περίοδο, τη δυνατότητα να απολαύσει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με την εξαιρετική ακουστική της, μεγάλες ορχήστρες υπό τη μουσική διεύθυνση σπουδαίων μαέστρων που συμπράττουν με κορυφαίους σολίστ του καιρού μας.

Ο φετινός προγραμματισμός περιλαμβάνει αγαπημένους κύκλους εκδηλώσεων μουσικής –από κλασική και μουσική δωματίου μέχρι τζαζ και σύγχρονη–, χορού και όπερας που έχουν αγκαλιάσει θεατές κάθε ηλικίας καθώς και θεατρικές παραστάσεις, αλλά και ζωντανές μεταδόσεις παραστάσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (National Theatre Live), τον Θεατρικό Θίασο του Κέννεθ Μπράνα (Kenneth Branagh Theatre Company) και μπαλέτων από το ιστορικό Θέατρο Μπολσόι (The Bolshoi Live from Moscow).

Ο αγαπημένος Κύκλος Το Μέγαρο των Παιδιών που είναι πλέον θεσμός, συνεχίζεται και αυτή τη σεζόν και εμπλουτίζεται με περισσότερα θεάματα και ακροάματα για όλη την οικογένεια, κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια, διαγωνισμούς, πρωταθλήματα κ.ά.

Αυτά τα Χριστούγεννα, το Μέγαρο έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με θεάματα και ακροάματα για όλη την οικογένεια: μουσική, μπαλέτο και θέατρο σκιών, για τις πιο γιορτινές μέρες του χρόνου!

Επίσης, για δεύτερη χρονιά, ένα ολόφωτο παγοδρόμιο περιμένει μικρούς και μεγάλους να διασκεδάσουν και να αθληθούν κάνοντας πατινάζ στην παγοπίστα του Αιθρίου!

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

KYKΛΟΣ MEΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ – ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΑΕΣΤΡΟΙ –
ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ

Στις 26/10 ένα από τα καλύτερα σύνολα του κόσμου, η Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου, επιστρέφει στο Μέγαρο, ερμηνεύοντας ένα πρόγραμμα, στο οποίο οι επικές οπερατικές συνθέσεις του Ρίχαρντ Βάγκνερ (αποσπάσματα από τους Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης και από το Λυκόφως των θεών) συναντούν τον μεταρομαντικό λυρισμό του Γκούσταβ Μάλερ και την ευφάνταστη δραματικότητα του Άλμπαν Μπεργκ. Τους μουσικούς της διάσημης ολλανδικής ορχήστρας θα καθοδηγήσει με την μπαγκέτα του ο μουσικός της διευθυντής, ο κορυφαίος ιταλός μαέστρος Ντανιέλε Γκάττι. Με την Κονσέρτχεμπαου συμπράττει η MOYSA–Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κατόπιν πρόσκλησης του ΜΜΑ, το οποίο υποστηρίζει σταθερά τα νεανικά μουσικά σύνολα.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα (4/12), το Μέγαρο υπόσχεται στους φίλους της κλασικής μουσικής μια ξεχωριστή βραδιά αποκλειστικά με έργα Μπετόβεν, τα οποία θα αποδώσει μία από τις πιο φημισμένες βρετανικές ορχήστρες, η Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών. Η συναυλία πραγματοποιείται με τη γενναιόδωρη χορηγία της ALPHA BANK και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτή της και συνεργάτη του Μεγάρου, Σερ Νέβιλ Μάρρινερ. Θα τη διευθύνει, με την ιδιότητα του μαέστρου, ένας από τους πιο γνωστούς πιανίστες της εποχής μας, ο Μάρρεϋ Περάια. Ως σολίστ θα ερμηνεύσει το Δεύτερο και το Τέταρτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν.

