Η έκθεση The unsettling event of an enigma, αναπτύσσεται μέσα από ένα έκκεντρο και συνειρμικό διάλογο προς μία εικαστική διερεύνηση, η οποία πρωτίστως χορογραφεί τον αθέατο, ενδιάμεσο χώρο. Τον διαλεκτικό δηλαδή χώρο μεταξύ των έργων, καθώς και αυτόν που εν δυνάμει, ανακύπτει μέσα από τις ερμηνείες των θεατών. Η εγκατάσταση συγκροτείται μέσα από χώρο-χρονικές επεκτάσεις, αναδιπλώσεις. και συμπτύξεις. Όλα αποτελούν απόρροια υποθέσεων και εικαστικών επιτελέσεων, όπου εν τέλει μπορεί να εγγραφεί ο απο-ήχος ενός ή πολλαπλών συμβάντων.

Αυτή η συνεργατική εγκατάσταση, έχει πρόθεση να εμπλακεί το αθέατο ως υπαρκτό και το άυλο ως ενεργό. Πρόκειται για μια επεξεργασία που προεκτείνοντας το ορατό και το αντιληπτό, συνιστά και μία πολιτική πράξη.

Βασίλης Ζωγράφος, Βίκυ Περικλέους - The unsettling event of an enigma

Ο τίτλος της έκθεσης ανακαλεί το έργο του Man Ray, «L’Enigme d’Isidore Ducasse», 1920 και ο υπότιτλος παραπέμπει στην ομώνυμη φράση στο ποίημα του Χόρχε Λούις Μπόρχες «The Enigmas» (Τα Αινίγματα), από τη συλλογή «Jorge Luis Borges, Selected Poems, 1923-1967» του 1972.

(Απόσπασμα από το κείμενο των επιμελητών)

Επιμέλεια: Βασίλης Ζωγράφος – Βίκυ Περικλέους