Η αίθουσα τέχνης Art Zone 42 παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Νικολάου Βίττη με τίτλο «Urbanismus» …

από την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013.

Η κύρια θεματική των έργων του Νικολάου Βίττη περιστρέφεται γύρω από την έννοια του αστικού τοπίου, με έμφαση στα βιομηχανικά παράγωγα της ανθρώπινης δραστηριότητας, ενώ αντίθετα ο ίδιος ο άνθρωπος προβάλλεται συνήθως ως μια φευγαλέα μορφή ανάμεσα στα δημιουργήματά του. Η πόλη ζει και αναπνέει μέσα από τις κατασκευές της, οι οποίες παρουσιάζονται άλλοτε με μια μελαγχολική χροιά και άλλοτε με μια αστείρευτη φωτεινότητα.

Στις εικόνες του συναντάμε ως επί το πλείστον φωτεινούς σηματοδότες και φανούς αυτοκινήτων, βροχερά τοπία σε Αθηναϊκούς δρόμους, μποτιλιαρίσματα σε λεωφόρους της Νέας Υόρκης και φουγάρα εργοστασίων στο Βερολίνο. Φωτογραφικά στιγμιότυπα που αποτυπώνονται στους πίνακές του με μια ιμπρεσιονιστική διάθεση και ιστορίες που αναδίδουν μια συναισθηματική πολυχρωμία αποξένωσης και βοής.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ορισμένα χαρακτηριστικά χρώματα που συνδυασμένα προσδίδουν ιδιαίτερη ζωή στα θέματά του. Το μαύρο και το γκρι διακόπτονται από το έντονο κόκκινο και κίτρινο αλλά και από το εκτυφλωτικό λευκό, τα οποία ενισχύουν τη λάμψη των φευγαλέων σκηνικών του.

Ο ίδιος «χτίζει» με μοναδικό εργαλείο τη σπάτουλα. Η παντελής έλλειψη του πινέλου και η χρήση της σπάτουλας ως κύριο μέσο ενσάρκωσης των θεμάτων του, αποτελεί ακριβώς μια αναφορά στο βιομηχανικό τοπίο, το οποίο διαμορφώνεται με μικρές, κοφτές κινήσεις, θυμίζοντας «τετράγωνο» πουαντιγισμό. Τόσο στα βροχερά τοπία του, όσο και στα αστικά αντικείμενα που προβάλλονται τόσο εντυπωσιακά στον πίνακα, ο Νικόλαος Βίττης έχει καταφέρει να δημιουργήσει ανάμεικτα συναισθήματα για κάθε σκηνή του, αποτυπώνοντας
εκπληκτικά την αίσθηση του στιγμιαίου και εφήμερου.

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Νικόλας Βίττης γεννήθηκε στο Κάιρο το 1970. Το 1987 η οικογένεια του επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στη σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας και συνέχισε με ελεύθερες σπουδές κοντά σε δασκάλους αγιογραφίας και καταξιωμένους ζωγράφους. Δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στο χώρο της συντήρησης και αποκατάστασης έργων και μνημείων. Οι καλλιτεχνικές του αναζητήσεις βρήκαν διέξοδο τα τελευταία δέκα χρόνια μέσα από τη ζωγραφική. Από το 2008 παρουσιάζει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.