Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει τη γιορτή για τα 6 χρόνια ταξιδιών του Lemon! Η απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900, σε καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνική προσαρμογή του Μελαχρινού Βελέντζα, ταξιδεύει και παρουσιάζεται ως site-adaptive έργο από το 2018 σε όλη την Ελλάδα εξερευνώντας κάθε φορά μία διαφορετική συνθήκη θέασης και αφήγησης ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα. Το καράβι του Lemon αγκυροβολεί για μία και μοναδική εορταστική βραδιά στον Πειραιά, τη  Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 στις 21:00 με καλεσμένο τον διεθνούς φήμης πιανίστα και συνθέτη Σταύρο Λάντσια. 

Ενέργεια που κατακλύζει τη σκηνή, συγκινεί και συναρπάζει σε 70 καταιγιστικά λεπτά μιας βαθιά ανθρώπινης ιστορίας με φόντο τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Μία εορταστική βραδιά με το ντουέτο του Lemon (Μελαχρινό Βελέντζα και Γιώργο Δρίβα) στο πρώτο μέρος της και τη δεξιοτεχνία του Σταύρου Λάντσια να διαδέχεται τη θεατρική αφήγηση σε μία ξεχωριστή σόλο πιάνο εμφάνιση στην εμβληματική Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

O πιανίστας 1900 δεν κατεβαίνει ποτέ από το καράβι όπου γεννήθηκε κι έτσι, μετά το τέλος της παράστασης, ο καταξιωμένος μουσικός Σταύρος Λάντσιας ανεβαίνει στο καράβι του Lemon  κουβαλώντας στις αποσκευές του μελωδίες δικές του αλλά και σπουδαίων συνθετών του παρελθόντος. Ένα μοναδικό Lemon in Concert για τα 6 χρόνια αυτού του πρωτότυπου ταξιδιού με το «Βαλς των Ματιών» και τον «Θάνατο του Ταύρου» να διαδέχονται διασκευές έργων των Ennio Morricone, L.V. Beethoven κ.ά. Το θέατρο συναντά τη μουσική και η ιστορία του 1900 συναντά την προσωπική ιστορία του καθένα από εμάς:

Εσείς πού νιώθετε ευτυχισμένοι;

Το Lemon είναι μία ανεξάρτητη παραγωγή, η οποία έχει αποσπάσει το χειροκρότημα θεατών και κριτικών, με απανωτά sold out σε όλη την Ελλάδα, περισσότερες από 150 παραστάσεις και πάνω από 16.700 θεατές! Μία διαρκής έρευνα πάνω σε διαφορετικούς τρόπους θέασης και αφήγησης, ένας εν εξελίξει ζωντανός οργανισμός, μία πρόταση πολιτιστικής αποκέντρωσης. Από το χωριό των 25 κατοίκων, σε ένα καράβι εν πλω, σε σκηνές, σε ένα κτήμα λεμονιών, σε απομακρυσμένους τόπους, το Lemon ταξιδεύει και χαρτογραφεί κάθε γωνιά της Ελλάδας σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες. Γιατί θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές!

Η ιστορία του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού, που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό, συνεχίζει το πρωτότυπο ταξίδι της φέρνοντας στην επιφάνεια το υπαρξιακό ερώτημα:

Εσύ φοβάσαι να κατέβεις από το πλοίο που γεννήθηκες;

Υπόθεση του έργου “Lemon”

Το έργο εξελίσσεται στις αρχές 20ου αιώνα πάνω στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν, το οποίο πραγματοποιεί το υπερατλαντικό ταξίδι από την Ευρώπη στην Αμερική. Ένα νεογέννητο μωρό εγκαταλείπεται από τους μετανάστες γονείς του μέσα σε μια κούτα από λεμόνια πάνω στο πιάνο με την ουρά, στην αίθουσα χορού της πρώτης θέσης. Ο ναύτης που το βρίσκει του δίνει το δικό του όνομα: Ντάννυ Μπούντμαν και μαζί το παρατσούκλι Τι Ντι Λέμον (από την κούτα των λεμονιών) προσθέτοντας και το 1900 (από τη χρονιά που τον βρήκε).

