Η Gallery Art Prisma εγκαινιάζει την έκθεση της Ξένιας Αραπάκη, μιας εικαστικού με πανεπιστημιακή διαδρομή, αλλά και με ενεργό εικαστική παρουσία στη ζωγραφική και την κεραμική, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια (Art Athina, μέλος της ομάδας Αrt Puzzle). 

Το έργο της στη ζωγραφική είναι εμπνευσμένο από το έργο και τις ιδέες του πρώτου δασκάλου της Βρασίδα Βλαχόπουλου, με θεματικές που έχουν κέντρο κυρίως το ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά και το εννοιολογικό ή συναισθηματικό ανθρώπινο φορτίο. Η μικτή τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποιεί δίνουν όγκο στα έργα της ώστε το παιχνίδι με το φως και τις σκιάσεις να αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο για να υπερβεί ο ‘επισκέπτης’ τους την απλή παρατήρηση και να εισχωρήσει, να αποδεχθεί ή να αμφισβητήσει την ιδέα που υποκρύπτεται σε αυτά.           

Η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη στον κατάλογο της έκθεσης αναφέρει «Η Ξένια Αραπάκη ανακαλεί μνήμες, εμπειρίες, συναισθήματα και τα αποτυπώνει στις παλίμψηστες και αδρές επιφάνειες των καμβάδων της. Η ζωγραφική της, αν και απόλυτα αφαιρετική, δεν χαρακτηρίζεται από μια ελεύθερη και εξπρεσιονιστική απόδοση, αλλά αντίθετα διακατέχεται από μια αυστηρή ρυθμικότητα. Οι δυναμικές συνθέσεις της είναι μεθοδικά δουλεμένες με απόλυτο σεβασμό στο αρχικό σχέδιο και εξαιρετικά ισορροπημένες, παρά τις προσθήκες με ready made καθρέφτες και τα επαναλαμβανόμενα έκτυπα μέρη. Σε κάθε πίνακα εναλλάσσονται αέναα οι σχεδιαστικές αρμονίες με τις αντιπαραθετικές εξάρσεις, που αναπαρίστανται διακριτικά στις μονοχρωμίες της και αναδεικνύονται, κάθε φορά, ανάλογα με το φως. Η εικαστικός, ως δεινός γνώστης της «χρωματολογίας» μας οδηγεί τελετουργικά σε ατέρμονους νοητικούς συνειρμούς, που επιμελώς κρύβονται ανάμεσα στις τονικές της αποχρώσεις». Και η ίδια δηλώνει: «Οι αλλοιωμένες από το χρόνο αναμνήσεις μου ως χρωματικές αποχρώσεις αποτελούν το σκληρό πυρήνα της δημιουργικής μου διάθεσης τον τελευταίο καιρό, δίνοντας τη σειρά αυτή των εικαστικών έργων».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗ

Ξένια Αραπάκη

Η Ξένια Αραπάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στη Νίκαια του Πειραιά. Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε δύο υποτροφίες στην Κεραμική και απέκτησε τα πτυχία της Ζωγραφικής, της Κεραμικής και των Θεωρητικών Σπουδών. Εκπόνησε Διδακτορικό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1979 έως το 2005 δίδαξε ως εκπαιδευτικός μαθήματα εικαστικής παιδείας στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, ενώ ως σχολικός σύμβουλος ανέπτυξε πολύπλευρο επιμορφωτικό έργο. Από το 2005 έως το 2019 υπηρέτησε το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο διδάσκοντας και πραγματοποιώντας έρευνα στον τομέα της Διδακτικής των Εικαστικών τεχνών. Είναι συγγραφέας πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και έχει διοργανώσει πρότυπα ακαδημαϊκά συνέδρια στην κεραμική και την χαρακτική.

Tο καλλιτεχνικό της έργο έχει τις ρίζες του στο εργαστήριο του Β. Βλαχόπουλου όπου καλλιέργησε τις αισθητικές της αντιλήψεις και απέκτησε τα πρώτα εικαστικά εργαλεία που καθόρισαν στη συνέχεια σε μεγάλο βαθμό την καλλιτεχνική της ταυτότητα. Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών είχε δασκάλους τους Γ. Μαυροειδή, Π. Τέτση και Δ. Μυταρά. Το εικαστικό της έργο σχετίζεται κυρίως με τη ζωγραφική και χαρακτηρίζεται από αφαιρετικές συνθέσεις, αυστηρή υποκρυπτόμενη δομή που δηλώνει τη στενή σχέση της με το ελεύθερο σχέδιο, καθαρό χρωματικό φάσμα και μικτή τεχνική η οποία προσδίδει όγκο στη σύνθεση. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