Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Παύλος Κουρτίδης: Ο δαίμων της τέχνης… ο Χορός

Παύλος Κουρτίδης: Ο δαίμων της τέχνης… ο Χορός

Ελπίδα και χαρά μου; Στην χώρα που ζω υπεράνω κάθε κρίσης να βρίσκεται ο δαίμων της τέχνης ο Χορός…

 … Η πολιτεία οφείλει να στηρίζει προσπάθειες ώστε να ανάγουμε την τέχνη μας, έχουμε ανάγκη από ελπιδοφόρα νέα όσον αφορά σε αυτό τον τομέα, είτε μέσω Φεστιβάλ είτε μέσω επιχορηγήσεων. Εγώ προσωπικά δεν είχα την τύχη να ανήκω στις επιχορηγούμενες ομάδες. Έτσι επί σειρά ετών μέσα από προσωπικό ρίσκο με τους συνεργάτες μου και πάντα με στυλοβάτη το θέατρο ΠΚ,  καταφέραμε το χοροθέατρο Migma να είναι παρόν χωρίς καμία στήριξη από κανέναν κρατικό φορέα. Και ελπίζω αυτό να είναι και το μέλημα όλων των χορογράφων. Να δημιουργούν θεάματα αξιόλογα ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Δημιουργώντας, ωριμάζεις και όσο έχεις όραμα πορεύεσαι, μέσα από οποιοδήποτε πόστο και οποιοδήποτε κόστος, πρέπει όμως να υπάρχει υποδομή και παιδεία.  

 
 
Στόχος μου να κάνω χοροθέατρο ουσίας. Την τέχνη χωρίς νόημα που απευθύνεται σε λίγους και «εκλεκτούς», πρέπει να την ξεπεράσουμε εμείς οι ίδιοι. Δεν πρέπει να  υποτιμούμε την νοημοσύνη του θεατή. Το κοινό βλέπει και κρίνει. Δεν ξέρω αν το κοινό έχει εξοικειωθεί με τον χορό, σίγουρα όμως πλέον έχει άποψη και αυτό το κάνει να είναι επιλεκτικό. Αυτό λειτουργεί ως βαρόμετρο και ως κριτική επιτροπή πολλές φορές. Εξαιρετικές παραστάσεις λαμβάνουν χώρα γύρω μας και ναι είναι τιμή μου ως Έλληνας χορογράφος να μπορώ να είμαι παρών σε σκηνές της Ευρώπης. Λαμβάνοντας την  εμπιστοσύνη από το θεατρόφιλο κοινό με τελευταία παραγωγή τον Frankenstein για δύο σεζόν 2011/12, τον ερχόμενο Οκτώβριο ανεβαίνει η νέα μου παράσταση με τίτλο Αδιέξοδο, ένα έργο το οποίο δουλεύω εδώ και αρκετό καιρό φιλοδοξώντας να αγαπηθεί εξίσου.
 
 
Info: 
Ο Παύλος Κουρτίδης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Θέατρο ΠΚ. Το 2006 δημιούργησε το Χοροθέατρο MIGMA και τον Οκτώβριο του 2010 ανεβάζει την 5η    κατά σειρά  παραγωγή του με τίτλο Frankenstein, με την οποία ολοκλήρωσε 75 στον αριθμό παραστάσεις έως το τέλος του 2011. Το 2009 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 11ο International Modern Dance Festival Αιγύπτου με την παράσταση Society Says στο Gomhouria Theater (Cairo) & Sayed  Darwish Theatre  (Alexandria). O Παύλος Κουρτίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Wuppertal της Γερμανίας, ενώ σπούδασε στο Λονδίνο.
 