ΚΥΚΛΟΣ ΟΠΕΡΑ – ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η φετινή συνεργασία του ΜΜΑ με την Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζεται τον Νοέμβριο με μια από τις πιο αγαπημένες όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου, την Τραβιάτα του Βέρντι (19, 20, 23, 25, 26, 27 & 30/11, συμπαραγωγή με την ΕΛΣ). Τους ρόλους ερμηνεύει ένα εξαιρετικό καστ ελλήνων και ξένων μονωδών. Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο της ΕΛΣ.

Το Μέγαρο και η ΚΟΑ αποδίδουν τον δικό τους φόρο τιμής (30/12) στη Μαρία Κάλλας (βλ. Χριστούγεννα στο Μέγαρο).

MET HD Live

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και αυτή την καλλιτεχνική περίοδο οι επιτυχημένες μεταδόσεις παραστάσεων από τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης με την υποστήριξη του Antenna Group. Στις 10/12 θα μεταδοθεί η σύγχρονη όπερα Η αγάπη από μακριά της Κάιγια Σαάριαχο.

ΚΥΚΛΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Στις 2, 3, 4 και 5/12 οι χορευτές της Hellenic Dance Company εμφανίζονται στη σκηνή της Αίθουσας Νίκος Σκαλκώτας για να ερμηνεύσουν το έργο “Tomorrow” σε χορογραφίες διάσημων δημιουργών του 20ού και 21ου αιώνα: Άκραμ Καν, Μάρθα Γκράχαμ, Αντώνη Φωνιαδάκη, Τζάσμιν Βάρντιμον, Τόνο Λάκι, κ.ά. Συμπαραγωγή με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

Τον Δεκέμβριο θα παρουσιαστεί επίσης Η Βασίλισσα του χιονιού (βλ. Χριστούγεννα στο Μέγαρο).

THE BOLSHOI BALLET LIVE FROM MOSCOW

Επτά εξαιρετικές παραγωγές του Μπαλέτου Μπολσόι που συνδυάζουν το κλασικό με το μοντέρνο ρεπερτόριο προτείνει το Μέγαρο στους φίλους του χορού για τη δεύτερη χρονιά των απευθείας μεταδόσεων από το ιστορικό ρωσικό θέατρο της Μόσχας σε συνεργασία με την Pathé Live. Μετά τη Χρυσή εποχή (16/10), οι μεταδόσεις συνεχίζονται στις 6/11 με το κωμικό μπαλέτο The Bright Stream [Το κρυστάλλινο ρυάκι] και στις 18/12 με τον Καρυοθραύστη, μια από τις ομορφότερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες που έντυσε με την εξαίσια μουσική του ο Τσαϊκόφσκι.

ΚΥΚΛΟΣ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Στις 23/10 ξανάρχισε για τρίτη συνεχή χρονιά ο συναρπαστικός Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, η παράσταση που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι για τη ζωντάνια και την πρωτοτυπία της (βλ. Το Μέγαρο των Παιδιών).

Τον Δεκέμβριο (10–12/12), η Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη θα φιλοξενήσει την παραγωγή Είμαστε από καλή γενιά σε σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού (κείμενο–επιλογή ποιημάτων–δραματουργία: Στρατής Πασχάλης). Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου. Συμμετέχουν: Μανώλης Μητσιάς, Νάντια Κοντογιώργη, Νίκος Καραθάνος και ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου. Μαζί τους, ο Μουσικός Όμιλος Αρσακείων–Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης και η Χορωδία Αποφοίτων Graduarti (διδασκαλία και μουσική διεύθυνση χορωδιών: Χριστίνα Βαρσάμη–Κούκνη). Το συμφωνικό σχήμα που πλαισιώνει μουσικά την παράσταση διευθύνει ο Στάθης Σούλης. Συμπαραγωγή με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.

