Η State of Concept φιλοξενεί το project Videozoom με θέμα Greece On Πause, σε επιμέλεια της Μαρίας Παπαϊωάννου και της Μαρίας Διαλεκτάκη.

Το Videozoom είναι ένα project του Πολιτιστικού Οργανισμού Sala1, που από το 2001 στόχο έχει να παρουσιάσει τη σύγχρονη διεθνή σκηνή της video art. Η ελληνική έκδοση με τον τίτλο On Πause παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Ρώμης στο Τραστέβερε και στη Sala 1 (Νοέμβριος 2014) και την επόμενη χρονιά στη γκαλερί cIe contemporary στο Μιλάνο και στο Μουσείο MUSPAC στη Λ’ Άκουιλα (Οκτώβριος 2015).

Επόμενη και τελευταία στάση θα είναι η Αθήνα. Η γκαλερί State of Concept θα παρουσιάσει το Videozoom Greece: On Πause στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2015, σηματοδοτώντας το τέλος του project και συνοψίζοντας το ταξίδι που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν.

Η δυσχερής οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα έχει αλλάξει σημαντικά τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να ανταποκριθούν σε μια όλο και πιο απαιτητική αλλά και συνάμα βίαια μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, η συνειδητοποίηση  ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση συνεχών και ριζικών αλλαγών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το βαθύ αίσθημα της στασιμότητας και της αβεβαιότητας που βιώνουμε καθημερινά.
Παραδόξως, ο κόσμος συνεχίζει να κινείται στον ίδιο γρήγορο ρυθμό ενώ ο χρόνος γίνεται όλο και πιο σχετικός. Τα άλλοτε σαφώς καθορισμένα όρια ξεθωριάζουν, η δυνατότητα για μακροπρόθεσμα σχέδια περιορίζεται και δεν υπάρχουν πια σταθερά σημεία αναφοράς.

Σύμφωνα με τον Γερμανό φιλόσοφο Martin Heidegger, ο άνθρωπος προσπαθεί τις περισσότερες φορές μάταια να αντιληφθεί τον χρόνο. Η κατανόηση όμως αυτή στηρίζεται στην επίγνωση της ορισμένης διάρκειας της ζωής του.

Επομένως, ο χρόνος μπορεί να γίνει αντιληπτός μέσα από την οπτική της θνησιμότητας και μοναδικό σημείο συνειδητής επαφής μας με αυτόν αποτελεί η σχεδόν ασύλληπτη έννοια του παρόντος.

Όταν το παρόν είναι τόσο αβέβαιο και φαίνεται τόσο ζοφερό, πώς διαμορφώνεται η αίσθηση και η έννοια του χρόνου;

Οι καλλιτέχνες Λουκία Αλαβάνου και Cecilia Jardemar, Γιώργος Δρίβας, Λίνα Θεοδώρου, Βασίλης Μπαλάσκας, Βασίλης Πάτμιος Καρούκ και Spiritual Studio, παρουσιάζουν τη δική τους πραγματικότητα στη σύγχρονη Ελλάδα και τις σκέψεις  τους σχετικά με την αναζήτηση του νοήματος σε έναν κόσμο που χάνεται.

To Videozoom: Greece είναι μια παραγωγή της Sala 1 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νιάρχος και τη Δημιουργική Στήριξη του ΝΕΟΝ και υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ιταλία, της Ελληνικής Κοινότητας της Ρώμης και του Πολιτιστικού Τμήματος του Δήμου Ρώμης.