Η Ακαδημία Μπαλέτου Vaganova που λειτουργεί ως φυτώριο των μελλοντικών αστεριών του Mariinsky ιδρύθηκε το 1738 από την Αυτοκράτειρα Aννα Ιοάνοβνα, ως η πρώτη Ρωσική Επαγγελματική Σχολή Μπαλέτου. Το 1836 εγκαταστάθηκε στο ίδιο κτίριο στην Αγ. Πετρούπολη, όπου και οι αίθουσες δοκιμών του θεάτρου Mariinsky.

Μια από τις καλύτερες μπαλαρίνες του Mariinsky, η Αγριπίνα Βαγκάνοβα ανέλαβε τη διεύθυνση της Ακαδημίας δημιουργώντας το δικό της σύστημα διδασκαλίας κλασικού χορού, γνωστό ως μέθοδος Vaganova, η οποία θεωρείται και είναι η κορυφαία στη διδασκαλία μπαλέτου.

Μεταξύ των αποφοίτων της Ακαδημίας αυτής συγκαταλέγονται και οι : Μ. Φόκιν, Α. Παύλοβα, Τ. Καρσάβινα, Β. Νιζίνσκι, Ζ. Μπαλανσίν, Γκ. Ουλάνοβα, Γ. Γκριγκόροβιτς, Φ. Ρουζιμάτοφ, Ν. Μακάροβα, Μ. Μπαρίσνικοφ, Ρ. Νουρέγεφ, Ντ. Βίσνιεβα, Ουλ. Λοπάτκινα, Σβ. Ζαχάροβα.

Από το 2000 η περίφημη πρώτη χορεύτρια του Mariinsky, Αλτινάι Ασιλμουράτοβα ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Ακαδημίας φέρνοντας τη δική της αισθητική και σφραγίδα. Πρόεδρος της Ακαδημίας είναι η Βέρα Ντοροφέγεβα.

INFO

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη,
Παρασκευή 2 , Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Νοεμβρίου
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ :ΕΛΒΑ : τηλ. 210-6728079/080
ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :Ταμεία Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Τηλ. 210-7282333, (έναρξη προπώλησης 12 Οκτωβρίου)