Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017
Φωνές στο νερό - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016 12:45
Φωνές στο νερό - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου

Με τη δυναμική των παράλληλων ιστοριών που συναντιούνται για να συνθέσουν ένα σχεδόν κινηματογραφικά στημένο αφήγημα, η Ελένη Πριοβόλου, μετά τη βραβευμένη «Τριλογία των Αθηνών», καταθέτει ένα συμπυκνωμένο μυθιστόρημα για την απώλεια των ονείρων αλλά και τον ανθρωπισμό, τα αδιέξοδα και τον τρόπο που επιβιώνει κανείς εντός τους. Μέσα από ιστορίες αυτόνομες που συνδέονται μεταξύ τους, θα μπορούσαν, ωστόσο, να διαβαστούν και μεμονωμένες σαν μια σειρά αυθύπαρκτων διηγημάτων, η Πριοβόλου στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη σταθερότητα ενός τόπου και στη μοναξιά όσων επέλεξαν αυτό τον τόπο για να κρύψουν εκεί την παρακμή της ζωής τους, την ανάγκη τους να εισχωρήσουν σε μια νέα ταυτότητα και να ανασυνθέσουν τη ζωή τους.

Με φόντο μια παράκτια πολίχνη του Ιονίου ο αναγνώστης παρακολουθεί μια σειρά γεγονότων που φωτίζουν τη ψυχοσύνθεση των ηρώων, ένα μωσαϊκό ανθρώπινων δραστηριοτήτων που προσδοκούν στη βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης ψυχής και αντίδρασης. Οι ήρωες που επιλέγει η συγγραφέας είναι όλοι άνθρωποι που πάσχουν. Από έλλειψη αγάπης, ανεκπλήρωτους έρωτες, ανομολόγητα πάθη, λάθη και κρυμμένα μυστικά. Από πεπρωμένα που τους καθήλωσαν σε μια αναπηρική πραγματικότητα από την οποία θέλουν να ξεφύγουν.

Η Πριοβόλου σκάβει βαθιά μέσα τους και φέρνει στην επιφάνεια τις αιτίες που καθορίζουν τις συμπεριφορές τους, τις σχέσεις τους, τις ψευδαισθήσεις και τις διαψεύσεις τους, τους λόγους που τους οδήγησαν στην απομόνωση αυτής της ζωής, στις ελπίδες που είχαν, έχασαν ή ξαναβρήκαν κοντά στην θάλασσα που βρέχει την πόλη τους. Η ευγένεια της γραφής της αντανακλάται στην ευγενική συνύπαρξη όλων αυτών των ηρώων, στις αποφάσεις και στις πράξεις τους στην αθέατη, σχεδόν άυλη πραγματικότητα μέσα στην οποία στήνουν ξανά τη ζωή τους και στην απαιτούμενη υπέρβαση που πρέπει να κάνουν ή έχουν ήδη κάνει για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα σε μια σχεδόν άυλη πραγματικότητα.

Καθημερινοί άνθρωποι όλοι τους. Από την Ντόλη Παρασόλη έως το ηλικιωμένο ζευγάρι των ηθοποιών και από την ποδηλάτισσα  του ανέμου ως τις δύο αδελφές που η κοινή τους μοίρα τσακίζει τη ζωή και των δύο, οι ήρωες της Πριοβόλου είναι γεμάτοι ανθρώπινες αδυναμίες. Η θάλασσα γίνεται το απαραίτητο εκείνο στοιχείο που απορροφά τους προσωπικούς τους συναισθηματικούς κραδασμούς και απελευθερώνει, έστω και για ελάχιστα λεπτά, την πληγωμένη τους ελευθερία, επουλώνει τις πληγές τους, γίνεται ο προσωπικός εξεγερτικός παράγοντας που ανατρέπει τη ζοφερή τους πραγματικότητα. Γίνεται η κραυγή τους, αυτή που βγαίνει ελεύθερα μέσα στο νερό και αντηχεί ως τα βάθη της ψυχής τους. Το σημείο φυγής τους προς την αυτογνωσία ή στην προσωρινή, έστω, αυτοδιάθεση.

Η συγγραφέας νιώθει τον προβληματισμό των ηρώων της. Είναι άνθρωποι που προσπαθούν να κρατήσουν βαθιά μέσα στα μύχια της ψυχής ό,τι στοίχειωσε τη ζωή τους. Τα ανθρώπινα λάθη και τα πάθη τους. Σε ολόκληρο το βιβλίο οι ήρωες της Πριοβόλου αναζητούν  να νιώσουν την αγάπη, σε κάθε της μορφή. Αγωνιούν να επιβιώσουν μέσα στους κόλπους της και συγκινούν τον αναγνώστη με την ανάγκη τους να επαναστατήσουν ενάντια σε ό,τι υποβάθμισε τη ζωή τους.

Η ίδια η πολίχνη μοιάζει να τους παρατηρεί. Να ζει μαζί τους την παρακμή των ονείρων τους. Την προσπάθειά τους να λειτουργήσουν ανεξάρτητα αλλά μέσα στο κοινωνικό σύνολο μιας μικρής επαρχιακής πόλης που κρύβει τα μυστικά τους και την ίδια στιγμή απειλεί να τα αποκαλύψει. Η ζωή του ενός μπλέκεται μέσα στη ζωή του άλλου, οι μνήμες του ενός φλέγονται να ακουμπήσουν τις μνήμες του άλλου και ο τόπος γίνεται η αφετηρία για τη δημιουργία ενός αδιάσπαστου μοντέλου ζωής που συνθέτει τη μόνωση και τον ανθρωπισμό στο αφηγηματικό σύμπαν της ανθρώπινης ανάγκης για απολογισμό, αυτογνωσία και παραίτησης από τα προσωπικά αδιέξοδα.

Ένα αισθαντικά γραμμένο αφήγημα για την απόδραση από τη σύνθλιψη του προσωπικού αυτοπροσδιορισμού, γραμμένο με μια τρυφερή και ταυτόχρονα ποιητική διάθεση κριτικής απέναντι στις κοινωνικές δομές που, συχνά, καθορίζουν τη ζωή μας.

Το βιβλίο της Ελένης Πριοβόλου, Φωνές στο νερό, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.