Τον Απρίλιο του 2014 δηλωνόταν ότι το σύνολο δράσεων, που συνέθεταν το Φεστιβάλ, αποσκοπούσε στη διερεύνηση της διεπιφάνειας ανάμεσα στην επιτέλεση (performance) και το βίντεο, στις ειδικές συνθήκες της γειτονιάς του Βοτανικού-τόπος εγκατάστασης του Βeton7, Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού.

Ένας απολογισμός ίσως να είναι απαραίτητος όχι με την έννοια της συμπερασματικής ολοκλήρωσης αλλά μια πρόταση στάθμισης ενόψει μελλοντικής προσαρμογής. Σύμφωνα με μια ορολογία, η επιτέλεση βρίσκεται στο σταυροδρόμι των ζωντανών τεχνών (arts vivants) που στηρίζονται στο ανθρώπινο σώμα ως κύριου εργαλείου και μοχλού για να αναδυθεί η καλλιτεχνική ιδιοτυπία τους (ο χορός για παράδειγμα) και τις εικαστικές τέχνες όπου τα υλικά στοιχεία επιτρέπουν τη μορφοποίηση πρωταρχικά χωρικών δομών (πχ. τη γλυπτική). Σ’ αυτό το σταυροδρόμι, εισχωρεί και το βίντεο που στην ουσία αποτελεί το πεδίο, την ευκαιρία για να δημιουργηθεί με νέα εκδοχή για ότι συμβαίνει στο προαναφερόμενο σταυροδρόμι από αισθητική και κοινωνική άποψη.

Στις πέντε συνεχείς διοργανώσεις (2014-8) καλλιτέχνες από διαφορετικούς ορίζοντες και σχολές, από διαφορετικές γενιές και χώρες προσέφεραν τις ανησυχίες τους, τα έργα τους και τις χειρονομίες ώστε να δειχθούν οι πολυάριθμες συζεύξεις του βίντεο και της επιτέλεσης (και αντίστροφα) και οι δυσκολίες αλληλο-εμπλοκής, σχεδόν συν-πλοκής του Φεστιβάλ με την κοινότητα του Βοτανικού.

Σ’ αυτό το πνεύμα, και για να δειχθούν οι συζεύξεις, παρουσιάστηκαν (και θα παρουσιαστούν) βίντεο που προσεγγίζουν την επιτέλεση σε μια προοπτική περισσότερο την ιστορική, δείχτηκαν (και θα δειχθούν) βίντεο που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ή για το Φεστιβάλ, καθώς και βίντεο ως συστατικά στοιχεία των επιτελέσεων. Δημιουργείται έτσι ένα φάσμα με βίντεο από την τεκμηρίωση μέχρι την πειραματική παραγωγή καλλιτεχνικών βίντεο-έργων, με αναφορά πάντα στην επιτέλεση.

Ταυτόχρονα, στην πραγμάτωση των επιτελέσεων έγινε προσπάθεια να δοκιμαστούν διάφορες τεχνικές, εκφραστικές ρητορικές και αισθητικές αρχές που έχει κατακτήσει η τέχνη του βίντεο-δηλαδή το βίντεο λειτουργεί ως εκφραστική μεταβλητή και ως πεδίο επεξεργασίας νέων μεθόδων για την εξερεύνηση των εικόνων “εν χρόνω και εν ήχοις”. Ως προς την αλληλόδραση με την τοπική κοινότητα, η διαδικασία αυτή σ’ ένα κοινωνικό-πολιτιστικό περιβάλλον με σύνθετα ιστορικά συμφραζόμενα, όπως ο Βοτανικός, είναι ζήτημα προφανώς μακρόχρονης και καινοτομικής προσπάθειας.

Εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες στους καλλιτέχνες, τεχνικούς και διοργανωτές, καθώς και στους θεσμούς που συνέβαλαν στην πραγμάτωση όλων των δράσεων σε επίπεδο υλικό και στο επίπεδο ιδεών και προοπτικών. Καθώς οι τεχνολογίες καθορίζουν όλο και πιο πολύ τις εκφράσεις, τις εμβέλειες και τα όρια των τεχνών, καθώς το αίτημα της διεπιστημονικής προσέγγισης συμβαδίζει με την επιθυμία παραγωγής διάτεχνων έργων (interdisciplinary art works) ή πολύτεχνων έργων (pluridisciplinary art works) και σ’ ένα διεθνοποιημένο κόσμο σε πλήρη περιδίνηση, δεν θα ήταν άστοχο να θεωρηθεί ότι η «πείρα» των πέντε χρόνων θα αποτελέσει την προκαταρκτική φάση μιας μεγάλης μελλοντικής αλυσίδας μαθημάτων, για την ανέλιξη του τριώνυμου: εικόνα, βίντεο και επιτέλεση.

