Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει την παράσταση Lebenswelt της YELP Dance Company, σε χορογραφία

Μαριέλας Νέστορα, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών από τις 18 έως τις 20 Δεκεμβρίου 2010.

Το Lebenswelt αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας S και εμπνέεται από το χώρο της φιλοσοφίας. Ο όρος Lebenswelt στα γερμανικά σημαίνει ζωή-κόσμος, σε απόλυτη μετάφραση, και τον εισήγαγε ο Έντμουντ Χούσσερλ, ιδρυτής της φαινομενολογίας, για να περιγράψει τον τρόπο που ο καθένας μας ως υποκείμενο, αλλά και όλοι μαζί ως «συλλογικό ένα», προτείνουμε, επιτυχώς ή όχι, τη δική μας ερμηνεία του κόσμου.

Η Μαριέλα Νέστορα, από τις απαρχές της ίδρυσης της YELP Dance Company (1996), διερευνά τα όρια της αντίληψης του σώματος και κατ’ επέκταση της κίνησης.

Τα τελευταία χρόνια, η φιλοσοφία συχνά αποτελεί έμπνευση για το έργο της. Αυτή η συνδιαλλαγή καταργεί τα στεγανά ανάμεσα στην «αυστηρότητα» της θεωρητικής σκέψης και τη σωματικότητα, μπολιάζοντας γόνιμα τις χορογραφικές της ιδέες. Όπως ισχυρίζεται και η ίδια άλλωστε, «η σκέψη διαβρώνει την έκφραση ακόμη και σ’ ένα ακίνητο σώμα».

Η παράσταση παρακολουθεί την ιστορία ενός ζευγαριού σε ένα τοπίο όπου παντρεύεται η χορογραφία των δύο σωμάτων με τη χορογραφία στις βίντεο προβολές. Στο έργο συνυπάρχουν τρεις κόσμοι ταυτόχρονα: δύο κόσμοι σύμφωνα με την προσωπική αντίληψη του κάθε χορευτή και ένας τρίτος, αυτός που το κοινό αντιλαμβάνεται ως πραγματικότητα.

Μεταξύ των δύο πρωταγωνιστικών μορφών δεν λείπουν οι συγκρούσεις, οι παρεξηγήσεις, αλλά και η σύμπνοια, η τρυφερότητα, η ελπίδα. Η σωματική και ψυχολογική συμπεριφορά τους καθορίζεται τελικά από την ανάγκη τους για μια κοινή πραγματικότητα.

Συχνά, μοιάζουν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την προσωπική τους ελευθερία, προκειμένου να νιώσουν πιο ασφαλείς, πιο πλήρεις, γιατί, όπως προτείνει και η ίδια η χορογράφος, ίσως το Εμείς είναι πιο αδιαμφισβήτητο από το Εγώ.

Το Lebenswelt αποτελεί συμπαραγωγή της Στέγης και της YELP Dance Company, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ έχει λάβει μέρος στο διεθνές φεστιβάλ JUNGE HUNDE, το Νοέμβριο του 2010, στη Δανία.

Η Μαριέλα Νέστορα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε βιολογία (B.Sc., M.Sc.) και σύγχρονο χορό και χορογραφία στο London Contemporary Dance School, καθώς και Visual Design for Dance στο Laban Centre (Λονδίνο). Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως οι Στάθης Λιβαθινός, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Λευτέρης Βογιατζής, Έκτορας Λυγίζος, Νικαίτη Κοντούρη.

Έχει διδάξει στο Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (2001-2004) και στο Θεατρικό Εργαστήρι ΚΘΒΕ (2008). Είναι χορογράφος της ομάδας YELP, η οποία ιδρύθηκε στο Λονδίνο to 1996. Έργα της ομάδας έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2001 η YELP Dance Company εδρεύει στην Αθήνα.

Έχει δεχθεί παραγγελίες από τα Plensa Isba (Σλοβενία), ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006 και Centre George Apostu (Ρουμανία). Το προηγούμενο έργο της YELP Dance Company, με τίτλο Das (ist) ein…, παρουσιάστηκε το 2009 στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260).

Συζήτηση με τους συντελεστές

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τη χορογράφο/δημιουργό Μαριέλα Νέστορα. Τη συζήτηση θα συντονίζει η χορολόγος και λέκτορας Ιστορίας και Θεωρίας Χορού του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, Κάτια Σαβράμη.

Συντελεστές:

Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα
Κοστούμια: Αντώνης Βολανάκης
Σκηνογραφία: Αντώνης Δαγκλίδης
Βίντεο: Λουίζος Ασλανίδης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: ILIOS, François Couperin
Τσέμπαλο: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Κόντρα Τενόρος: , Νίκος Σπανάτης
Κείμενα: Γιώργος Ψάλτης

Ερμηνεύουν: Ιωάννα Τουμπακάρη, Κοσμάς Κοσμόπουλος, Νικολέττα Καρμίρη
και οι  Ίρις Καραγιάν, Ράνια Γλυμίτσα, Πάρις Ερωτοκρίτου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Νίκος Καμόντος, Κυριάκος Χατζηιωάννου, Νίκος Σπανάτης