Ο Τόνι Μπένετ (Tony Bennett), ο Αμερικανός τραγουδιστής της ποπ και της τζαζ, γνωστός μεταξύ άλλων για την μεγάλη επιτυχία με το “I Left My Heart in San Francisco”, ο οποίος κατόρθωσε να κερδίσει και νεότερες γενιές θαυμαστών μέχρι και τον 21ο αιώνα, πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο τραγουδιστής, που εκτιμάτο για τη ζεστή του προσωπικότητα, άφησε το σημάδι του στη μουσική σκηνή για περισσότερες από επτά δεκαετίες.

Είχε διαγνωστεί το 2021 με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τόνι Μπένετ

Ο Τόνι Μπένετ (πραγματικό όνομα Άντονι Ντόμινικ Μπενεντέτο) γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1926. Ήταν Αμερικανός τραγουδιστής της ποπ και της τζαζ.Υπήρξε επίσης ζωγράφος, δημιουργώντας πολλά έργα υπογράφοντας με το βαφτιστικό του όνομα τα οποία βρίσκονται μόνιμα σε κοινή θέα σε διάφορα ιδρύματα. Είναι ο ιδρυτής της Σχολής Καλών Τεχνών Φρανκ Σινάτρα στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Ο Μπένετ ξεκίνησε να τραγουδάει σε μικρή ηλικία. Πολέμησε στα τελευταία στάδια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στο πεζικό των ΗΠΑ. Αργότερα ανέπτυξε την καλλιτεχνική του καριέρα, υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια και κυκλοφόρησε το πρώτο του τραγούδι το οποίο έγινε και επιτυχία το 1951 με τον τίτλο “Because of You”. Ακολούθησαν και άλλες επιτυχίες όπως το “Rags to Riches” στις αρχές του 1953. Έφτασε το καλλιτεχνικό του απόγειο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με πολλά γνωστά άλμπουμ όπως το “The Beat of My Heart” και “Basie Swings, Bennett Sings”. Το 1962, ο Μπένετ ηχογράφησε το κομμάτι που τον έκανε ευρέως γνωστό με τίτλο “I Left My Heart in San Francisco”. Η καριέρα αλλά και η προσωπική του ζωή ακολούθησαν μία εκτεταμένα καθοδική πορεία κατά τη διάρκεια της εποχής του ροκ. Παρόλα αυτά, ο Μπένετ έκανε την επιστροφή του στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κυκλοφορώντας διάφορα άλμπουμ που έγιναν χρυσοί δίσκοι.

Ο Μπένετ συνέχισε να δημιουργεί δημοφιλή και αξιέπαινα έργα και κατά τον 21ο αιώνα. Πήρε αναγνώριση από τις συνεργασίες του με τη Lady Gaga οι οποίες ξεκίνησαν με το άλμπουμ “Dancing Cheek to Cheek” το 2014. Οι δύο ερμηνευτές έκαναν περιοδεία μαζί ώστε να προωθήσουν το άλμπουμ από το 2014 ως το 2015. Με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του ντουέτου με τον τίτλο “Love For Sale” το 2021, o Μπένετ έσπασε το ατομικό ρεκόρ για το μεγαλύτερο διάστημα των top-10 άλμπουμ στο Billboard 200 chart. Ο Μπένετ επίσης έσπασε το Ρεκόρ Γκίνες για τον γηραιότερο άνθρωπο που εξέδωσε άλμπουμ με καινούργιο υλικό, σε ηλικία 95 ετών και 60 ημερών.

Ο Μπένετ είχε εκδώσει πάνω από 70 άλμπουμ και έχει συγκεντρώσει αμέτρητες διακρίσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένων 19 Βραβείων Γκράμι (καθώς και ένα Βραβείο Γκράμι για Συνολική Προσφορά το 2001) και 2 Βραβείων Emmy. Έχει πουλήσει πάνω από 50 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Τον Φεβρουάριο του 2021, αποκαλύφθηκε ότι ο Μπένετ είχε διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ το 2016. Χάρη στην αργή επιδείνωση της ασθένειάς του συνέχισε να ηχογραφεί, να περιοδεύει και να ερμηνεύει μέχρι την απόσυρση του τον Αύγουστο του 2021 για λόγους υγείας.

Απεβίωσε στις 21 Ιουλίου 2023 σε ηλικία 96 ετών

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Wikipedia