Visions-V_Ideas, Performances

Το φετινό πρόγραμμα από τις 4 έως 17 Ιουνίου 2018, περιλαμβάνει οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, performances, video performances, ομιλίες, και στοχεύει στη εξερεύνηση του διαλόγου του βίντεο με την επιτέλεση σε μια προοπτική διακαλλιτεχνική και διεπιστημονική.

Επιμέλεια: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Ράνια Κλιάρη

Συμμετέχουν: Simon Murray, Wendy Kirkup, Nichola Scrutton, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης, Emily Harvey Foundation-Archives: Alice Centamore & Agustin Schang, Dido Lykoudi, Tugba Varol, Ράνια Καπετανάκη, Άννα Στερεοπούλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εγκαίνια 4 Ιουνίου 2018 | 20.00
Έκθεση Video performances

Simon Murray, Wendy Kirkup, Nichola Scrutton, Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Emily Harvey Foundation-Archives: Alice Centamore & Agustin Schang

4 Ιουνίου 2018, 20.30
Nichola Scrutton | Περφόρμανς | When Night Comes

Wendy Kirkup | Προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους (Luciano Berio & György Ligeti)
Μετά την προβολή, η Wendy Kirkup θα συζητήσει με τον Simon Murray για το έργο της.

5 Ιουνίου 2018, 20.30
PERFORMING RUINS IN CONVERSATION

Ο Simon Murray συνομιλεί με τον Δημοσθένη Αγραφιώτη για την πολιτιστική γοητεία των ερειπίων του 21ου αιώνα που αφορά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική καταστροφή σε ολόκληρο τον κόσμο.

09-13 Ιουνίου 2018
Άννα Στερεοπούλου: SYN

Οπτικοακουστική εγκατάσταση σε εξέλιξη

Συμμετοχή έργων του διεθνούς δικτύου female:pressure

Σάββατο 09 Ιουνίου | 20.30

Ομιλία από την καλλιτέχνιδα, σχετικά με το έργο της SYN και του διεθνούς δικτύου female:pressure

Τετάρτη 13 Ιουνίου | 20.30

live_SYN_thesis | Performance από την Άννα Στερεοπούλου

Περιγραφή & Σύνδεσμοι:

Άννα Στερεοπούλου: SYN | Κυματικό Περιβάλλον© (Οπτικοακουστική Εγκατάσταση σε εξέλιξη)
«Σε τί ποσοστό δύναται ο ανθρώπινος Νους (Εγκέφαλος + Ψυχή), να αντιληφθεί τις άπειρες πραγματικότητες και συντεταγμένες τους, που συν-βαίνουν ταυτόχρονα; (…)»

https://annastereoscopic.wordpress.com/

20 χρόνια female:pressure: διεθνής βάση δεδομένων και δίκτυο υποστήριξης γυναικών – non-binary – trans καλλιτεχνών που κινούνται στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής και των ψηφιακών τεχνών

https://femalepressure.wordpress.com/

14-17 Ιουνίου 2018
Tugba Varol | MIRROR, MIRROR TELL ME THE TRUTH

Βίντεο – Εγκατάσταση

15 & 16 Ιουνίου 2018, 20.30
THELODGE // KN – Καρολίνα Θελερίτη & Νικολέτα Κουτίτσα

Σύλληψη/ χορογραφία: Καρολίνα Θελερίτη και Νικολέτα Κουτίτσα
Χορεύουν: Καρολίνα Θελερίτη και Νικολέτα Κουτίτσα

21.00
one day it may happen to you | Elton Petri

Σύλληψη/ χορογραφία/ερμηνεία: Elton Petri

17 Ιουνίου 2018

19.00
Ράνια Καπετανάκη | Περφόρμανς

21.30
Διδώ Λυκούδη | “Περιπλάνηση” | Περφόρμανς