Ο Ντάννυ πεθαίνει και ο 1900 μένει ορφανός για δεύτερη φορά. Πάνω στο πλοίο, ο ενήλικας πια ήρωας της ιστορίας μας γίνεται ο σπουδαιότερος πιανίστας του Ωκεανού. Ενώ η φήμη του απλώνεται στη στεριά, εκείνος δεν κατεβαίνει ποτέ από το καράβι όπου γεννήθηκε. Γνωρίζει πάνω στο πλοίο τον έναν και μοναδικό του φίλο, τον τρομπετίστα Τιμ Τούνυ.

Ο τελευταίος τον παροτρύνει διαρκώς να κατέβει στη στεριά, προκειμένου να εξαργυρώσει το ταλέντο του και να ζήσει μία “κανονική” ζωή. Τα χρόνια περνούν και ο Τιμ Τούνυ έχει κατέβει στη στεριά όταν κάποια στιγμή μαθαίνει πως το Βιρτζίνιαν -σαπιοκάραβο πια μετά τον πόλεμο- είναι έτοιμο προς ανατίναξη. Ο τρομπετίστας ανεβαίνει ξανά στο Βιρτζίνιαν και βρίσκει τον 1900 πάνω στο δυναμίτη. Λίγο πριν την έκρηξη, οι δύο φίλοι μας αφηγούνται τη ζωή τους πάνω στο πλοίο. Και κυρίως τη ζωή του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη στεριά.

Το πλήρωμα του Lemon σας προσκαλεί να επιβιβαστείτε στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν για να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία αυτής της χειροποίητης καλλιτεχνικής πρότασης!

«Θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές» – Σημείωμα από την ομάδα του Lemon

«Πιστεύουμε ότι θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές. Ταξιδεύουμε κυρίως σε αποκεντρωμένες περιοχές της Ελλάδας προσαρμόζοντας την ιστορία του πιανίστα 1900 στον κάθε φορά διαφορετικό τόπο και δημιουργώντας μία πρωτότυπη εμπειρία για τους θεατές. Επιθυμία μας είναι να παρουσιάσουμε αυτό το έργο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές των οποίων οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι από τη δυνατότητα να βλέπουν συχνά θέατρο, αποκλεισμένοι από μία πολιτιστική δυνατότητα. Παρακολουθώντας τη θεατρική παράσταση Lemon, υποστηρίζετε την πολιτιστική μας πρόταση για ένα θέατρο ενεργό, με κοινωνικό αποτύπωμα και προσβάσιμο στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών».

Lemon

2018 – σήμερα

154 παραστάσεις – 16.700 θεατές

To πρωτότυπο ταξίδι συνεχίζεται!

Ταυτότητα της παράστασης
«Lemon in Concert: Lemon ft Σταύρος Λάντσιας, μια γιορτή για τα 6 χρόνια»

 • Ιδέα – Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Σκηνική Προσαρμογή: Μελαχρινός Βελέντζας
 • Συγγραφέας: Alessandro Baricco
 • Mετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου
 • Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη
 • Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη
 • Κατασκευή πιάνο: Θωμάς Μαριάς
 • Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου
 • Ήχος – Φώτα: Λευτέρης Δούρος
 • Χορηγίες: Κατερίνα Ποδηματά
 • Φωτογραφία – Κινηματογράφηση περιοδείας: Γιώργος Παπασπύρου
 • Παίζουν: Μελαχρινός Βελέντζας (1900), Γιώργος Δρίβας (Τιμ Τούνυ)
 • Παραγωγή: MV Productions

Διάρκεια: 130 λεπτά με διάλειμμα 10 λεπτών (Παράσταση: 70 λεπτά, Live Σταύρος Λάντσιας: 60 λεπτά)

Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους