Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017
Παράλληλα σύμπαντα
Δημοσίευση: Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016 11:33
Παράλληλα σύμπαντα

Ακούω στο Spotify τη λίστα με τα charts. Τα «Κορυφαία 50 στην Ελλάδα». Το έχω βάλει να παίζει διακριτικά, σαν χαλί, ενώ κάνω μια δουλειά γραφείου την οποία βαριέμαι αλλά χρειάζεται να γίνει.

Κοντεύει να συμπληρωθεί η πρώτη δεκάδα και δεν έχω αναγνωρίσει ούτε ένα τραγούδι. Δεν έχω ακούσει ξανά κανένα από αυτά. Ή κι αν το έχω ακούσει ξανά (που πολύ αμφιβάλω) δεν το έχω συγκρατήσει.

Ενημερώνομαι για τις νέες κυκλοφορίες κάθε μέρα. Είναι τμήμα της δουλειάς μου. Αλλά δεν έχω ακούσει κανένα από αυτά τα τραγούδια. Σε κάποιες  περιπτώσεις δεν αναγνωρίζω καν το όνομα του καλλιτέχνη.  The Chainsmokers στο no.1, Martin Garrixx και Bebe Rexha στο no.6 …

Που ακούγονται αυτά τα τραγούδια; Από πού τα μαθαίνει ο κόσμος που κάνοντας τα τακτικό streaming τα ανεβάζει στα «50 Κορυφαία στην Ελλάδα» του Spotify;

“Side to Side”  στο no.12, με Ariana Grande και Nicki Minaj. Ούτε αυτές  τις καλλιτέχνιδες γνωρίζω. 23 εκατομμύρια και κάτι ψιλά «μηνιαίους ακροατές» η πρώτη, εντεκάμισι εκατομμύρια και κάτι ψιλά η δεύτερη αλλά εγώ δεν τις ξέρω τις κοπέλες. Δεν τις έχω συναντήσει σε κανένα από τα δεκάδες site που παρακολουθώ συστηματικά. Και εντάξει, είναι προφανώς μεγάλα ονόματα της showbiz  διεθνώς, οπότε αυτό δικαιολογεί τα εκατομμύρια «μηνιαίων ακροατών». Αλλά εδώ στην Ελλάδα;

Ζω, δρω, εργάζομαι, ενημερώνομαι στην Ελλάδα και δεν έχω συναντήσει ούτε τις καλλιτέχνιδες, ούτε το τραγούδι. Δεν έτυχε καν να το ακούσω στις καλοκαιρινές διακοπές μου (βλ. προηγούμενο «Άρση – Θέση»).

Σε ποια μέσα προβάλλονται αυτά τα ονόματα, τα μαθαίνει τόσος πολύς κόσμος και ακούγοντας τα τόσες πολλές φορές τα ανεβάζει στα «Κορυφαία 50 στην Ελλάδα» ;

Δεν ξέρεις κι εσύ ε;
Ή ξέρεις;
Ή μήπως τελικά υπάρχουν πράγματι παράλληλα σύμπαν τα;

Photo Credit: flick-r: Tyler Hebert "Parallel Universe"

Εκτύπωση
Περισσότερα
Περί της σημασίας της μουσικής: Μια απάντηση
13.01.2017 10:46
Τις πρώτες μέρες του έτους δημοσιεύτηκε στο Popaganda ένα άρθρο του Παναγιώτη Μένεγου με τίτλο «Φτιάχνοντας Λίστες σε μια Εποχή που η Μουσική Έχει Όλο και Λιγότερη Σημασία…»
Για κάθε πράγμα που
04.01.2017 13:03
Για κάθε πράγμα που κάνεις υπάρχει κάτι που δεν κάνεις. Αυτό έμαθα το 2016. Θα μου πεις… τώρα το έμαθες; Θα σου πω ότι το 2016 έγινε ένα κλικ μέσα μου και συνειδητοποίησα για πρώτη φορά την βαθύτερη σημασία του.
Τέλος εποχής
30.12.2016 10:31
Ας μην κρυβόμαστε. Η στήλη έμεινε στην ουσία ανενεργή όλο το φθινόπωρο που μας πέρασε. Το τελευταίο κείμενο που αναρτήθηκε αφορούσε στο “Skeleton Tree” του Nick Cave και ανέβηκε στις 12 Σεπτεμβρίου.
Σκελετοί Τραγουδιών
12.09.2016 10:44
Για το “Skeleton Tree”, το 16ο άλμπουμ στην πορεία του Nick Cave και των Bad Seeds θα έχετε ίσως ήδη διαβάσει αρκετές κριτικές , δημοσιευμένες σε εφημερίδες και site τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Δεν είναι η πρόθεση μου μέσα από αυτή τη στήλη να γράφω κριτικές κι ούτε σκοπεύω να αρχίσω να το κάνω τώρα. Υπάρχουν άλλοι πιο κατάλληλοι και πιο δοκιμασμένοι σε αυτό από εμένα.
Σκέψεις για την (χαμένη) μαζική απήχηση της μουσικής
01.09.2016 14:35
Ξεκίνησα να γράφω ένα κείμενο για την παρούσα στήλη με θέμα τα οικογενειακά hits του καλοκαιριού. Με μια καταγραφή δηλαδή των τραγουδιών που μας έμειναν από τις καλοκαιρινές διακοπές είτε επειδή τα ακούγαμε συχνά στο αυτοκίνητο, είτε μας έμειναν όταν τα ακούσαμε σε κάποιο καφέ, σε κάποια παραλία, είτε απλώς τα ακούσαμε από κάποιο σπίτι όπως περνούσαμε έξω από αυτό περαστικοί.
Bjork debut: 23 χρόνια μετά
27.07.2016 11:07
Άκουγα αυτές τις μέρες μετά από πάρα πολύ καιρό το Debut της Bjork από το μακρινό (;) Ιούλιο του 1993. Συμπληρώθηκαν φέτος 23 χρόνια από την κυκλοφορία του.
Όλα όσα άκουσα περισσότερο
15.07.2016 10:51
Μπήκε ο Ιούλιος και όπως κάθε χρόνο άρχισαν να δημοσιεύονται οι «mid-year lists». Οι λίστες δηλαδή με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς για το πρώτο εξάμηνο. Τελευταία όμως προβληματίζομαι για το αν τα άλμπουμ που θεωρούμε «καλύτερα» είναι ταυτόχρονα και αυτά που ακούμε περισσότερο. Το πόσο σπουδαίο είναι ή θεωρώ ότι είναι ένα άλμπουμ σημαίνει απαραίτητα ότι το άκουσα πιο πολλές φορές από άλλα άλμπουμ που θεωρώ λιγότερα καλά;
Χορτασμένη Γενιά
04.07.2016 10:34
Η είδηση εμφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Yahoo Music. Τουλάχιστον εκεί το είδα πρώτη φορά. Αναφέρθηκε σε CBS news, New York Times και αναπαράχθηκε τόσο ώστε να μην μπορώ να εντοπίσω από πού ξεκίνησε.