Η Ιωάννα Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε από παιδί με τα εικαστικά και σπούδασε αρχικά διακόσμηση εσωτερικών χώρων στη Σχολή Δοξιάδη με δάσκαλους τον Δημήτρη και τη Χαρίκλεια Μυταρά, τον Πέτρο Ζουμπουλάκη, τον Γιάννη Λοβέρδο και τον Γιώργο Γεωργιάδη. Αμέσως μετά φοίτησε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας ζωγραφική στα εργαστήρια του Δημήτρη Μυταρά, του Γιάννη Μόραλη και του Δημοσθένη Κοκκινίδη. Το 1981 με τετραετή υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στο 1ο Πανεπιστήμιο της Σορβώννης. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Συντήρηση Έργων Τέχνης. Η πρακτική της άσκηση ολοκληρώθηκε στα εργαστήρια συντήρησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Παρίσι. Το 1985 επέστρεψε στην Αθήνα με το δίπλωμα Maitrise des Sciences et des Techniques και ειδίκευση στη συντήρηση έργων τέχνης σε χαρτί.

Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, Ιστορικός Τέχνης Κωνσταντίνος Μπάσιος,

«Η Ιωάννα Κωνσταντίνου αποφασίζει με τη δουλειά της να ζωγραφίσει τοπία, τα οποία ενώ θα μπορούσαν να είναι αναγνωρίσιμα, συνήθως δεν είναι.

Πρόκειται για συνθέσεις που ‘αυθαιρετούν’ σε πολλά επίπεδα.

  • Το ένα είναι το χρώμα και ο τόνος του: με αποδόσεις οιονεί ασύμβατες.
  • Το δεύτερο είναι οι συμπεριλήψεις/συνδυασμοί των γεωγραφικών στοιχείων και όρων: απολήξεις βουνών μαζί με κύματα.
  • Το τρίτο είναι η κάλυψη περισσότερων μοιρών: πιο πολλές από όσο ένα κανονικό μάτι συνήθως βλέπει.
  • Το τέταρτο είναι η θέση του θεατή. Πού βρίσκεται και εκεί που είναι, τι, περίπου, βλέπει: μια προσέγγιση πολύ κοντά στην bird’seyeview.»

Η έκθεσή της θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2019 και φιλοξενείται περιμετρικά και μόνο εξωτερικά, στον ισόγειο χώρο του πανεπιστημιακού κτηρίου, που στεγάζει, τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα, τα Εργαστήρια και τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας (ΠΕΔΔ) του ΕΚΠΑ.