Το Theatre de la Photographie et de l\’Image ανέθεσε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης να διοργανώσει ως συμπαραγωγός μία έκθεση που να αναφέρεται στη σημερινή ελληνική φωτογραφική σκηνή…

Η έκθεση αποτελείται από 100 έργα δέκα φωτογράφων γεννημένων ως επί το πλείστον στα τέλη της δεκαετίας του \’60, διαμορφώνοντας μία αφήγηση της πρόσφατης ελληνικης δημιουργίας από το 1995 μέχρι σήμερα.

Οι προβληματικές που αναδεικνύονται μέσα από τα έργα των επιλεγμένων δημιουργών αναφέρονται στη σχέση με τον ανοιχτό χώρο και τον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής υπαίθρου, στην αντίληψη του υποκειμένου ως μονάδας στο πλήθος, στη θέση του σε χώρους κενού ιστορίας, στην επινόηση χώρων μέσα από αντιθετικά σύνολα, στην καταγραφή του προσωπικού χρόνου μέσα από την περιγραφή άλλων προσώπων και τέλος στην εξερεύνηση των ορίων του ιδιωτικού χώρου, των αντικειμένων και των αναμνήσεων.

Πρόκειται δηλαδή για θεματικές που εντάσσονται ουσιαστικά σε τρεις γενικές κατηγορίες: στη σχέση προς τον περιβάλλοντα χώρο (φυσικό ή ανθρωπογενή), στην αφήγηση του προσωπικού χρόνου (μέσα από επινοημένες εικόνες, αναμνήσεις, ή αυτοτελείς ιστορίες) και στην εξερεύνηση των αυτοβιογραφικών ορίων.

Σε αυτή την έκθεση δεν υπογραμμίζεται το θεματικό περιεχόμενο, όσο η γραφή του κάθε δημιουργού η οποία ουσιαστικά διαμορφώνει τη θεματολογία.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Γιώργης Γερόλυμπος, Χριστινα Δημητριάδη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Στράτος Καλαφάτης, Πάνος Κοκκινιάς, Γιώργος Κορδάκης, Ευαγγελία Κρανιώτη, Δήμητρα Λαζαρίδου, Νίκος Μάρκου, Πάρις Πετρίδης.