NATIONAL THEATRE LIVE

Η σειρά National Theatre Live που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council [Βρετανικό Συμβούλιο], προσφέρει και φέτος στους θεατρόφιλους παραγωγές υψηλών προδιαγραφών στις οποίες λαμβάνουν μέρος ηθοποιοί διεθνούς ακτινοβολίας. Τον Νοέμβριο (2/11) αναμεταδίδεται σε μαγνητοσκόπηση το αριστουργηματικό δράμα του Τέρενς Ράττιγκαν Βαθιά γαλάζια θάλασσα/Το βαθύ μπλε του έρωτα (Τhe Deep Blue Sea, νέα παραγωγή) με πρωταγωνίστρια την Έλεν Μακ Κρόρυ, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για τη συγκλονιστική ερμηνεία της ως Έστερ Κόλλυερ. Στις 15/12 έχει προγραμματιστεί η μετάδοση του έργου του Χάρολντ Πίντερ Νεκρή ζώνη με τον Ίαν Μακ Κέλλεν και τον Πάτρικ Στιούαρτ.  

KENNETH BRANAGH THEATRE COMPANY LIVE

Η νέα συνεργασία του Μεγάρου με τον Θεατρικό Θίασο του Κέννεθ Μπράνα [Kenneth Branagh Theatre Company], η οποία άρχισε το καλοκαίρι με τη μετάδοση του έργου Ρωμαίος και Ιουλιέττα, συνεχίζεται τον Οκτώβριο (27/10) με το μοντέρνο δράμα του Τζον Όσμπορν The Entertainer, το οποίο αναδεικνύει την ακραία αντίθεση ανάμεσα στον προσωπικό του βίο του καλλιτέχνη και στη ζωή του κάτω από τα φώτα της σκηνής. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Άρτσι Ράις, ο Κέννεθ Μπράνα. Σκηνοθετεί ο Ρομπ Άσφορντ. Με την υποστήριξη του Antenna Group, σε συνεργασία με το ΜΜΑ και το ΜΜΘ.

ΚΥΚΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Από τις 17 έως τις 28/12 θα ζωντανέψει από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη το ονειρικό παραμύθι Η Βασίλισσα του χιονιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Μια μαγική παράσταση εμπνευσμένη από την υπέροχη μουσική των Τσαϊκόφσκι, Λιάντοφ, Ρουμπινστάιν, Γκρηγκ και Μασνέ. Συμπαραγωγή: ΜΜΑ–Primeart.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς και οι συνεργάτες του στήνουν τον μπερντέ τους στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος από τις 17 έως τις 30/12 και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν τις περιπέτειες του Καραγκιόζη στο Εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη! Ο γνωστός μας Καραγκιόζης με συνοδεία ζωντανής μουσικής και όπως πάντα με μια συνάντηση έκπληξη επί σκηνής έρχεται για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Μέγαρο με μια ολοκαίνουρια πρωτότυπη παράσταση.

Όσο για τους φίλους της μουσικής, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συναυλία με κάλαντα, γιορτινά τραγούδια και μουσικές ευχές από τη Χορωδία Rosarte υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα (21/12) καθώς και τον Μεσσία του Χαίντελ από την Καμεράτα (σε όργανα εποχής) στις 23 και 25/12 σε μουσική διεύθυνση του μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Μύρωνα Μιχαηλίδη. Οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία της Eurobank. Συμμετέχουν οι λυρικοί τραγουδιστές: Μαρία Παλάσκα, Xαβιέρ Σαμπάτα, Χουάν Σάντσο και Χριστόφορος Σταμπόγλης. Μαζί τους, η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μία συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου (26/12) με την Ουρανία Γκάσιου και τον τρομπετίστα Δημήτρη Γκόγκα με συνθέσεις στο κατανυκτικό αλλά και εορταστικό πνεύμα των ημερών.

