Το Μικρό Παρίσι επιστρέφει στην καρδιά της Αθήνας, πιστό στο ραντεβού του, στις 9 του Οκτώβρη, ημέρα Πέμπτη. Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων θα δώσει το έναυσμα της έναρξης του πολυ-φεστιβαλ στις 17:30 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη (στάση μετρό Μεταξουργείο) και ύστερα θα ακολουθήσει το χορευτικό δρώμενο με τίτλο «Ισιδώρα Ντάνκαν, Παρίσι 1900-1927» από τη Σάντρα Βούλγαρη.

Στη συνέχεια, η ομιλία του Μάριου Στρόφαλη, δημιουργού του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου και του φεστιβάλ, με την παράλληλη δράση του μίμου Alex de Paris. Αμέσως μετά, οι μουσικές ξεκινούν να ηχούν στο κέντρο της πόλης. Η μεικτή χορωδία του Εθνικού Ωδείου, το σχήμα Boem Co, o Andre Maia, οι «Les enfants de Pigalle» και το κουαρτέτο της Τέτης Κασιώνη, θα μας ταξιδέψουν
με τις μουσικές τους στα χρόνια εκείνης της Belle Époque του Παρισιού και θα μας φτάσουν στα τούτα εδώ τα τωρινά της δικής μας Belle Époque του Μικρού Παρισιού των Αθηνών.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο http://athensartnetwork.blogspot.gr/

Ο Μάριος Στρόφαλης, Διευθυντής του φεστιβάλ «μικρό Παρίσι των Αθηνών» και Επικεφαλής του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου, αναφέρει:

Όχημα για εξερεύνηση στα άδυτα των Αθηνών;
Όχημα για ταξίδι στο χρόνο; Σ΄ένα χθες ρομαντικό ή κυνικό,
σε καιρούς ακμής ή παρακμής, ειρήνης ή πολέμου;
Πύλη προς το αύριο μιας μεγάλης μητρόπολης πολιτισμού
που ξαναβρίσκει το ένδοξο της παρελθόν;
Κόμβος επικοινωνίας με την παγκόσμια δεξαμενή τεχνών και πνεύματος;
Διαβατήριο για το ταλαντούχο δυναμικό της κοινωνίας μας;
Κοινωνική ακαδημία ή εργαλείο κοινωνικής κάθαρσης;
Όπως και να το χαρακτηρίσει κανείς το μικρό Παρίσι των Αθηνών
είναι μια κατηγορία από μόνο του.

Η ιστορία της γειτονιάς του κέντρου με τους «Γαλλικούς δρόμους» εμπνέει τη σύγχρονη δημιουργία γιατί η περπατησιά των σπουδαίων ή των ανώνυμων ανθρώπων χαράζει τις λεωφόρους του πνεύματος.

Ο Αλμπέρ Καμύ πέρσι στο πολύ τολμηρό «μικρό Παρίσι των Αθηνών 2013» φώτισε εκεί που περπάτησε ο Καβάφης, ο Καρυωτάκης, ο Καλομοίρης, ο Δραγατάκης, ο Μινωτής, ο Χορν, ο Παπανικολάου και τόσοι άλλοι.

Η belle époque, το τέλος της κι ο 1ος παγκόσμιος πόλεμος βρήκαν μια πύλη στο μέλλον 100 χρόνια μετά στο «μικρό Παρίσι των Αθηνών 2014».

Μέσα σε έναν χρόνο λοιπόν το μικρό Παρίσι των Αθηνών γίνεται ένα σημαντικό θεματικό διεθνές φεστιβάλ της Μεσογείου, υψηλής αισθητικής που ωστόσο δεν χάνει την λαϊκή του υπόσταση.

Η κοινωνική ευαισθησία είναι πάντα η αφετηρία της έμπνευσης και η κινητήριος δύναμη του προβληματισμού που μας οδήγησε φέτος να χτίσουμε νέα βαθιά θεμέλια μέσα στα σχολεία της πολύπαθης γειτονιάς. Η είσοδος του φεστιβάλ στο 51ο Δημοτικό σχολείο της οδού Ακομινάτου είναι μόνο η αρχή για τη γέννηση μιας κοινωνικής ακαδημίας πολιτισμού που θα είναι σε θέση να προετοιμάζει τα «μικρά Παρίσια» των επόμενων ετών.

Πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος συμπλέουν με τους 50 εθελοντές πολιτιστικής διαχείρισης στο ‘’petit Paris d’ Athènes 2014’’ και το ταξίδι μόλις ξεκίνησε.