Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Παύλος Κουρτίδης: Ο δαίμων της τέχνης… ο Χορός

Παύλος Κουρτίδης: Ο δαίμων της τέχνης… ο Χορός

Ελπίδα και χαρά μου; Στην χώρα που ζω υπεράνω κάθε κρίσης να βρίσκεται ο δαίμων της τέχνης ο Χορός…

 … Η πολιτεία οφείλει να στηρίζει προσπάθειες ώστε να ανάγουμε την τέχνη μας, έχουμε ανάγκη από ελπιδοφόρα νέα όσον αφορά σε αυτό τον τομέα, είτε μέσω Φεστιβάλ είτε μέσω επιχορηγήσεων. Εγώ προσωπικά δεν είχα την τύχη να ανήκω στις επιχορηγούμενες ομάδες. Έτσι επί σειρά ετών μέσα από προσωπικό ρίσκο με τους συνεργάτες μου και πάντα με στυλοβάτη το θέατρο ΠΚ,  καταφέραμε το χοροθέατρο Migma να είναι παρόν χωρίς καμία στήριξη από κανέναν κρατικό φορέα. Και ελπίζω αυτό να είναι και το μέλημα όλων των χορογράφων. Να δημιουργούν θεάματα αξιόλογα ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Δημιουργώντας, ωριμάζεις και όσο έχεις όραμα πορεύεσαι, μέσα από οποιοδήποτε πόστο και οποιοδήποτε κόστος, πρέπει όμως να υπάρχει υποδομή και παιδεία.  

 
 
Στόχος μου να κάνω χοροθέατρο ουσίας. Την τέχνη χωρίς νόημα που απευθύνεται σε λίγους και «εκλεκτούς», πρέπει να την ξεπεράσουμε εμείς οι ίδιοι. Δεν πρέπει να  υποτιμούμε την νοημοσύνη του θεατή. Το κοινό βλέπει και κρίνει. Δεν ξέρω αν το κοινό έχει εξοικειωθεί με τον χορό, σίγουρα όμως πλέον έχει άποψη και αυτό το κάνει να είναι επιλεκτικό. Αυτό λειτουργεί ως βαρόμετρο και ως κριτική επιτροπή πολλές φορές. Εξαιρετικές παραστάσεις λαμβάνουν χώρα γύρω μας και ναι είναι τιμή μου ως Έλληνας χορογράφος να μπορώ να είμαι παρών σε σκηνές της Ευρώπης. Λαμβάνοντας την  εμπιστοσύνη από το θεατρόφιλο κοινό με τελευταία παραγωγή τον Frankenstein για δύο σεζόν 2011/12, τον ερχόμενο Οκτώβριο ανεβαίνει η νέα μου παράσταση με τίτλο Αδιέξοδο, ένα έργο το οποίο δουλεύω εδώ και αρκετό καιρό φιλοδοξώντας να αγαπηθεί εξίσου.
 
 
Info: 
Ο Παύλος Κουρτίδης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Θέατρο ΠΚ. Το 2006 δημιούργησε το Χοροθέατρο MIGMA και τον Οκτώβριο του 2010 ανεβάζει την 5η    κατά σειρά  παραγωγή του με τίτλο Frankenstein, με την οποία ολοκλήρωσε 75 στον αριθμό παραστάσεις έως το τέλος του 2011. Το 2009 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 11ο International Modern Dance Festival Αιγύπτου με την παράσταση Society Says στο Gomhouria Theater (Cairo) & Sayed  Darwish Theatre  (Alexandria). O Παύλος Κουρτίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Wuppertal της Γερμανίας, ενώ σπούδασε στο Λονδίνο.
 
Σχετικές ειδήσεις
Μαργαρίτα Σταυράκη: Συμπράξεις & νέες αφετηρίες
29.09.2016 11:42
Η Μαργαρίτα Σταυράκη, εικαστικός και μέλος της Ιδρυτικής & Οργανωτικής ομάδας του Μηδέν, γράφει για την συνεργασία του Μηδέν και του Κινητήρα και το διήμερο προβολών που παρουσιάζουν από κοινού με θέμα του την video-performance και το video-dance. Αυτή την περίοδο οι συνέργειες και συνεργασίες μοιάζουν να είναι η μόνη υγιής λύση για την συνέχεια του πολιτισμού, της τέχνης και της καινοτομίας.
Κατερίνα Φώτη: Για εκείνη την μικρή στιγμή ακινητοποίησης του χρόνου...
27.04.2016 16:18
Πριν από μερικά χρόνια, βρέθηκα να συλλέγω πληροφορίες από πολλαπλές πηγές για το χορό του μηχανικού, παραδοσιακό χορό της Καλύμνου. Το νησί αυτό ζει με τον τρόπο ζωής των σφουγγαράδων, αποκαλούμενων εκεί μηχανικών. Παλιότερα, η αναχώρηση και η επιστροφή τους είχε μια σχεδόν θρησκευτική τελετουργία. Οι γυναίκες, όταν αναχωρούσαν τα καΐκια, φορούσαν όλες λευκά τσεμπέρια στα μαλλιά για να είναι τυχερό το ταξίδι των οικείων τους.
Εύη Σούλη: Αστικές ουτοπίες σε κατάρρευση
20.04.2016 17:30
Μη τόποι, άχρονοι, φανταστικοί, ιδανικές κοινωνίες με τέλειο κοινωνικό, πολιτικό και νομικό σύστημα. Χαμένες Ατλαντίδες στα βάθη των θαλασσών. Ιδεολογίες για το καλό και το δίκαιο, το ηθικό και το ορθό. Κριτικές και αναλύσεις και θεωρίες. Προσπάθειες και απογοητεύσεις. Το τείχος του μίσους και ο Cave στα φτερά του Έρωτα. Μητέρες με όνειρα και εφηβικά παιχνίδια. Έρωτες και καταρρεύσεις και ξανά έρωτες. Ώρα μηδέν, κενό.
Inner Movers: Ανακαλύπτοντας το μυστήριο της ανθρώπινης μετακίνησης…
13.04.2016 11:27
Νέοι προβληματίζονται, επικοινωνούν, εκφράζονται, δημιουργούν, κινούνται και μετακινούνται από τη θέση τους για να ανακαλύψουν το μυστήριο της ανθρώπινης μετακίνησης. Το project Inner Movers είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους με θέμα τις παραστατικές και ψηφιακές τέχνες και συγκεκριμένα την τέχνη του videodance και της site-specific performance.
Μαριάννα Βαρβιάνη: Η ιδέα πίσω από το ‘Vortex’
15.03.2016 13:47
Πριν από δυο χρόνια περίπου καθόμουν σε ένα πεζούλι ενός πανηγυριού στην Ικαρία και παρακολουθούσα τον κόσμο να χορεύει. Χόρευαν, ακολουθώντας ένα σπειροειδές σχήμα, χωρίς να συγκρούονται μεταξύ τους και το σχήμα που ακολουθούσαν έδινε την εντύπωση ότι δεν είχε αρχή και τέλος, ότι θα μπορούσε να κινείται έτσι για πάντα.