Στις 30/12 πραγματοποιείται το μεγάλο εορταστικό γκαλά Tutto Verdi (Κύκλος Όπερα–Μουσικό Θέατρο) που σηματοδοτεί επίσης την έναρξη του επετειακού αφιερώματος του Μεγάρου στην απόλυτη ντίβα της όπερας, από τον θάνατο της οποίας, το 2017, συμπληρώνονται 40 χρόνια. Η σοπράνο Τσέλια Κοστέα και ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς τραγουδούν δημοφιλείς άριες και ντουέτα από διάσημες όπερες του Τζουζέππε Βέρντι. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.  

ΚΥΚΛΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΚΑΛΚΩΤΑ

Μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ελληνικής μουσικής του 20ού αιώνα, τον Νίκο Σκαλκώτα, τιμά το Μέγαρο με το ειδικό αφιέρωμα που θα διαρκέσει ολόκληρη την καλλιτεχνική περίοδο 2016-2017. Ο κύκλος αρχίζει με τη συναυλία Ο βιρτουόζος βιολιστής Νίκος Σκαλκώτας (23/11), η οποία περιλαμβάνει έργα για βιολί καθώς και για βιολί και πιάνο. Συμμετέχουν ο βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος. Θα προηγηθεί ομιλία του Β. Βαρβαρέσου με θέμα «Ο βιολιστής Νίκος Σκαλκώτας».

ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

Ο κύκλος αποτελείται από τρεις ενότητες εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς: η πρώτη είναι αφιερωμένη στα κουαρτέτα εγχόρδων με συνθέτη αναφοράς τον Μπετόβεν, η δεύτερη στη ρωσική μουσική και η τρίτη στο πιάνο.

Μπετόβεν κοινός παρονομαστής

Στις 26/11 το Κουαρτέτο L’Anima (σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ) ερμηνεύει έργα Μπετόβεν, Παπαδάτου και Καλαφάτη. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Στέλλα Τσάνη-βιολί, Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο-βιολί, Ηλίας Σδούκος-βιόλα και Λευκή Κολοβού-τσέλο.

Από τη Ρωσία με… αγάπη

Έργα για φλάουτο και πιάνο των Σνίτκε, Γκλίνκα–Μπαλάκιρεφ, Στραβίνσκι, Χατσατουριάν, Ραχμάνινοφ, Τσαϊκόφσκι και Προκόφιεφ επέλεξαν για το πρόγραμμα της συναυλίας τους με τίτλο Απόσταγμα Ρωσίας (7/11) η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και ο πιανίστας Απόστολος Παληός.

Pianorama

Η μαγεία των πλήκτρων θα πλημμυρίσει και φέτος την Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Στο εναρκτήριο ρεσιτάλ της νέας καλλιτεχνικής περιόδου (14/11, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο), το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον ιταλό βιρτουόζο του πιάνου και μουσικολόγο Ρομπέρτο Προσσέντα που εξειδικεύεται στην ερμηνεία έργων του Μέντελσον. Θα παρουσιάσει επίσης συνθέσεις Σούμπερτ και Μπορενστάιν.

ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ

Με σημεία αναφοράς τον ύστερο Μεσαίωνα, την πρώιμη Αναγέννηση αλλά και τη μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ο Κύκλος Παλαιά Μουσική που θα προσφέρει όλη τη χρονιά στο φιλόμουσο κοινό δύο συναυλίες και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Κάντορα της Λειψίας. Η πρώτη συναυλία με τίτλο Οι αυλές της Ανατολής (1/12) φέρει την υπογραφή του συνόλου Εx Silentio και του μαέστρου και Δημήτρη Κούντουρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κοσμική μουσική από συνθέτες που έζησαν στις αυλές της Θεσσαλονίκης του 13ου αιώνα, της Λευκωσίας του 14ου αι. και της Πόλης, πολυφωνία από τον κυπριακό κώδικα του Τορίνου, έργα τροβαδούρων και ελλήνων συνθετών της Κωνσταντινούπολης. Συμμετέχουν: Φανή Αντωνέλου (φωνή), Θύμιος Ατζακάς (ούτι), Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα), Νίκος Βαρελάς (κρουστά) και Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος). Την επομένη της συναυλίας (2/12) θα πραγματοποιηθεί masterclass-ανοιχτό σεμινάριο του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών με ελεύθερη είσοδο που απευθύνεται σε σπουδαστές μουσικής, επαγγελματίες μουσικούς αλλά και σε φιλόμουσους. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το κοσμικό ρεπερτόριο του όψιμου Μεσαίωνα καθώς και με μπαρόκ άριες. Εισηγητές θα είναι ο Δημήτρης Κούντουρας και ο Άρης Χριστοφέλλης.

