Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει τη Δευτέρα 3 Μαρτίου τη φωτογραφική έκθεση του Παύλου Κοζαλίδη, την οποία διοργανώνει το Φωτογραφικό Αρχείο του Ιδύματος. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου.

Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει τη Δευτέρα 3 Μαρτίου τη φωτογραφική έκθεση του Παύλου Κοζαλίδη, την οποία διοργανώνει το Φωτογραφικό Αρχείο του Ιδύματος. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου.


Η έκθεση του Παύλου Κοζαλίδη έχει τίτλο “Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα”, και παρουσιάζει φωτογραφίες με θέμα τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής, που κατοικούν ακόμη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στις χώρες Τουρκία, Γεωργία, Ουκρανία και Ρωσία.


Πρόκειται για μία φωτογραφική εργασία, η οποία ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη. Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο φωτογράφος, ενώ τον δίγλωσσο κατάλογο που τη συνοδεύει επιμελήθηκε η συνεργάτις του Φωτογραφικού Αρχείου, Γεωργία Ιμσιρίδου, και περιλαμβάνει 62 φωτογραφίες και κείμενα των Θανάση Αυγερινού, Γεωργίας Ιμσιρίδου και Αλεξάνδρας Μόσχοβη.


Στις εικόνες, που παρουσιάζονται, ο φωτογράφος, μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του, αιχμαλώτισε με διάχυτη ευαισθησία και εμφανή τρυφερότητα την ιδιαίτερη ζωή τους, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ της συγκίνησής του και της άρτιας σύνθεσης τού κάδρου του.


Η συγκεκριμένη φωτογραφική εργασία ξεκίνησε όταν ο ίδιος ο Παύλος Κοζαλίδης άρχισε να επισκέπτεται την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, έχοντας στο νου του τις διηγήσεις των μελών της οικογένειάς του, οι οποίοι έφυγαν από τη γενέτειρά τους Ορντού της Τουρκίας και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923.


Ό,τι αντίκρυσε μέσα από τα ταξίδια και τα μέρη που επισκέφθηκε, αποτυπώθηκε με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο στις φωτογραφίες, αναδεικνύοντας και τον προσωπικό του δεσμό με την ιστορία.


Ο Παύλος Κοζαλίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1961 και μεγάλωσε στον Καναδά όπου μετανάστευσε η οικογένειά του, όταν ο ίδιος ήταν επτά ετών. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία και με την επανεγκατάσταση της οικογένειάς του στην Αθήνα, αποφάσισε να ασχοληθεί συστηματικά με το μέσο. Έχει ταξιδέψει για περισσότερο από είκοσι χρόνια, φωτογραφίζοντας στην Ασία, την Αφρική, τη νότια και κεντρική Αμερική. Η έκθεση “Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα”, είναι η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του.


Info
Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1
Τηλ.: 210 3671000
www.benaki.gr
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00-17.00
Πέμπτη: 9.00-24.00
Κυριακή: 9.00-15.00
Τρίτη: κλειστά
Εγκαίνια: 3 Μαρτίου 2008, στις 20.00
Διάρκεια: 5 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου 2008