Το Video Art Μηδέν συνεχίζει δυναμικά τις εξορμήσεις του στο εξωτερικό, μέσα από μια σειρά ενδιαφέρουσες συνεργασίες με σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη. Το Φεβρουάριο θα «ταξιδέψει» με δύο ενότητες βιντεοτέχνης στο Κάιρο και στο Μιλάνο.

Από τις 6 έως τις 28 Φεβρουαρίου το Μηδέν θα παρουσιάσει στο 8ο Cairo Video Festival μια επιλογή έργων Ελλήνων καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στην κεντρική εικαστική έκθεση βιντεοτέχνης του διεθνούς Αιγυπτιακού φεστιβάλ. Ο χώρος που θα φιλοξενεί την έκθεση βρίσκεται στο κέντρο του Καΐρου (29 Hoda Sharawi), ενώ στο ίδιο διάστημα θα πραγματοποιούνται προβολές και παρουσιάσεις σε 4 ακόμη χώρους της πόλης (Γαλλικό Ινστιτούτο, Medrar Contemporary Art κ.α.).

Το Μηδέν παρουσιάζει στο Cairo Video Festival την ενότητα “Forgiving Time”, σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου. Στην ενότητα, η οποία θα παρουσιάζεται στην έκθεση σε λούπα (συνεχή επανάληψη), συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

1. Αγγελική Μπόζου, Superm’s diary-Chapter 03: You and I, Ελλάδα 2015, 4.35
2. Θοδωρής Τράμπας, Άμορφη μάζα, Ελλάδα 2015, 12.53
3. Σοφία Σιμάκη, It will be a while yet, Ελλάδα 2015, 2.23

Κοινό στοιχείο των έργων είναι η συμβολική χρήση συνηθισμένων, καθημερινών αντικειμένων για τη διερεύνηση εννοιών όπως η μνήμη, η ύπαρξη, η μετατόπιση, η αποξένωση και οι εσωτερικές συγκρούσεις, μέσα από μια προσωπική θεώρηση του χρόνου, της απώλειας, της ζωής και του θανάτου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Cairo Video Festival στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.cvf.medrar.org

Σχεδόν παράλληλα, από τις 16 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2017, το Μηδέν θα παρουσιάζει μια ακόμα ενότητα βιντεοτέχνης, αυτή τη φορά με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, στη γκαλερί [.BOX] Video Art Project Space στο Μιλάνο. Το πρόγραμμα, σε επιμέλεια του Γιώργου Δημητρακόπουλου, τιτλοφορείται “E wide shut” και παρουσιάστηκε αρχικά στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μηδέν στην Καλαμάτα, τον περασμένο Ιούλιο. Η ενότητα εστιάζει σε έργα όπου η μουσική, ο ήχος και ο οπτικός ρυθμός έχουν τον κύριο λόγο. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από τις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Γερμανία, Τουρκία, Ισραήλ, Μεξικό, Βραζιλία, Ιαπωνία και Ιράν.

Η γκαλερί [.BOX] στο Μιλάνο (Via Federico Confalonieri 11) είναι ένας χώρος τέχνης που εξειδικεύεται στην παρουσίαση εκθέσεων βιντεοτέχνης και multimedia, προσκαλώντας αναγνωρισμένους επιμελητές, φεστιβάλ, ομάδες και οργανισμούς για τη βιντεοτέχνη από όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν τις επιλογές τους, ανοίγοντας ένα γόνιμο διάλογο σε διεθνές επίπεδο. Τον χώρο διαχειρίζεται η ομάδα Visualcontainer, που οργανώνει επίσης online αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ και διοργανώσεις στη διαδικτυακή πλατφόρμα VisualcontainerTV. (www.visualcontainer.net)

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.dotbox.it

Αναλυτικά το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στο Μιλάνο:

E wide shut [52 λεπτά]
Επιμέλεια: Γιώργος Δημητρακόπουλος

Μια περιήγηση στην αναζήτηση της πραγματικότητας, της φαντασίας, της σκέψης και της ζωής, με όχημα τη σύνθεση μουσικής, ήχου, εικόνας και συναισθημάτων.

1. Joanna Sitko, The Birth of Venus, Πολωνία 2015, 3.37
2. Alper T. Ince, New Babylon, Τουρκία 2015, 1.00
3. Adrián Regnier, L., Μεξικό 2016, 6.54
4. Κατερίνα Αθανασοπούλου, Branches of Life, Μ.Βρετανία 2016, 4.14
5. Eden Mitsenmacher, Loading, Μ.Βρετανία/Ισραήλ 2015, 0.56
6. Heidi Horsturz, T-Rex in Love, Galaxy Yoyo 2015, 0.48
7. Jody Zellen, Trials and Tribulations/Fragments, ΗΠΑ 2016, 5.00
8. Emilia Izquierdo, Roadrunner, Μ.Βρετανία 2015, 1.30
9. Sávio Leite & Clécius Rodrigues, Saturno, Βραζιλία 2014, 8.33
10. Max Hattler, Unclear Proof, Μ.Βρετανία/Ιταλία/Γερμανία 2013, 0.45
11. Dean Winkler, Race Up Race Down, ΗΠΑ 2015, 4.08
12. Katsuki Nogami & Baku Hashimoto, EYE, Ιαπωνία 2015, 3.32
13. Matthias Gerding & Dennis Colquhoun, Sizarr – Baggage Man, Γερμανία 2015, 4.28
14. Stefan Langfeld, Cerval – Judy over the rainbow, Γερμανία 2010, 3.14
15. Masoud MoeinEslam, Tehran, Ιράν 2015, 2.55

Το Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Δημιούργησε ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και έχουν φιλοξενηθεί σε σημαντικά φεστιβάλ και μουσεία του εξωτερικού.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Μαργαρίτα Σταυράκη