Μετά τη συγκινητική και ανατρεπτική του Όλγα (Κριτική, 2018), στην ωριμότητά του ο Μπέρνχαρντ Σλινκ, ο συγγραφέας του best seller Διαβάζοντας στη Χάννα (Κριτική, 1998), επιστρέφει με μια συλλογή διηγημάτων που μιλούν για την απώλεια, για τα αντίο, για τους λυτρωτικούς αλλά και επώδυνους αποχαιρετισμούς που βιώνουμε κατ’ επανάληψη επιλέγοντας την ίδια τη ζωή κι όχι την παραίτηση από αυτήν. Τι συμβαίνει όταν χρειάζεται να διαχειριστούμε απειλητικές αναμνήσεις και πού καταλήγουν εκείνες που φαινομενικά τις έχουμε τακτοποιήσει; Μπορεί μια ζωή με λανθασμένες επιλογές να είναι «σωστότερη» από μια ζωή γραμμική και ακύμαντη;

Αποσπάσματα

«Δούλευαν, εκείνος στο δικό του δωμάτιο εργασίας κι εκείνη στο δικό της. Μέχρι που πήγε κοντά της με το βιβλίο που διάβαζε, κάθισε στην πολυθρόνα δίπλα στο παράθυρο πίσω από το γραφείο της· η ίδια ρύθμιζε το ύψος και την κλίση του γραφείου, στο οποίο μπορούσε να δουλεύει καθιστή ή όρθια. Όταν σηκώθηκε, ο άντρας δεν άνοιξε το βιβλίο παρά μόνο την κοίταξε: τον ξανθό κότσο της, τον γυμνό σβέρκο της, τη φιγούρα της. Όχι, τη φιγούρα της δεν τη διέκρινε κάτω από το φαρδύ μπλουζάκι και το φαρδύ τζιν, την ήξερε. Το να την ξέρει ήταν τόσο ωραίο όσο και να τη βλέπει.»

Μπέρνχαρντ Σλινκ

Ο Μπέρνχαρντ Σλινκ γεννήθηκε το 1944 στο Μπίλεφελντ. Είναι νομικός, ζει στο Βερολίνο και στη Νέα Υόρκη. Γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με το μπεστ σέλερ Διαβάζοντας στη Χάννα που έχει μεταφραστεί σε πάνω από 50 γλώσσες, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του Stephen Daldry με τίτλο Σφραγισμένα χείλη (The Reader) και κέρδισε το Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Kate Winslet. Έχει λάβει λογοτεχνικές διακρίσεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες κερδίζοντας την αναγνώριση του αναγνωστικού κοινού σε όλο τον κόσμο.