Το μυθιστόρημα της Χάνια Γιαναγκιχάρα ανακηρύχθηκε Fiction Book of The Year στα British Book Industry Αwards.

Ένα ακόμα σημαντικό βραβείο απέσπασε το μυθιστόρημα της Χάνια Γιαναγκιχάρα A little life: Στις 11 Μαΐου 2016 ανακηρύχθηκε Βιβλίο Μυθοπλασίας της χρονιάς στα βραβεία Βρετανικής Βιομηχανίας Βιβλίου 2016, ξεπερνώντας λογοτεχνικούς κολοσσούς όπως η Kate Atkinson και η Harper Lee. Το μυθιστόρημά της έχει επίσης βραβευτεί με Kirkus Prize for fiction, ενώ ήταν στη βραχείες λίστες για το βραβείο Booker και το National Book Award 2016.


Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από της εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ τον Νοέμβριο του 2016 με τίτλο Λίγη ζωή, σε μετάφραση της βραβευμένης μεταφράστριας και συγγραφέα Μαρίας Ξυλούρη. Η ίδια χαρακτηριστικά αναφέρει: «Τεράστιο, όχι μόνο ως προς τον αριθμό των σελίδων όσο, και κυρίως, σε συναισθηματική και λογοτεχνική δύναμη — ένα από τα σπάνια εκείνα μυθιστορήματα που απαιτούν να ζήσεις μαζί τους για ένα διάστημα».

Πρόκειται για ένα μεγάλο, χορταστικό μυθιστόρημα, που συνδυάζει πολύ σκληρές σκηνές με ένα συγκινητικότατο πορτρέτο της φιλίας και της αγάπης μέσα στον χρόνο, κινούμενο ανάμεσα σε δύο αντιφατικές αλήθειες της ζωής: ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί για ανείπωτη κακία και σκληρότητα, αλλά και για απεριόριστη αγάπη και καλοσύνη. Ένα βιβλίο επίτηδες υπερβολικό, από εκείνα που πρέπει να αγοράζεις μαζί με χαρτομάντιλα, με έναν συναρπαστικό κεντρικό ήρωα, από μια εξαιρετική συγγραφέα την οποία αρκετοί συγκρίνουν πλέον με την Ντόνα Ταρτ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Τέσσερις φίλοι και συμφοιτητές μετακομίζουν, μετά την αποφοίτησή τους, στη Νέα Υόρκη για να φτιάξουν τη ζωή τους – άφραγκοι, χαμένοι, με μόνο τους στήριγμα τη φιλία τους και τις φιλοδοξίες τους: Ο ευγενής, ωραίος Γουίλεμ, επίδοξος ηθοποιός? ο Τζέι Μπι, ζωγράφος από το Μπρούκλιν, που προσπαθεί να κατακτήσει τον καλλιτεχνικό κόσμο? ο Μάλκολμ, αρχιτέκτονας σε μια σημαντική εταιρεία? και ο Τζουντ – ο ιδιοφυής, αινιγματικός Τζουντ. Όπως περνούν οι δεκαετίες, οι σχέσεις τους βαθαίνουν, αλλά και σκοτεινιάζουν, καθώς τις χρωματίζουν ο εθισμός, η επιτυχία, η περηφάνια. Ωστόσο η σπουδαιότερη πρόκληση, συνειδητοποιούν όλοι, είναι ο ίδιος ο Τζουντ, πλέον ένας απίστευτα χαρισματικός δικηγόρος μα και ένας άνθρωπος ολοένα και πιο διαλυμένος, με το σώμα του και τον νου του σημαδεμένα από τους ανείπωτους τρόμους της παιδικής του ηλικίας – κυνηγημένος από τραύματα που φοβάται ότι όχι μόνο δεν θα ξεπεράσει ποτέ, αλλά και θα τον ορίζουν για πάντα. Με πρόζα πλούσια και λαμπρή, η Γιαναγκιχάρα γράφει έναν τραγικό, υπερβατικό ύμνο στην αγάπη, μια αριστοτεχνική απεικόνιση του σπαραγμού, της τυραννίας της μνήμης και των ορίων της ανθρώπινης αντοχής.