Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Οι νύχτες του Σαν Φρανσίσκο - Caryl Ferey: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 10:19
Οι νύχτες του Σαν Φρανσίσκο - Caryl Ferey: Κριτική βιβλίου

Στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο, η μορφή του Ινδιάνου Σαμ περιπλανιέται ακαθόριστα στο απέραντο τίποτα, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, αναζητώντας μετά από πολλές και αποτυχημένες επιχειρήσεις εύρεσης της θείας τύχης, την θέση που θέλει να εξασφαλίσει στον εαυτό του. Στην πορεία για την πραγμάτωση μίας κάποιας προσωπικής ικανοποίησης και οικονομικής ευμάρειας, θα φέρει στην μνήμη του όλα εκείνα που τον πλήγωσαν βαθιά όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την λαβωμένη από τον Εμφύλιο φυλή του.


Σκοπός του η απομάκρυνση από αναμνήσεις που σκοτώνουν το νου του και τον σκορπίζουν ψυχικά. Σαν φάντασμα του καιρού του θυμάται τα αιματοκυλίσματα χωρίς κανέναν αντίκτυπο, τα αποτρόπαια εγκλήματα μεταξύ ανθρώπων που μιλάνε την ίδια γλώσσα, όλα αυτά στοιχειώνουν ανεπανόρθωτα το παρόν του. Περικυκλωμένος από την δίνη των γεγονότων που κατέστησαν απαραίτητη την φυγή του για να σωθεί ο ίδιος και η προσωπική του ευτυχία σέρνεται σαν σχεδία ξεχασμένη στο πέλαγος σε μία πόλη ξένη και αφιλόξενη που τεμαχίστηκε από την ίδια της την ιστορία και φορτωμένη με το ίδιο της το παρελθόν να την ακολουθεί.


Ο Σαμ είναι ο άνθρωπος εκείνος που καλείται να επιβιώσει στον βούρκο που έχει βυθιστεί από τα αλλεπάλληλα χαστούκια που του επιφυλάσσει η καθημερινότητα καθώς αγωνίζεται να βρει μία γωνιά να κοιμηθεί, ένα πιάτο φαγητό να γεμίσει το κενό του στομάχι και έναν άνθρωπο να ανταλλάξει μία ζεστή κουβέντα. Αυτός ο αφανής ήρωας , βγαλμένος από το σήμερα και το πάντα, έχει βυθιστεί και μάχεται να έρθει στην επιφάνεια πολεμώντας τις σκιές του διαγράφοντας από το χρονοντούλαπο του δαιδαλώδους μυαλού του όλα αυτά που τον κρατάνε δέσμιο. Άνθρωποι και εικόνες περνούν από εμπρός του σαν το τρένο που δεν έχει στάση και τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο άπειρο. Αυτά που κάποτε ήταν η ζωή του ήταν τελικά αυτά που τον έδιωξαν μακριά σε ξένο τόπο να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί και να στερείται άδικα ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για να ατενίσει ένα πιο βέβαιο και τυχερό μέλλον.


Οι νύχτες του Σαν Φρανσίσκο είναι παγωμένες, μοναχικές, πετρωμένες και αγχωτικές έτσι όπως τις ζει δίχως συντροφιά θύμα του εαυτού του. Μέσα σε αυτή την άνευ προηγουμένου σκοτεινιασμένη υπόσταση, θα εμφανιστεί ένα άστρο φωτεινό σαν αυτό που οδήγησε τους τρεις μάγους. Το άστρο έχει όνομα, Τζέην και είναι ένα ανάπηρο κορίτσι ξεχασμένο από τον Θεό να σπέρνει ελπίδα με την δύναμη του χαρακτήρα της και να παλεύει για την δική της επιβίωση. Αυτός ο από μηχανής θηλυκός ήρωας παρά την σκληρότητα, την βαναυσότητα και την βαρβαρότητα που βίωσε, όταν βρέθηκε να θίγεται η αξιοπρέπειά της από μία ορδή αγριμιών που είχαν την πολυτέλεια να λέγονται άνθρωποι, θα γίνει το λιμάνι του, το δικό του λιμάνι. Τους ενώνει μία κοινή συνισταμένη βιωμάτων, η ίδια αναφέρει όταν ο Σαμ τον ρωτάει σχετικά: "Οι μοίρες μας συναντήθηκαν {...} η τύχη μας ένωσε". Ο ένας θα κληθεί να επουλώσει τις πληγές του άλλου, να αφουγκραστεί τον πόνο του που είναι εσωτερικά ανοιχτός και ψάχνει γιατρειά. Η Τζέην και ο Σαμ, δύο λουλούδια στο μαύρο της εποχής τους θα ανθίσουν μέσα από τις στάχτες τους και θα εναποθέσουν τις ελπίδες τους στον επαναπροσδιορισμό των κοινών τους επιθυμιών. Ανταλλάσσουν τρυφερές κουβέντες, γλυκά χάδια, αφιερώνουν ο ένας χρόνο στον άλλο και η μαγεία της επικοινωνίας τους βρίσκεται στο γεγονός που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα και δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα γιατί απλά δεν τους ανήκει τίποτα. Είναι πολύ πιο εύκολο να έρθεις πιο κοντά σε έναν άλλο άνθρωπο του ίδιου ή του άλλου φύλου όταν δεν φοβάσαι να χάσεις τα κεκτημένα σου. Έτσι, συνοδοιπόροι  διάγουν παράλληλους βίους γεμάτους κατανόηση και έγνοια αληθινή σε έναν κόσμο που δεν τους αξίζει αλλά τους έτυχε να ζήσουν σε αυτόν μήπως και βρουν τον δικό τους παράδεισο και κρυφτούν μέσα του.


