Από τις αρχές του 2009 όπου οι πρώτοι τρεις What the Funk μαζεύτηκαν στο δωμάτιο του ντράμμερ και άρχισαν να κάνουν φασαρία, ίσως να έχει αλλάξει μόνο το γεγονός ότι η μπάντα αριθμεί πέντε μέλη, εξίσου ανισόρροπα στα μυαλά τους αλλά και το ότι πλέον δείχνουν μεγαλύτεροι.

Σήμερα, μετά από πολλές ώρες πειραματισμού στο στούντιο και με πλούσια lives στο ενεργητικό τους, σε underground σκηνές της Αθήνας και άλλες όπως το Gagarin205, Legalize It Protestival, Six Dogs, Κ44 και μια πληθώρα φεστιβάλ εντός και εκτός Αθηνών, οι What the Funk είναι έτοιμοι να κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους σε βινύλιο με τίτλο I’n’I. Όντας μια μπαντα χωρίς κύριο αντιπροσωπευτικό είδος ώστε να χωρέσουν σε ένα μόνο μουσικό ράφι δισκοπωλείου, οι ίδιοι πιστεύουν ότι ο πλουραλισμός των μουσικών επιλογών τους είναι αυτό που πραγματικά τους χαρακτηρίζει καθώς στο I’n’I μπορεί κανείς να ακούσει από Dub συνθέσεις με κοινωνικοπολιτικό στίχο σε κομμάτια όπως το «Ομορφότερα όνειρα», Groovy Hip-Hop στο ομώνυμο κομμάτι «What the Funk», μέχρι καθαρό Reggae στολισμένο με ήχους από μπουζούκι στο «Back to the roots».

Oι What the Funκ, μπήκαν για πρώτη φορά στο στούντιο να ηχογραφίσουν χωρίς να έχουν επίσημα τραγουδιστή, τον χειμώνα του 2011. Έκτοτε συμπλήρωσαν άλλα πέντε κομμάτια στο ενεργητικό τους μέχρι το καλοκαίρι του 2012, όπου και πραγματοποιήσαν την πρώτη μίνι περιοδία τους εκτός Αθηνών. Συνέχισαν με την ηχογράφηση και σύνθεση της δουλειάς τους μέχρι την τελευταία στιγμή για να εξασφαλίσουν ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι ακόμα ένας δίσκος με τραγούδια συνθετικά άρτια και πλήρη, αλλά ένα μουσικό ημερολόγιο της προσωπικότητάς τους που ο κάθε στίχος έχει να πει μια ιστορία για τους ίδιους αλλά και για το πως βλέπουν τον κόσμο.

Έτσι όταν σε κομμάτια όπως το «Πουτάνα Αθήνα» βγαίνει όλος ο ρομαντισμός και η παλαιακή αισθητική της μπάντας, το «Blues αισθητική και αλητεία» έρχετε να γκρεμίσει τον μύθο και τα αποθέματα ομορφιάς, αντιπαραβάλλοντας την underground ματιά των συνθετών του στο σήμερα.

Αλλά και πάλι, το «Kaleidoscope» ξαναβάζει τον ακροατή σε έντονα συναισθηματικό κλίμα θέλοντας να δώσει εικόνες μαγικές ενώ παράλληλα το «Πράσινο Βανάκι», χέρι-χέρι με το «Joy» θήγουν το θεμα των ναρκωτικών και παρουσιάζουν την πραγματική πλευρά τους.
 

Τέλος στο I’n’I, οι What the Funk συνεργάζονται και συνουσιάζονται με επιφανείς καλλιτεχνικές προσωπικότητες από τον χώρο της ελληνικής Ηip-Ηop και όχι μόνο, όπως οι Νικήτας Χ-ray Κλιντ και Felipe (Ρόδες United), οι Word of Mouth (Greek Beatbox Team και μέλη των Tomahok) και τον παλέμαχο της Blues και ελληνικής Ροκ σκηνής, Ζωρζ Πιλαλί.
 

Special quests: Νικήτας Χ-ray Κλιντ / Felipe (Ρόδες United), / Word of Mouth (Greek Beatbox Team) /Ζωρζ Πιλαλί