Σχετικές ειδήσεις
Μαργαρίτα Σταυράκη: Συμπράξεις & νέες αφετηρίες
29.09.2016 11:42
Η Μαργαρίτα Σταυράκη, εικαστικός και μέλος της Ιδρυτικής & Οργανωτικής ομάδας του Μηδέν, γράφει για την συνεργασία του Μηδέν και του Κινητήρα και το διήμερο προβολών που παρουσιάζουν από κοινού με θέμα του την video-performance και το video-dance. Αυτή την περίοδο οι συνέργειες και συνεργασίες μοιάζουν να είναι η μόνη υγιής λύση για την συνέχεια του πολιτισμού, της τέχνης και της καινοτομίας.
Εύη Σούλη: Αστικές ουτοπίες σε κατάρρευση
20.04.2016 17:30
Μη τόποι, άχρονοι, φανταστικοί, ιδανικές κοινωνίες με τέλειο κοινωνικό, πολιτικό και νομικό σύστημα. Χαμένες Ατλαντίδες στα βάθη των θαλασσών. Ιδεολογίες για το καλό και το δίκαιο, το ηθικό και το ορθό. Κριτικές και αναλύσεις και θεωρίες. Προσπάθειες και απογοητεύσεις. Το τείχος του μίσους και ο Cave στα φτερά του Έρωτα. Μητέρες με όνειρα και εφηβικά παιχνίδια. Έρωτες και καταρρεύσεις και ξανά έρωτες. Ώρα μηδέν, κενό.
Μαρίνα Μαυρογένη: Ο φόβος της γελοιότητας στην τέχνη του χορού
05.02.2016 11:36
Μου αρέσει να δημιουργώ με άξονα το χιούμορ και να βρίσκω τον τρόπο εκείνο της ανεπιτήδευτης έκφρασης. Αυτό το Φεβρουάριο χορογραφώ και σκηνοθετώ δύο performances στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων με τίτλους «4» και «Η Χαρά της Αποτυχίας». Είναι δύο έργα που φλερτάρουν με τη γελοιότητα, με το άτεχνο καλλιτεχνικό δημιούργημα.
Χρυσηίς Λιατζιβίρη – SYNDRAM dance co: Ο Χορός δεν είναι απλά 'Φαίνεσθαι'
22.12.2015 14:43
- Σ’ αρέσει να κρύβεσαι; - Όχι. Δεν μ’ αρέσει να φαίνομαι…Δεν μ’ αρέσει να φαίνομαι με τον τρόπο που το «σήμερα» μπορεί να εκθέσει παραμορφώνοντας το οτιδήποτε… Δεν μ’ αρέσει να κοινοποιώ τις κρίσεις μου… Δεν μ’ αρέσουν οι κρίσεις μου έτσι όπως αυτές γεννιούνται και προβάλλουν το «εγώ» μου μέσα από την κρίση… Δεν μ’ αρέσει να με αλλοτριώνουν το «φαίνεσθαι», η κρίση, η κατάκριση…
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: Για να παραχθεί τέχνη χρειάζονται και χρήματα και υποστήριξη
15.12.2015 17:13
Τι δυσκολεύομαι να ακούω; Ότι για να παραχθεί τέχνη χρειάζεται μόνο ταλέντο, έμπνευση, δημιουργικότητα και, αυτονοήτως, αυταπάρνηση. Μου θυμίζει τη ρήση περί της Ελλάδας ως της χώρας που πάντα θα τα βγάζει πέρα επειδή έχουμε ωραίο κλίμα και υπέροχες θάλασσες. Δεν θα αναλύσω τη σχέση τέχνης-κρίσης. Αλλά θέλω να σταθώ στην ανάγκη συνειδητοποίησης ότι δεν αρκεί ο ήλιος και οι αμμουδιές για να είμαστε ευτυχείς στην Ελλάδα, ούτε ένας προβολέας και ένα εξαιρετικό σύνολο δημιουργών για να παραχθεί τέχνη. Χρειάζονται και χρήματα και υποστήριξη. Από εκεί ακριβώς ξεκινάει και η δική μας ευθύνη, ως Ίδρυμα Ωνάση και ως Στέγη, προκειμένου να μπορούν οι Έλληνες καλλιτέχνες να ζουν και να δημιουργούν.