Ο συγγραφέας καταφέρνει μόλις σε λίγες σελίδες να αποτυπώσει, σε μία ιστορία που επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών και προσεγγίσεων, μία πραγματικότητα χωρίς έλεος, για δύο νέους ανθρώπους που ο καθένας για τους λόγους του βρέθηκε να κυνηγάει αυτό που δεν του δόθηκε υπό κανονικές συνθήκες γιατί το χτύπημα της μοίρας ταξίδεψε προς άλλη κατεύθυνση. "Homeless χωρίς όνομα πλέον, ούτε ιστορία, χαμένη ταυτότητα, αγώνας δρόμου στους λόφους της πόλης, στην καρδιά της ομίχλης, εκεί ψηλά κάπου". Αυτά τα λόγια είναι η περίληψη της ζωής του Σαμ και της Τζέην, δύο σημερινών πρωταγωνιστών που θα μπορούσαν να ζουν ανάμεσά μας και εμείς μέσα στον πυρετό της καθημερινότητας μπορεί και να τους αγνοήσουμε γιατί δεν μάθαμε να κοιτάμε γύρω μας, ίσως από εδώ και πέρα να κουρδίσουμε περισσότερο τις χορδές της ευαισθησίας μας.

 

"Το πνεύμα του βρισκόταν στα σκοτεινά, το είχε στη φυλακή εδώ και αιώνες"


Το βιβλίο του Caryl Ferey, Οι νύχτες του Σαν Φρανσίσκο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα .


Εκτύπωση
Περισσότερα
Το βιβλίο των φανταστικών όντων - Χόρχε Λούις Μπόρχες: Κριτική βιβλίου
11.10.2016 09:59
Φανταστικά όντα στοιχειώνουν από γεννήσεως του κόσμου τις ανθρώπινες ζωές γιατί ο άνθρωπος μπροστά στη δύναμη της φύσης και στο μεγαλείο της έχει ανάγκη να εκφράσει τις φοβίες του, τις απορίες του, τις σκέψεις του με τρόπο πολλές φορές παράλογο, μεταφυσικό και υπερβολικό.
Ρομάντσο και άλλα πεζά - Μαρία Πολυδούρη: Κριτική βιβλίου
26.09.2016 10:20
"Όσο πιο πολύ αγαπάμε και τόσο πιο πολύ άσκυφτοι γινόμαστε. Όσο πιο αληθινά αγαπάμε τόσο πιο ωραία υποφέρουμε" θα γράψει σε ύφος μελαγχολικό και ποιητικό η Μαρία Πολυδούρη προς τον ποιητή Φίλιππο Κλεωνά.
Άρτουρ Σοπενχάουερ - Peter B. Lewis: Κριτική βιβλίου
16.09.2016 16:18
Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός πως ολοένα και περισσότερο τα βιβλία φιλοσοφίας αποτελούν πόλο έλξης και πεδίο ανακάλυψης για πολλούς αναγνώστες που αναζητούν δρόμους διαφυγής και διεξόδους μέσω αυτών.
Ο Άποικος της Μάλατα - Τζόζεφ Κόνραντ: Κριτική βιβλίου
12.09.2016 10:10
Αν μπορούσε κάποιος να αποδώσει ζωγραφικά τα έργα του Κόνραντ και κυρίως το παρόν, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με την ίδια την πολυτάραχη του ζωή του Κόνραντ λόγω των διαφόρων ταξιδιών του, σίγουρα θα επέλεγε έναν πίνακα του επίσης πολυταξιδεμένου Γκωγκέν.
Τρόποι να γυρίζεις σπίτι - Alejandro Zambra: Κριτική βιβλίου
08.09.2016 10:27
"Πάντα πίστευα πως δεν είχα αληθινές αναμνήσεις απ'τα παιδικά μου χρόνια͘ πως η ιστορία μου χωράει σε λίγες γραμμές͘ ίσως και σε μία σελίδα με μεγάλα γράμματα" αναφέρει κάπου ο Χιλιανός συγγραφέας Alejandro Zambra.
Η μπλε κιθάρα - Τζων Μπάνβιλ: Κριτική βιβλίου
05.09.2016 10:22
Είναι κοινά αποδεκτό και αναμφίβολα διαδεδομένο πως ο Μπάνβιλ αποτελεί μία από εκείνες τις μορφές του λογοτεχνικού στερεώματος που κοσμούν τον κόσμο της γραφής.
Ανατολικά της Δύσης - Μίροσλαβ Πένκοφ: Κριτική βιβλίου
22.08.2016 10:07
Κάπου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι ιστορίες του Πένκοφ ποτίζονται με τις αφηγήσεις ανθρώπων δεμένων με την πατρίδα τους, την Βουλγαρία και καταθέτουν με κάθε δυνατό τρόπο τους δεσμούς που ποτέ δεν ξέχασαν, τις συγκινήσεις που ποτέ δεν λησμόνησαν, τα δάκρυα που έχυσαν και τις δυσκολίες που πέρασαν.
Γράφοντας σε μία ξένη γλώσσα - Etel Adnan: Κριτική βιβλίου
16.08.2016 10:29
"Ένας ποιητής είναι πάνω από όλα η ανθρώπινη φύση στην πιο αγνή της κατάσταση. Να γιατί ένας ποιητής είναι τόσο ανθρώπινος όπως μία γάτα είναι μια γάτα ή μια κερασιά κερασιά" θα μας πει η ποιήτρια Adnan αφηγούμενη την καλλιτεχνική της δραστηριότητα και τη ζωή της αλλάζοντας πατρίδες και γλώσσες καθώς μετακινείται σε διάφορα μέρη του κόσμου άλλοτε εκούσια και άλλοτε ακούσια.