ΚΥΚΛΟΣ «Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΩΝΗ»

Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο αφιέρωμα στη φωνητική μουσική που οφείλει τον τίτλο του στο ομώνυμο λυρικό μονόπρακτο του Φρανσίς Πουλένκ, το οποίο θα παρουσιαστεί στη συναυλιακή εκδοχή του για φωνή και πιάνο στις 19/11 από τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και την πιανίστα Μαρία Παπαπετροπούλου. Στις 1/11 η Μαρία Μαρκεσίνη (φωνή και πιάνο) και ο Μπερτ βαν ντεν Μπρινκ (πιάνο και ακορντεόν) θα ερμηνεύσουν jazz standards, αυτοσχεδιαστικά κομμάτια, μουσικές επιλογές από τον κινηματογράφο και διασκευές των Πλέσσα και Χατζιδάκι αλλά και δικές τους συνθέσεις στο πλαίσιο της συναυλίας Μια φωνή, χίλια χρώματα. Αλλαγή κλίματος στις 9/11, με τη μετζοσοπράνο Θεοδώρα Μπάκα, πλαισιωμένη από την πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου, να τραγουδά αγαπημένες μελωδίες στη συναυλία Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης: Ένας συνθέτης, δύο μουσικοί κόσμοι. Θα ακουστούν επιλογές από συλλογές λόγιων τραγουδιών του σπουδαίου συνθέτη, καθώς και γνωστά τραγούδια («Θα ξανάρθεις», «Ονειρεύτηκα», «Λίγα λουλούδια», κ.ά.).
Οι λάτρεις της πολυφωνικής μουσικής θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν χορωδιακά a cappella αλλά και με συνοδεία πιάνου στη συναυλία Οι Χορωδίες των Πανεπιστημίων (26/11).
Λαμβάνουν μέρος οι Χορωδίες των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (διεύθυνση: Μιράντα Καλδή), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (διεύθυνση: Εριφύλη Δαμιανού) και του Πανεπιστημίου Αθηνών (διεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας).

ΚΥΚΛΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

Το Μέγαρο τιμά με τρεις εκδηλώσεις την απόλυτη καλλιτέχνιδα του παγκόσμιου λυρικού στερεώματος, τη Μαρία Κάλλας, από τον θάνατο της οποίας συμπληρώνονται 40 χρόνια το 2017. Οι επετειακές εκδηλώσεις αρχίζουν με το εορταστικό γκαλά Tutto Verdi (30/12 βλ. Χριστούγεννα στο Μέγαρο).

ΚΥΚΛΟΣ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Παιδικό θέαμα λοιπόν, για νεαρούς –και όχι μόνο!– θεατές, με τον συναρπαστικό Γύρο του κόσμου σε 80 μέρες, να ανεβαίνει για τρίτη χρονιά (Οκτώβριος 2016–Απρίλιος 2017) στο Μέγαρο. Το θρυλικό έργο του Ιουλίου Βερν μεταμορφώνεται σε μια μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους ταξιδιώτες, με δράση, χιούμορ, ζωντανή μουσική, βιντεοπροβολές από έναν πολυπρόσωπο θίασο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Τατιάνα Λύγαρη και τη θεατρική διασκευή ο Γιώργος Γαλίτης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ. Τη μουσική της παράστασης έχει συνθέσει ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης.

