Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Δρώμενο για τη λήξη της έκθεσης της Άννης Καλτσίδου στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης

Δρώμενο για τη λήξη της έκθεσης της Άννης Καλτσίδου στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης προσκαλεί το κοινό της πόλης στη Ρωμαϊκή Αγορά την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 19:00 σε ένα δρώμενο ειδικά σχεδιασμένο από την Άννη Καλτσίδουγια τη λήξη της διοργάνωσης «Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης».

 

Το δρώμενο θα παρουσιαστεί σε συνέχεια της περφόρμανς που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, με τις αναφορές στις «Μαγεμένες» –τις ανάγλυφες μνημειακές μορφές που κοσμούσαν την ευρύτερη περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς μέχρι τον 19ο αιώνα–, στην ιστορία, την πολυπολιτισμικότητα της πόλης, αλλά και στη σημερινή Θεσσαλονίκη της κρίσης. Κατά τη διάρκειά του, η εγκατάσταση που παρουσιάζεται στην Κρυπτή Στοά θα «διαλυθεί» και θα προσφερθεί ως δώρο και «αντίδωρο» στο κοινό της πόλης που αγκάλιασε τη διοργάνωση.   

 

Υπενθυμίζουμε ότι στην τρίτη αυτή ατομική της έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η Άννη Καλτσίδου παρουσιάζει μία εγκατάσταση, ειδικά διαμορφωμένη για την Κρυπτή Στοά, και δημιουργεί ένα περιβάλλον σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς. Και τα δύο μέρη της έκθεσης συνδιαλέγονται με τον αρχαιολογικό χώρο, παράγοντας συνειρμούς σχετικά με τη συνέχεια και την πορεία (του ανθρώπου, της πόλης, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς) μέσα στο χρόνο. Μέσα από την παρουσίαση και τους συσχετισμούς που προκύπτουν από αυτή, η μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία (το «παλιό») διασταυρώνονται με το νέο (το εικαστικό έργο που γεννήθηκε για την έκθεση), απηχώντας εύστοχα το κεντρικό μήνυμα της Μπιενάλε: «Παλιές διασταυρώσεις – Make it New!».

 

Η Άννη Καλτσίδου σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έχει στο ενεργητικό της δύο ατομικές εκθέσεις («Ήλιος - Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Νεάπολης», 2011/«Artis Causa», 2014) και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Θεσσαλονίκη, Βέροια, Φλώρινα, Μεσολόγγι, Κοζάνη, Δρέσδη, Νις κ.α.). 

 

Στις εγκαταστάσεις της έκθεσης συνεργάστηκαν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Λαζαρίδης, Δημήτρης Παλάντζας, Έλενα Πετρίκη, Έλιο Σαμαρά, Ευστράτιος Στεριανός, Φίλιππος Τατάκης, Κωνσταντίνος Τσακίρης

 

Σχεδιασμός δρώμενου:

Άννη Καλτσίδου

 


Ερμηνείες τραγουδιών: Δωροθέα Μιχαήλ (μικρασιάτικα, νησιώτικα), Βαλασία Ντόντουλου (τούρκικα, ποντιακά), Δάφνη Παπαστρατή (βουλγάρικα, ηπειρώτικα), Ελίνα Σαββουλίδη (αρμένικα, ποντιακά), Σιμώνη Τιάνο (σεφαραδίτικα, εβραϊκά)

 

Γραφιστική επιμέλεια εντύπων: Γιάννης Βογιατζόπουλος

Φωτογράφοι: Θωμάς Τσιμπρής, Χρήστος Βουλγαράκης

 

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης 

Γενικός Συντονισμός: Σταμάτιος Θ. Χονδρογιάννης, Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος ΕΦΑΠΟΘ

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Δ. Καγιαδάκη, Δρ. Ιστορικός Τέχνης

Συντελεστές: Ζωή Μπίλη, Αρχαιολόγος - Μαρία Μίζα, Αρχιτέκτων-Μηχανικός - Ηλίας Κίτσας, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχ. & Μηχ. Υπολογιστών - Ηλίας Καμπάς, Ηλεκτρολόγος - Προσωπικό Φύλαξης Ρωμαϊκής Αγοράς     

Σχετικές ειδήσεις
Λήξη για τέσσερις εκθέσεις του ΚΜΣΤ και ένα finissage!
22.02.2017 10:33
Τελευταίες μέρες λειτουργίας για τέσσερις εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Η έκθεση «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» στο Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης
13.02.2017 12:53
Το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και διαρκεί έως τις 17 Μαρτίου.
Χαρτογραφώντας την Ευρώπη: Έκθεση της Katerina Mistal στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης
05.07.2016 11:02
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016, στις 8.30 μμ. στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), για τα εγκαίνια μίας ξεχωριστής έκθεσης φωτογραφίας της Σουηδού φωτογράφου Katerina Mistal με τίτλο: “Χαρτογραφώντας την Ευρώπη - Ακτογραμμές” (“Mapping Europe – Coastlines”).
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Mirrors: έκθεση του Απόστολου Κοτούλα στην Κρυπτή Στοά Ρωμαϊκής Αγοράς
30.03.2016 14:27
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στην Κρυπτή Στοά της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης την πέμπτη ατομική έκθεση του Απόστολου Κοτούλα.