Ιερουσαλήμ, 1945. Στους δρόμους και τα καφενεία, πρόσφυγες από τον πόλεμο στην Ευρώπη. Οι εντάσεις μεταξύ του αραβικού και του εβραϊκού πληθυσμού αυξάνονται. Ο Felix Latimer, ένας έφηβος που πρόσφατα έμεινε ορφανός, έρχεται στην Ιερουσαλήμ από τη Βαγδάτη, για να περιμένει ώσπου να μπορέσει να ταξιδέψει με ασφάλεια στην Αγγλία. Χαμένος και βαθιά μόνος, ο Felix αναγκαστικά μένει στην πανσιόν της Δίδας Bohun. Η Δίδα Bohun, στριφνή και σπαγκοραμμένη, διακηρύσσει τα ιδανικά μιας φονταμενταλιστικής ομάδας –χαρά, φιλανθρωπία και αγάπη- την ίδια ώρα που κάνει τη ζωή των ενοίκων της δύσκολη. Μέχρι που η κυρία Έλις, μια συναρπαστική νεαρή χήρα, έρχεται στην πανσιόν και φέρνει τα πάνω κάτω.

Το μεγάλο θέμα της Ολίβια Μάνινγκ (Olivia Manning) είναι η ζωή των συνηθισμένων ανθρώπων στη δίνη της ιστορίας. Εδώ, όπως και στη Βαλκανική Τριλογία, η συγγραφέας παρουσιάζει μια πλούσια, γεμάτη λεπτές ψυχολογικές αποχρώσεις ιστορία της ζωής στο χείλος του γκρεμού, και την αφηγείται με συμπόνια και χιούμορ.

Ολίβια Μάνινγκ – Πληροφορίες για τη συγγραφέα

Η Βρετανίδα Ολίβια Μάνινγκ (Olivia Manning, 1908-1980) ήταν μυθιστοριογράφος, ποιήτρια, συγγραφέας και κριτικός. Στα έργα της, λογοτεχνικά και μη, συνήθως περιγράφει τα ταξίδια και τις προσωπικές της οδύσσειες που διαδραματίζονται τόσο στην Αγγλία και την Ιρλανδία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Τον Αύγουστο του 1939 παντρεύτηκε τον R. D. Smith, λέκτορα του Βρετανικού Συμβουλίου, τον οποίο ακολούθησε στο Βουκουρέστι και εν συνεχεία στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη, καθώς οι Ναζί επέλαυναν στην Ανατολική Ευρώπη. Στις εμπειρίες της βασίστηκαν τα πιο γνωστά της έργα, τα έξι μυθιστορήματα που αποτελούν τη Βαλκανική τριλογία και την Τριλογία του Λεβάντε. Η δόξα και η αναγνώριση ήρθαν, όπως το φοβόταν, μετά τον θάνατό της το 1980, όταν οι δύο τριλογίες της μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη με τον τίτλο Fortunes of War και πρωταγωνιστές τους Κένεθ Μπράνα και Έμμα Τόμσον.