Το Διαθήκη και Παρακαταθήκη είναι ένας λυρικός διαλογισμός πάνω στο τραύμα και τη μνήμη και μια θυμωμένη εξιστόρηση του αγώνα μιας γυναίκας να επιβιώσει και να γίνει πιστευτή. Προκάλεσε σάλο στη Νορβηγία εξαιτίας των μηνύσεων που υποβλήθηκαν σε βάρος της συγγραφέως από μέλη της οικογένειάς της, έχει πουλήσει πάνω από 150.000 αντίτυπα μόνο στη Νορβηγία κι έχει μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες.

Το ότι καμιά σας δεν ρώτησε ποτέ για τη δική μου εκδοχή της ιστορίας, το έχω βιώσει και το βιώνω ως μια μεγάλη θλίψη. Αυτά γράφει η Μπέργκλιοτ, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, σε ένα μέιλ προς τις αδερφές της, μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό σχετικά με τη διανομή της πατρικής τους κληρονομιάς. Στο επίκεντρο της διαφωνίας βρίσκονται δύο εξοχικές κατοικίες στο Βάλερ, στην ανατολική Νορβηγία. Ένα μέρος όπου περνούσαν όλοι τους τα παιδικά τους καλοκαίρια, ένα μέρος με το οποίο όλοι είχαν σχέση. Οι δύο αδερφές της Μπέργκλιοτ φροντίζουν χρόνια τώρα σπίτια και γονείς και συνεπώς θα κληρονομήσουν και τα δύο εξοχικά. Όμως υπάρχουν και άλλα δύο παιδιά στην οικογένεια, που έχουν εν μέρει διαρρήξει σχέσεις, αλλά τώρα εμπλέκονται στις κληρονομικές διαφορές. Πίσω από τη συζήτηση για την κληρονομιά κρύβεται μια άλλη ιστορία, ένα φοβερό οικογενειακό μυστικό, που θα θέσει εν κινήσει βίαιες και ανεξέλεγκτες δυνάμεις. Όταν λοιπόν οι άλλοι σκέφτονται ότι εδώ πρόκειται για έναν απλό οικογενειακό καβγά για κληρονομικά θέματα, η Μπέργκλιοτ αντιλαμβάνεται κάτι πολύ διαφορετικό: μια ύστατη προσπάθεια εκ μέρους της οικογένειας να καταπνίξει την αλήθεια, μια προσβολή προς όσους υπήρξαν θύματά της.

Βίγκντις Γιορτ – Πληροφορίες για τη συγγραφέα

Η Βίγκντις Γιορτ (γενν. 1959) εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο το 1983 κι έκτοτε έχει συγγράψει πάνω από τριάντα βιβλία, κυρίως μυθιστορήματα. Η Γιορτ γράφει για τις συνθήκες και τις επιλογές στη ζωή των ανθρώπων, έχει εξερευνήσει τον ρόλο των γυναικών στον έρωτα και τις οικογενειακές σχέσεις, αλλά έχει επίσης διακριθεί ως οξυδερκής και ατρόμητη σχολιάστρια στα δύσκολα θέματα της κοινωνικής επικαιρότητας. Έχει κερδίσει το Gyldendalprisen (2011) για το σύνολο του έργου της, το Βραβείο Κριτικών της Νορβηγίας (Kritikerprisen) το 2012 για το Leve posthornet!, το βραβείο Amalie Skram, το Brage Hedespris και το βραβείο Aschehoug (2015).

To Διαθήκη και Παρακαταθήκη κέρδισε το Βραβείο των Νορβηγών Βιβλιοπωλών (Bokhandlerprisen) και το Βραβείο Κριτικών (Kritikerprisen) και ήταν υποψήφιο για το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας του Nordic Council. Προκάλεσε σάλο και δημόσια ενδοοικογενειακή διαμάχη στην οικογένεια της συγγραφέως, έχει πουλήσει πάνω από 150.000 αντίτυπα στη Νορβηγία και μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες. Στις ΗΠΑ ήταν υποψήφιο για το National Book Award.