Βρισκόμαστε σε έναν μελλοντικό, δυστοπικό κόσμο. Η νεαρή Ρέιτσελ επιβιώνει ως ρακοσυλλέκτρια σε μια πόλη την οποία έχουν καταστρέψει η ξηρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι ένοπλες συγκρούσεις. Η πόλη είναι γεμάτη από τα πειράματα που άφησε πίσω της η Εταιρεία, μια επιχείρηση βιοτεχνολογίας η οποία, κατά τα φαινόμενα, έχει πλέον διαλυθεί. Υπάρχει επίσης μια γιγαντιαία ιπτάμενη αρκούδα με επιθετικές διαθέσεις. Ώσπου κάποια μέρα η Ρέιτσελ εντοπίζει τον Μπορν, τον μαζεύει και αποφασίζει να τον κρατήσει.

Ο Μπορν δεν είναι παρά μια μικρή πράσινη μάζα. Είναι άραγε φυτό ή ζώο; Αναδίδει πάντως μια παράξενη γοητεία. Και καθώς ωριμάζει, σωματικά και πνευματικά, ο Μπορν αρχίζει όχι μόνο να απειλεί την ισορροπία δυνάμεων στην πόλη, αλλά και να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του καταφυγίου που η Ρέιτσελ μοιράζεται με έναν συνεργάτη της. Όπως όλα δείχνουν, η Εταιρεία ίσως και να μην είναι πραγματικά νεκρή ενώ, την ίδια στιγμή, εμφανίζονται συνεχώς καινούργιοι εχθροί. Η αλλαγή του Μπορν αποκαλύπτει στη Ρέιτσελ την ουσία της εύθραυστης ζωής της. Η συνέχεια αποδεικνύεται απρόβλεπτη. Και τίποτα δεν θα παραμείνει το ίδιο.

Τζεφ Βάντερμιερ

Ο Τζεφ Βάντερμιερ είναι βραβευμένος μυθιστοριογράφος, εκδότης και κριτικός. Γεννήθηκε στα νησιά Φίτζι και σήμερα ζει στο Ταλαχάσι της Φλόριντα με τη σύζυγό του. Θεωρείται τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και διεθνώς ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της λογοτεχνίας του φανταστικού. Ωστόσο τα βιβλία του είναι πολύτροπα και ανθίστανται στις εύκολες κατηγοριοποιήσεις.

Το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό The New Yorker τον έχει αποκαλέσει «αλλόκοτο Θορώ» για να υποδείξει ότι το ευρύτερο όραμα και η ποιότητα της γραφής του υπερβαίνουν τα όρια ενός συγκεκριμένου αφηγηματικού είδους.

Με την Τριλογία της Νότιας Ζώνης (τα μυθιστορήματα Αφανισμός, Επιβολή και Αποδοχή που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου) σημείωσε μεγάλη επιτυχία και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες. Το πρώτο βιβλίο, συγκεκριμένα, απέσπασε τα σημαντικά Βραβεία Nebula και Shirley Jackson, ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από το