Το Άρμα Θέσπιδος του Δημοτικού  Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας παρουσιάζει τον Εξηνταβελόνη του Κωνσταντίνου Οικονόμου, ένα από τα σημαντικότερα έργα  του νεοελληνικού διαφωτισμού. Το έργο γράφτηκε το 1816 και αποτελεί ελληνική μεταφορά του “Φιλάργυρου” του Μολιέρου που εστιάζει σε κοινωνικά θέματα της εποχής του. Η ιδιωματική του γλώσσα, οι κωμικές καταστάσεις,  καθώς και οι αντιπροσωπευτικοί  χαρακτήρες της εποχής που εκτυλίσσεται το έργο, του προσδίδουν μια ιδιαίτερη θέση στο νεοελληνικό δραματολόγιο.

Η πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 και ώρα 21:30 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ιχθυόσκαλα, με ελεύθερη είσοδο. Θα ακολουθήσει περιοδεία στην  ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοδυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την ΠΕΔ.

Υπόθεση

Στη Σμύρνη του 19ου αιώνα, ο Εξηνταβελόνης θεωρείται ο πλουσιότερος και, ταυτόχρονα, ο πιο σκληρός τσιγκούνης της περιοχής. Αν και κατέχει μεγάλη περιουσία,  τα παιδιά και οι υπηρέτες του, ζουν  σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ωστόσο, ο υπηρέτης του, που έχει βασανιστεί από την απάνθρωπη τσιγγουνιά του, αποφασίζει να τον εκδικηθεί. Με την αναπάντεχη συμμαχία του γιου του Εξηνταβελόνη, καταστρώνει ένα σκοτεινό σχέδιο που θα δώσει μια δίκαιη λύση στην ανάλγητη τσιγγουνιά του και θα ανατρέψει τα σχέδια της άγριας  φιλαργυρίας του.

Στο έργο, ο Εξηνταβελόνης αντιπροσωπεύει την αρχέγονη φιλαργυρία και τον εγωισμό, χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους ανθρώπους κάθε εποχής. Είναι μια ευφυής σάτιρα που ασκεί ιδιαίτερη κριτική στην κοινωνία της εποχής του, προβάλλοντας την ανάγκη  για κοινωνική δικαιοσύνη.  Μέσα από τη γλώσσα του κωμικού θεάτρου, το έργο προτρέπει τους θεατές να αναλογιστούν τις αξίες και τις πρακτικές της κοινωνίας τους, προκειμένου να προχωρήσουν προς ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον.

Συντελεστές παράστασης:

  • Κείμενο: Κωνσταντίνος Οικονόμου
  • Σκηνοθεσία-Διασκευή: Χρήστος Στρέπκος
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν 
  • Κινησιολογία: Καμίλο Μπέντανκοφ
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Στρέπκος
  • Φωτογράφιση: Βασίλης Ζαβέρδας
  • Βινεοσκόπηση: Κωνσταντίνος Λιόπετας
  • Μακιγιάζ: Ίνα Τσέλιου
  • Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Κουκιάς , Αλίκη Οικονόμου,  Βάλια Τζιτζικάκη, Βασίλης Τσόρλαλης

Κωνσταντίνος Οικονόμου – Ο συγγραφέας:

Ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, μετέφρασε αρχαίους τραγικούς, διοργάνωνε θεατρικές παραστάσεις στη σχολή της Σμύρνης και δημοσίευσε τον “Εξηνταβελόνη”, διασκευή του “Φιλάργυρου” του Μολιέρου προσαρμοσμένη στη σύγχρονη κοινωνική ζωή της Σμύρνης.