Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση των Αλέξανδρου

… Βασμουλάκη, Πάρι Κούτσικου και Daniel Egneus, «Αδέσποτη». Η έκθεση θα διαρκέσει από 8 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2012.

Η ιστορία τριών καλλιτεχνών που συναντήθηκαν τυχαία στην Αθήνα, σε ένα αστικό περιβάλλον, και αφουγκράζονται τον περίγυρό τους «αδέσποτοι» τριγυρνούν και ζωγραφίζουν ιδέες, όνειρα, ανθρώπινες μορφές και ό,τι εντυπώνεται στη φαντασία τους. Σαν σύγχρονοι “flaneurs” λειτουργούν με τις φευγαλέες εντυπώσεις και προσπαθούν να διατηρήσουν την ελευθερία τους και να αναζητήσουν την ταυτότητά τους. Σε μια «αδέσποτη» πόλη.

Ο Αλέξανδρος Βασμουλάκης ζωγραφίζει γυναίκες, αμφισβητώντας την υπάρχουσα οπτική για τα πρότυπα της γυναικείας εικόνας του 19ου και 20ου αιώνα και εξερευνώντας το αιώνιο παιχνίδι αρσενικού-θυληκού. Οι γυναίκες του παρουσιάζονται ζωντανές και παιχνιδιάρες ή και επιθετικές, δίνοντας στον καλλιτέχνη μια δική του δίοδο για να αναζητήσει την ελευθερία, τη χαρά της ζωής, την αγάπη και τη μαγεία.

Ο Πάρις Κούτσικος χρησιμοποιεί υλικά που παραπέμπουν σε μια glam αισθητική (υφάσματα που λάμπουν, φύλλα χρυσού και αλουμινίου, χρυσόσκονη, παγέτες) για να δημιουργήσει, με την τεχνική του κολλάζ, έργα βασισμένα σε καλλιγραφική τυπογραφία. Ο τρόπος που αποτυπώνονται οι λέξεις –φαινομενικά βαρύγδουπες- έρχεται σε αντίθεση με το νόημά τους δημιουργώντας μια ευχάριστη ανατροπή στον θεατή. Λόγω της φύσης των υλικών και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται, η οπτική εντύπωση διαφοροποιείται και δημιουργεί ένα παιχνίδι με το φως.

Ο Daniel Egneus, ο Σουηδός εικονογράφος της παρέας, έζησε σε διάφορες πόλεις και τα τελευταία δύο χρόνια ζει στην Αθήνα. Αποτυπώνει λεπτομέρειες σαν εξωτερικός αλλά επίμων παρατηρητής του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος. Στην «Αδέσποτη» οι γυναίκες βρίσκονται στο επίκεντρο των δύο κύριων ενοτήτων έργων του. Στην πρώτη ενότητα, γυναικεία καπέλα εμπνευσμένα από αδέσποτα ζώα της πόλης, συνοδεύουν εξίσου «αδέσποτες» γυναίκες.

Στη δεύτερη ενότητα, 4 Αθηναίες ποζάρουν με επώνυμα ρούχα Αθηναίων designer στα εσωτερικά των σπιτιών τους, ενώ στην τρίτη, το «ευχάριστο χάος» της Αθήνας και η άναρχη αρχιτεκτονική της πόλης που μοιάζει να γεννήθηκε μεγάλη, δημιουργούν παράξενες εικόνες. Με μελάνι, ακρυλικά, ακουαρέλες κ.ά. υλικά, ο Egneus παρουσιάζει τη δική του οπτική για τις γυναίκες και την Αθήνα της κρίσης.

Σύντομα Βιογραφικά Σημειώματα:

Ο Αλέξανδρος Βασμουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (2002-2007). Εργάζεται ως freelancer και τα έργα του χωρίζονται κυρίως σε ζωγραφική εσωτερικού και εξωτερικού χώρου (τοιχογραφίες σε όψεις κτιρίων), καθώς και σε εφήμερες εγκαταστάσεις.
Ο Πάρις Κούτσικος γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1967 και εργάζεται ως γραφίστας στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΚΤΟ και στο Πανεπιστήμιο του Middlesex, στο Λονδίνο. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδόσεων ΟΞΥ, ενώ από το 2007 πειραματίζεται καλλιτεχνικά χρησιμοποιώντας διαφορετικές γραφιστικές εφαρμογές.
Ο Daniel Egneus γεννήθηκε στη Σουηδία το 1972. Έχει ζήσει σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, ενώ έχει βραβευτεί ως εικονογράφος από το British Association of Illustrators. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες (Audi, Haagen-Dasz κλπ.), ενώ το 2012 συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Αθηνών.