Η παράσταση “Τόπος Ατελείωτος”, απόσταγμα της ετήσιας δημιουργικής διαδρομής, θα δοθεί με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής, την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 στις 19.30 στον υπαίθριο χώρο πίσω από το Αρχοντικό Τομπάζη (Κονάκι) στις Κεχριές Ευβοίας. Το πρόγραμμα επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Τόπος Ατελείωτος, με βασικές θεματικές τη συλλογική μνήμη, τη φύση και το περιβάλλον, αποτελεί τη σκηνική σύνθεση στιγμών, τραγουδιών και αφηγήσεων των συμμετεχόντων στο Μέλισμα. Μέσα από τη δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία συν-δημιουργίας κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας όλων των ηλικιών, μέσα από ένα ταξίδι στο χθες και στο σήμερα, έφεραν στο προσκήνιο την απαράμιλλη γοητεία ενός τόπου που πρόσφατα πληγώθηκε σημαντικά. Η βιωμένη εμπειρία πλέκεται αριστοτεχνικά με τη φαντασία σε μια ιστορία που αφηγείται ποιητικά τη σύγχρονη ιστορία και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Ανάμεσα στη μνήμη και την αντίσταση στη λήθη, η παράσταση φαντάζει σαν μια ιδιαίτερη «γιορτή» που παρακινεί τους παλιούς να θυμηθούν και τους νέους να μάθουν. Πρόκειται για ένα ομαδικό έργο αναστοχασμού και ανασύστασης του παρελθόντος, έναν συνδυασμό εικόνων, ιστοριών και μουσικής που θα μας μυήσει με μοναδικό τρόπο στην ομορφιά της Βόρειας Εύβοιας.

Στη δημιουργική ομάδα συναντούμε στη μουσική σύνθεση τον Γιώργο Δούσο και στα κείμενα τις Ελένη Ευθυμίου, Μαριλένα Κατρανίδου και Γιώτα Κουιτζόγλου σε συνεργασία με την ομάδα θεατρικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής των συμμετεχόντων. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των εργαστηρίων την έρευνα διεξήγαγαν οι Μαριλένα Κατρανίδου και Γιώτα Κουιτζόγλου, ενώ η δραματουργική επεξεργασία έγινε από την Ελένη Ευθυμίου. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Ελένη Ευθυμίου και Μαριλένα Κατρανίδου με βοηθό τη Γιώτα Κουιτζόγλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Διδώ Γκόγκου, την κατασκευή ειδικών κοστουμιών η ομάδα ενδυματολογίας & ειδικών σκηνικών κατασκευών των συμμετεχόντων, τη χορογραφία η Πωλίνα Κρεμαστά και τους φωτισμούς η Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη. Τη διδασκαλία της μουσικής σύνθεσης καθοδήγησε η Σοφία Καμαγιάννη, ενώ την ηχοληψία αναλαμβάνει ο Κώστας Μπώκος. Στην παράσταση συμμετέχουν κάτοικοι των χωριών: Αγία Άννα, Αχλάδι, Βασιλικά, Ιστιαία, Κεχριές, Λίμνη, Μαντούδι, Μουρτιάς, Ροβιές.

Συντελεστές

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Δούσος
Κείμενα: Ελένη Ευθυμίου, Μαριλένα Κατρανίδου, Γιώτα Κουιτζόγλου, Ομάδα θεατρικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής των συμμετεχόντων
Έρευνα: Μαριλένα Κατρανίδου, Γιώτα Κουιτζόγλου
Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Ευθυμίου
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου, Μαριλένα Κατρανίδου
Σκηνικά, κοστούμια: Διδώ Γκόγκου
Κατασκευή ειδικών κοστουμιών: Ομάδα ενδυματολογίας & ειδικών σκηνικών κατασκευών των συμμετεχόντων
Χορογραφία: Πωλίνα Κρεμαστά
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Διδασκαλία μουσικής σύνθεσης: Σοφία Καμαγιάννη
Βοηθός σκηνοθετριών: Γιώτα Κουιτζόγλου
Ηχοληψία: Κώστας Μπώκος

Συμμετέχουν κάτοικοι των χωριών της Βόρειας Εύβοιας: Αγία Άννα, Αχλάδι, Βασιλικά, Ιστιαία, Κεχριές, Λίμνη, Μαντούδι, Μουρτιάς, Ροβιές

Photo credit: Λεωνίδας Παναγόπουλος