Τα μέλη του γνωστού συνόλου (Γιώργος Κανδυλίδης-βιολί, Χρήστος Γρίμπας-βιολοντσέλο και Νίκος Ζαφρανάς-πιάνο), προσεγγίζουν συνδυαστικά –μουσικά και οπτικοακουστικά– τη Ρωσική Πρωτοπορία, μια από τις πιο δημιουργικές και εκρηκτικές περιόδους της τέχνης του 20ού αιώνα (1900-1930), παίζοντας έργα Ρώσων συνθετών και συνοδεύοντάς τα με προβολές εικόνων από πίνακες της περίφημης Συλλογής Κωστάκη (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκτός Ρωσίας συλλογή έργων της Ρωσικής Πρωτοπορίας, μέσω της οποίας διασώθηκε από τη λήθη και την καταστροφή σημαντικό τμήμα της μοντέρνας ευρωπαϊκής τέχνης. Η Συλλογή Κωστάκη περιλαμβάνει 1.275 έργα: πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, κεραμικά διάσημων καλλιτεχνών, όπως Malevich, Kandinsky, Popova, Tatlin, Matiushin κ.ά.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του εικαστικού υλικού του βίντεο που προβάλλεται κατά τη διάρκεια των μουσικών μερών, έχει η Μαρία Τσαντσάνογλου. Τον συγχρονισμό οπτικού υλικού και προβολής έχει αναλάβει η Ευδοξία Μπανιωτοπούλου, PhD.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
και ανήκει στον επιτυχημένο Κύκλο Γέφυρες (Γέφυρες Τεχνών), που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Οι μουσικοί του Transcription Ensemble…

… επέλεξαν για το πρόγραμμά τους έργα Σκριάμπιν, Λουριέ, Γιουόν, Προκόφιεφ και Σοστακόβιτς. Η βραδιά θα αρχίσει με ένα απόσπασμα από τα Τρία κομμάτια, έργο 2 του Αλεξάντερ Σκριάμπιν (1872-1915), τη Σπουδή για πιάνο αρ. 1 σε μεταγραφή του Αλεξάντρ Κρέιν για τρίο με πιάνο. Ακολουθούν τα Σχήματα στον αέρα, τρεις πιανιστικές μινιατούρες που ο συνθέτης Αρτύρ Λουριέ (1892-1966) αφιέρωσε στον Πικάσσο, το Τρίο για πιάνο σε σολ μείζονα, έργο 60 του Πωλ Γιουόν (1872-1940) και επιλογές από το έργο Visions fugitives (Φυγαλέες οπτασίες) για πιάνο, έργο 22 του Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953), σε μεταγραφή για τρίο με πιάνο. Ο επίλογος ανήκει στον Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975) και στο Τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο, αρ. 2 σε μι ελάσσονα, έργο 67.

Transcription Ensemble

Δημιουργήθηκε το 2007. Αποτελείται από τους σολίστ Χρήστο Γρίμπα (βιολοντσέλο), Νίκο Ζαφρανά (πιάνο) και Γιώργο Κανδυλίδη (βιολί). Και οι τρεις έχουν στο ενεργητικό τους ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Β. Αμερική καθώς και συμμετοχές σε ηχητικές και οπτικοακουστικές παραγωγές.

Το Transcription Ensemble κατέχει σημαντική θέση στα καλλιτεχνικά δρώμενα, με διακρίσεις και εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.