Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Το πιάνο στα φόρτε του: Οι σολίστ της περσινής διοργάνωσης μας συστήνουν τον πιανιστικό κύκλο του Παρνασσού

Το πιάνο στα φόρτε του: Οι σολίστ της περσινής διοργάνωσης μας συστήνουν τον πιανιστικό κύκλο του Παρνασσού

 Ο κύκλος ρεσιτάλ πιάνου «Το piano στα forte του» συνεχίζεται στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» για δεύτερη χρονιά. Εκτός των εξαίρετων σολίστ, φέτος οι ακροατές θα απολαύσουν και δώρα προς τέρψιν της ψυχής και του σώματος, χάρη στους γενναιόδωρους χορηγούς μας.

 

 

Σύνταξη – Επιμέλεια αφιερώματος: Νάγια Ζαχαρή*

 

 

Διαφορετικοί επιχειρηματίες σε καθεμιά από τις πέντε συναυλίες , προσφέρουν προϊόντα τους είτε επιτόπου, είτε στον δικό τους χώρο μετά από αυτές στο κέντρο της Αθήνας: τα κεράσματα αφορούν όλους τους ακροατές, ενώ τα δώρα ορισμένους τυχερούς εξ αυτών.

Πέραν όμως από το κοινό, υπάρχουν και οι σολίστ, οι οποίοι αποτελούν το επίκεντρο του κύκλου συναυλιών. Ορίστε πως περιγράφουν την συμμετοχή τους οι περσινοί σολίστ.

 

Ο πρώτος κύκλος άνοιξε με τον -ηλικιακά μεγαλύτερο όλων- Θοδωρή Τζοβανάκη.

Αφιερωμένο αποκλειστικά στην πιανιστική τέχνη, «Tο piano στα forte του» υπηρετεί διπλό σκοπό. Με άξονα το ανεξάντλητο ρεπερτόριο του οργάνου, προσφέρει στους Έλληνες πιανίστες την δυνατότητα να παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβάνονται. Παράλληλα, δίνει την αφορμή σε όσους βρεθούν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, να συνδιαλλεχθούν με το πιανιστικό έργο και τους ανθρώπους του. Εύχομαι ο θεσμός αυτός να συνεχιστεί και να μεγαλώσει ανταποκρινόμενος στο πάθος και στη φροντίδα του αξιόλογου συναδέλφου Στέφανου Νάσου.

 

Δεύτερος στη σειρά ήταν ο -νεότερος όλων- Κωνσταντίνος Βαλιανάτος.

Σε εποχές που ο πολιτισμός είναι ελπίδα και όχι πολυτέλεια, «Το piano στα forte του» ξεχωρίζει. Όχι μόνο μεταφέρει το πνεύμα της κλασσικής μουσικής και ιδιαίτερα του πιάνου στο κοινό, αλλά και προωθεί εξαίρετους Έλληνες καλλιτέχνες που αξίζουν προσοχής. Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!

 

Ακολούθησε η Νεφέλη Μούσουρα.

Η συμμετοχή μου στον κύκλο τον Φεβρουάριο του 2013 ήταν μια ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία, τόσο από προσωπική όσο και από καλλιτεχνική απόψη. Η  διοργάνωση υπήρξε υποδειγματική με απέραντη κατανόηση για τον καλλιτέχνη και βαθειά γνώση των αναγκών του. Μέσα σε ατμόσφαιρα άνετη και φιλική δίνεται ένα σοβαρό βήμα, και σε νέους πιανίστες, να επικοινωνήσουν με το φιλόμουσο κοινό.

 

Προτελευταίος ήταν ο Νίκος Κυριόσογλου -στο ντεμπούτο του στην Αθήνα.

Ο Στέφανος Νάσος αγαπάει και τιμά το πιάνο , καθώς και τους καλούς συναδέλφους του. Ο κύκλος επιβεβαίωσε και δικαίωσε το όραμά του να προάγει το πιάνο στην ωμή του δύναμη, το ρεσιτάλ. Το ελληνικό πιανιστικό στερέωμα, πλαισιωμένο από ταλαντούχους, εμπνευσμένους και τολμηρούς πιανίστες, έχει να πατήσει πλέον σε υγιή θεμέλια.

 

Τον κύκλο έκλεισε η Μαρία Ζήση -επίσης στην πρώτη εμφάνισή της- στην Αθήνα.

Ένα εκπληκτικό πιάνο, μια πανέμορφη αίθουσα, ένα κοινό που σχεδόν δεν ανέπνεε και ωραία μουσική: αυτά υπήρξαν τα συστατικά της συναυλίας μου στα πλαίσια του «piano στα forte του». Ήταν μεγάλη χαρά και εξαιρετική τιμή για μένα η συμμετοχή μου. Ελπίζω και εύχομαι αυτή η προσπάθεια, της οποίας κίνητρο είναι η αγάπη για την μουσική και για το πιάνο, να έχει φέτος ακόμη μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό.