Όσο για τους μικρούς μουσικόφιλους, το Μέγαρο τους προτείνει τις δημοφιλείς πρωινές κυριακάτικες συναυλίες του που αρχίζουν τον Νοέμβριο. Στις 20/11 το Μέγαρο παρουσιάζει (συνδιοργάνωση και συμπαραγωγή με την ΚΟΑ) έξι αποσπάσματα έργων εμπνευσμένων από πιο διάσημη ιστορία αγάπης όλων των εποχών. Ρωμαίος + Ιουλιέτα x6 λοιπόν, και το Μέγαρο, από κοινού με το British Council [Βρετανικό Συμβούλιο], καλεί το παιδικό και νεανικό κοινό να συμμετάσχει σε διαγωνισμό εικαστικής δημιουργίας με αντικείμενο έμπνευσης τα έργα της συναυλίας αυτής. Την ΚΟΑ διευθύνει η νεαρή αρχιμουσικός Φαίδρα Γιαννέλου. Τα κείμενα και την παρουσίαση της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Σοφία Τοπούζη, η οποία έχει και την επιμέλεια όλου του Κύκλου.

Με τη μαθητική… συνομωσία Shakespeare Lives in Schools (9–10/12) ολοκληρώνονται, σε  συνεργασία με το British Council [Βρετανικό Συμβούλιο], οι επετειακές εκδηλώσεις για το έτος Σαίξπηρ, με τη συμμετοχή του νεανικού κοινού: μαθητές 20 σχολείων της Αττικής, παρουσιάζουν τη δική τους προσέγγιση στο έργο του μεγάλου Βάρδου σε δύο ολοήμερες εκδηλώσεις.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια
Ηχο-Γραφίζοντας

Οι μικροί φίλοι του Μεγάρου γνωρίζουν τις συνθέσεις διάσημων μουσουργών και μετατρέπουν σε εικαστικές δημιουργίες τις τέσσερις εποχές, τα ζώα, τα πουλιά, τη βροχή, τη λιακάδα, τα ποτάμια, τη θάλασσα, τα βουνά, τα δέντρα, τη νύχτα κ.ά. Το εργαστήρι πραγματοποιείται Κυριακές και ολοκληρώνεται σε 8 συναντήσεις μέσα στη χρονιά (13 και 27 Νοεμβρίου 2016, 11 Δεκεμβρίου 2016, 15 και 29 Ιανουαρίου 2017, 12 Φεβρουαρίου 2017, 12 και 19 Μαρτίου 2017). Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Σοφία Τοπούζη (μουσική), Μάρκος Μπλάτσιος (εικαστικά).

ΚΥΚΛΟΣ ΓΕΦΥΡΕΣ

Το Μέγαρο δίνει βήμα σε μουσικούς με διαφορετικές κύριες ασχολίες, οι οποίοι, χάρη σε ένα υψηλό επίπεδο τεχνικής και ερμηνείας, ξεπερνούν την ιδιότητα του απλού «ερασιτέχνη». Η αυλαία ανοίγει στις 21/11 με το ελληνικό progressive prost rock συγκρότημα The Role Play που έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στους Pink Floyd.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΜΕΡΑΤΑ

Η Καμεράτα, με πολλές διακρίσεις και εμφανίσεις στο εξωτερικό, δίνει κι αυτή δυναμικό «παρών» στον φετινό καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Μεγάρου.

Στις 2/11 η Ορχήστρα, δύο ημέρες πριν την εμφάνισή της στο Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, πλαισιώνει (με όργανα εποχής) τον κόντρα τενόρο Φράνκο Φατζόλι σε συνθέσεις φωνητικής δεξιοτεχνίας  του Ροσσίνι (μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου), ενώ στις 26/11 παρουσιάζει τα Carmina Burana του Ορφ. Τραγουδούν: Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος), Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος). Συμμετέχουν οι Χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Αθηνών.

