Τις ημέρες 9-11 Μαρτίου η διοργανώτρια εταιρεία Σatellart παρουσιάζει για τρίτη συνεχή χρονιά στον ιστορικό χώρο Piccolo Teatro του Μιλάνου το φεστιβάλ Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα. Τη φετινή χρονιά το Φεστιβάλ επιλέγει ως θεματικό άξονα την Ψυχή γένους θηλυκού.

Η γυναίκα παρουσιάζεται ως δημιουργός, ερμηνεύτρια, μούσα… και γίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι πλούσιο σε εικόνες και έκφραση. Το Φεστιβάλ ξεκινά στις 9 Μαρτίου με την παράσταση της Λυδίας Κονίορδου Γυναικείες μορφές στο αρχαίο ελληνικό δράμα: η γυναίκα από θύμα, θύτης. Θα ακολουθήσει συνέντευξη της ηθοποιού από τον ιστορικό Anthony Majanlahti και ανοικτή συζήτηση με το κοινό.

Στις 10 Μαρτίου παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη προβολή η παραγωγή του Φεστιβάλ M.U.S.Α. Πρόκειται για μια παράσταση κίνησης, ήχου και εικόνας που βασίζεται στη συνεργασία του ελληνικού μπαρόκ μουσικού συνόλου Latinitas Nostra (Θεοδώρα Μπάκα, Ιάσων Ιωάννου, Θεόδωρος Κίτσος, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος) και της ιταλοελβετικής ομάδας διαδραστικού χορού AIEP-Ariella Vidach (Avventure in elicottero prodotti). Οι δύο ομάδες, θα ξετυλίξουν μέσα από τα δικά τους μέσα έκφρασης -σε συνδυασμό με πρωτοποριακό λογισμικό- τα νήματα της μουσικής της Βενετσιάνας συνθέτριας του 17ου αιώνα Barbara Strozzi.

Στις 11 Μαρτίου η ομάδα σύγχρονου χορού ROOTLESSROOT (Jozef Fruček/ Λίντα Καπετανέα) παρουσιάζει την παράσταση UNA, μια σωματική όπερα (shouting opera) στην οποία το συναισθηματικό άγχος των τριών γυναικείων μορφών και των υπόλοιπων ηρώων εκφράζεται από τις εκρηκτικές κινήσεις τους και την ανεξέλεγκτη φωνή τους. Συμμετέχουν η Μάρθα Φριντζήλα και ο Βασίλης Μαντζούκης.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους του κοσμοπολίτικου Μιλάνου.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Μιλάνο και του Δήμου του Μιλάνου.