 

*Η κυρία Νάγια Ζαχαρή είναι βοηθός παραγωγής του κύκλου «Piano στα forte του».


Ο δεύτερος κύκλος συναυλιών του project «Το piano στα forte του» θα πραγματοποιηθεί στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» από τις 7 Δεκεμβρίου μέχρι τις 12 Απριλίου. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Σχετικές ειδήσεις
Monsieur Minimal (Χρήστος Τσιτρούδης): Ποιοι είναι αυτοί που θα κρίνουν τηv μουσική και τους δημιουργούς της?
24.12.2015 15:03
Κατά καιρούς διαβάζω βαρύγδουπες κριτικές διαφόρων δισκοκριτικών οι οποίοι στην προσπάθεια τους να εντυπωσιάσουν χάνουν το πραγματικό νόημα της μουσικής και αναλώνονται άλλοτε σε καλές άλλα τις περισσότερες φορές σε κακόγουστες φαντεζί φρασεολογίες. Αυτό φαντάζομαι ότι γίνεται γιατί με κάποιο τρόπο και αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δικό τους έργο τέχνης με τις λέξεις τους με αποτέλεσμα να ξεχνάν το πραγματικό έργο, τη μουσική.
Μιχάλης Καταχανάς: Η τζαζ στην Ελλάδα
27.11.2015 13:51
Προσπαθώντας να γράψω αυτό το μικρό άρθρο για την Τζαζ στην Ελλάδα και φέρνοντας στο μυαλό μου εικόνες και συναισθήματα από την μικρή καθημερινότητα της μουσικής αυτής, δεν μπορώ να μην μιλήσω για τους ανθρώπους της, όλους αυτούς τους δημιουργούς αυτοσχεδιαστές που μοιράζονται λίγο-πολύ τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες χαρές, άλλοτε με σιγουριά και άλλοτε με ανασφάλεια, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό όλων, την αγάπη τους για αυτή την μουσική, τον αγώνα τους να κρατηθεί η φλόγα ζωντανή παρά το κρύο και τους ανέμους, για να μιλήσω και λίγο ποιητικά βρε αδελφέ.
Unsample- Bέρα Λύνν- Χρήστος Τσάμης: Ο χώρος, ο χρόνος και ένα συν
18.11.2015 09:46
Το φθινόπωρο του 2014, δύο μουσικοί άρχισαν μια αναζήτηση για μια καινούργια οπτικοαουστική φόρμα, που θα επιχειρούσε να σπάσει κάποια από τα στεγανά της σύγχρονης τέχνης. Ο Μάριος Τσάγκαρης και ο Λευτέρης Παπαδημητρίου (aka Unsample) κάλεσαν κάποιους φίλους και άρχισαν να το συζητούν. Τελικά, η Βέρα Λυνν από τον χώρο του κινηματογράφου, και ο Χρήστος Τσάμης, από τον χώρο των εικαστικών, συμπλήρωσαν την ομάδα έρευνας.
ALTRIBE: An Out of the Blues – Band, presents «SPOOKY TRAIN»
10.11.2015 09:57
Τα τρένα συμβολίζουν μια καρμική πορεία. Όσους σταθμούς κι αν έχει η πορεία – το ταξίδι είναι προδιαγεγραμμένο. Κάπως έτσι θεωρούμε και την μεταξύ μας συνάντηση. Το τελευταίο cd έχει τραγούδια που προέκυψαν από τις ζυμώσεις των τελευταίων δύο ετών. Άλλαξαν αρκετά πράγματα στον τρόπο που νιώθουμε και εκφραζόμαστε. Συνέβαλλε η περίοδος στο Βερολίνο, αλλά και οι καταστάσεις που βιώνουμε ο καθένας χωριστά και μαζί στον κόσμο αυτό. Ζυμώσεις έγιναν. Αλλαγές. Αναγεννήσεις…
Λήδα Ρουμάνη: Δεν έγινε ο κόσμος για να ’μαστε μόνοι...
04.11.2015 16:23
Το όνομα της Ελευθερίας Αρβανιτάκη είναι συνώνυμο της σύγχρονης πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με ρεπερτόριο τεράστιο και τραγούδια γνωστά σε όλους - ακόμα και σε εκείνους που δεν είναι συνεπείς της ακροατές – κι αυτό κάνει τον καλλιτέχνη «μεγάλο». Αν το συνδυάσεις και με την αντοχή του ρεπερτορίου στα χρόνια, τότε περνάς σε χαρακτηρισμούς τύπου «τεράστιος», «διαχρονικός» και η σίγουρα η Αρβανιτάκη είναι όλα αυτά.