Για τις μέρες των Χριστουγέννων, οι μουσικοί της Καμεράτα προτείνουν στο κοινό το λαμπερό γκαλά ελληνικής οπερέτας Η καρδιά μου πονεί για σας… (16/12) υπό τη μουσική διεύθυνση του Γ. Πέτρου. Αγαπημένες άριες, ensemble και ορχηστρικά αποσπάσματα από τον Βαπτιστικό, τους Απάχηδες των Αθηνών, το Πικ νικ, τη Χαλιμά κ.λπ.

Και οι τρεις εκδηλώσεις αποτελούν παραγωγές της Καμεράτα.

MEGARON PLUS

Διεθνές φόρουμ ιδεών, το Μegaron Plus, δημιουργεί και φέτος ένα γόνιμο πεδίο ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα σε σημαίνοντες εκπροσώπους του χώρου των επιστημών, των γραμμάτων και της διανόησης, οι οποίοι εξετάζουν, συζητώντας με το κοινό, κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας. Η οικονομία και οι διεθνείς σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που παρουσιάζονται, για μια ακόμη χρονιά, σε σύμπραξη με το London School of Economics and Political Science (LSE), τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και το LSE Observatory. Έτσι, στις 8/12 ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του διάσημου βρετανικού πανεπιστημίου Λόρδος Μεγκνάντ Ντεσάι θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα τη δυνατότητα πρόβλεψης και αποφυγής των οικονομικών κρίσεων. Στις 3/12 (9:30-17:00) έχει προγραμματιστεί μια ημερίδα σχετικά με τις μαθησιακές δυσκολίες («Learning Disability in Britain: Inclusion, Autonomy, Rights and Challenges») σε συνεργασία με το British Council [Βρετανικό Συμβούλιο] και το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα». Ακολουθεί στις 15/12 μια βραδιά με τη Δρ. Τζέιν Γκούντολ, πρωτευοντολόγο, ανθρωπολόγο και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών. Η Γκούντολ θεωρείται παγκόσμια αυθεντία στη μελέτη και έρευνα σχετικά με τα πρωτεύοντα θηλαστικά, με τα οποία ασχολείται εδώ και 55 χρόνια. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη και συνδιοργανώνεται με το British Council [Βρετανικό Συμβούλιο].

Λίγο νωρίτερα, στις 1/12, ο αρχιτέκτονας Χαΐμ Ντοτάν θα δώσει στο Μέγαρο μία διάλεξη, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Στο μεταξύ συνεχίζεται, με τη συμμετοχή σημαντικών διανοητών της εποχής μας, ο Κύκλος «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities του Λονδίνου υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ. Το Μegaron Plus, που εγκαινίασε πέρυσι τη σειρά διαλέξεων και συζητήσεων με το φημισμένο βρετανικό ίδρυμα, υποδέχεται την καθηγήτρια και συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ Τζάκλιν Ρόουζ (24/10) και την Ντέιμ Μαρίνα Γουόρνερ, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Δημιουργικής Γραφής στο ίδιο Ινστιτούτο (25/11).

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό, με δελτία προτεραιότητας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής διοργανώνει και φέτος ξεχωριστές εκδηλώσεις στους χώρους του Μεγάρου. Έτσι, στις 10 και 11/12 η περίφημη Ορχήστρα Δωματίου Johann Strauss Ensemble και ο χαρισματικός βιολονίστας Ράσσελ Μακ Γκρέγκορ προσκαλούν το κοινό σε δυο λαμπερές συναυλίες που θα μας ταξιδέψουν στη Βιέννη με υπέροχα βαλς, μελωδικές άριες και εύθυμες πόλκες από τους συνθέτες της οικογένειας Στράους και άλλων σύγχρονών τους μουσουργών. Συμμετέχει η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη.