Η μουσική παράσταση Βόυτσεκ (Woyzeck) κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 στο θέατρο της Αυλής του Μύλου και θα παίζεται καθημερινά, Δευτέρα με Παρασκευή έως τις 29 Ιουλίου. Θα ακολουθήσει περιοδεία σε πόλεις της Θεσσαλίας, στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας «Με Θέα στο Αιγαίο».

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο Γκέοργκ Μπύχνερ, το πιο λαμπερό πνεύμα που πέρασε από τον πλανήτη του θεάτρου, πέθανε 23 χρονών, αλλά πρόλαβε και άλλαξε για πάντα την ιστορία της σκηνής. Ο Βόυτσεκ είναι ημιτελής και ανασυντίθεται διαφορετικά σε κάθε παράσταση. Είναι η ιστορία ενός στρατιώτη που υφίσταται κάθε λογής «πειραματισμούς», πάνω στο σώμα του. Είναι όμως και μια ερωτική ιστορία, ανάμεσα στο Βόυτσεκ και τη Μαρία, που καταλήγει σε φόνο. Γιατί ο απελπισμένος και ο αδύναμος σκοτώνει αυτό που αγαπά.

Ο Τομ Γουέιτς έγραψε μια σειρά εκπληκτικά τραγούδια για την παράσταση του Ρόμπερτ Γουίλσον που τα ακούμε στην παράσταση του Θ.Θ. σε μεταγραφή Κώστα Βόμβολου με ζωντανή μουσική επί σκηνής.

Ο Βόυτσεκ, ξαναζωντανεύει μέσα σε έναν κόσμο που ενώ αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα συνεχίζει να διαπράττει τα ίδια λάθη με άλλο περιτύλιγμα. Ο στρατιώτης Βόυτσεκ βρίσκεται μέσα στη δίνη πολλαπλών πολέμων -στο μυαλό του, στο σπίτι του, στον στρατώνα του, στην κοινωνία, στην υφήλιο.

Η ψυχή του θρυμματίζεται, η λογική του εξαφανίζεται, οι ώμοι του λυγίζουν. Μέσα σε ένα αντίστοιχο περιβάλλον ο σύγχρονος άνθρωπος αγωνίζεται να προσδιορίσει το νόημα της ύπαρξής του. Να αποσαφηνίσει την έννοια της ανθρωπιάς. Να ανακαλύψει την ευτυχία του χωρίς αυτή να προϋποθέτει τη δυστυχία των άλλων.

Στην παράσταση, ο κόσμος του Βόυτσεκ κατοικεί σε ένα βομβαρδισμένο θέατρο. Ο πόλεμος μαίνεται μέσα και έξω απ’ αυτό, αλλά κι ακόμη πιο βαθιά: μέσα στο μυαλό και την ψυχή των ηρώων. Ένας πόλεμος που φουντώνει στα ερείπια του θεάτρου, στα ερείπια του πολιτισμού. Η μουσική και τα τραγούδια του Τομ Γουέιτς που παίζονται ζωντανά συνενώνουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται επί σκηνής και οδηγούν τον θεατή στον πυρήνα της ιστορίας. Εκεί παλεύει ο Βόυτσεκ αδυνατώντας να αντιληφθεί πως κατέχει τη δύναμη να γκρεμίσει τις χάρτινες φυλακές και τα σαθρά τείχη που τον περιβάλλουν. Εμείς άραγε, σήμερα, πόσο διαφέρουμε από τον στρατιώτη Βόυτσεκ;

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Θανάσης Χαλκιάς
Σκηνικά: Μάρθα Φωκά
Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου
Μετάφραση στίχων – διασκευή μουσικής: Κώστας Βόμβολος
Επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Μπρουζιώτη
Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Μπρουζιώτη
Β Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή
Φώτα: Mάκης Παπατριανταφύλλου – Γιώργος Γκόλαντας
Υπεύθυνη βεστιαρίου: Νικολέττα Καΐση
Μηχανικοί Σκηνής και Κατασκευή Σκηνικού: Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος, Στράτος Φράγκου
Τρέιλερ: Life of Film Production Δημήτρης Βάλλας
Φωτογραφίες προώθησης: Παύλος Μαυρίδης
Φωτογραφίες παράστασης: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
Αφίσα: Μουτζούρα

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):
Θανάσης ΖέρβαςΔημήτρης ΚουρούμπαληςΜαρσέλα ΛέναΚώστας ΜπούνταςΧάρης ΦλέουραςΈλλη Χατζεϊπίδου.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Φαίδρα Καρβούνη, Αλέξανδρος Τσιωνάς

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2022

Θέατρο: «Αυλή του Μύλου» – Παραστάσεις: Από τις 5 έως και τις 29 Ιουλίου, καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή στις 9.15 μ.μ.

Περιοδεία
Ομόλιο, Θέατρο Τεμπών – 31 Ιουλίου
Αιγάνη, Θερινό Θέατρο – 1 Αυγούστου
Βελίκα, Πλατάνια – 3 Αυγούστου
Βόλος, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας – 4 Αυγούστου
Φάρσαλα – 5 Αυγούστου
Φεστιβάλ Ολύμπου Κάστρο Πλαταμώνα – 10 Αυγούστου
Φεστιβάλ Φιλίππων, Φρούριο Καβάλας – 26 Αυγούστου
Φεστιβάλ Δήμου Συκεών Θεσσαλονίκη – 28 Αυγούστου
Τρίκαλα – Δημοτικό Θέατρο Φρουρίου- 31 Αυγούστου
Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου-Χολαργού – 12 Σεπτεμβρίου
Πεύκη – Άλσος Βαρβαρέσου 13 Σεπτεμβρίου
Πετρούπολη – Θέατρο Πέτρας 14 Σεπτεμβρίου