Παρουσιάστηκε στο Λονδίνο την 1η Οκτωβρίου, το Banksy’s Girl with Balloon (Diptych) (εκτίμηση: 2.500.000-3.500.000). H συγκινητική έκδοση δύο μερών του ίσως πιο εικονικού δημιουργήματος του Banksy, το Girl with Balloon (Diptych) αποτελεί ένα όραμα αθωότητας αλλά και ελπίδας.

Το έργο αποτελείται από δύο καμβάδες, σε διαστάσεις 30 x 30 cm. Στον ένα καμβά στέκεται ένα “ασπρόμαυρο” μικρό κορίτσι, με το χέρι ψηλά. Στον άλλο, ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς το οποίο οδεύει προς τον ουρανό.  Το έργο δημιουργήθηκε το 2005 και το 2017 ψηφίστηκε ως το αγαπημένο έργο τέχνης της χώρας.

Η Katharine Arnold, από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s Europe αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ο Banksy δημιούργησε το Girl with Balloon (Diptych) με σκοπό να μας υπενθυμίσει ότι πάνω απ ‘όλα υπάρχει ελπίδα. Καθώς το μπαλόνι ξεφεύγει από τα χέρια της κοπέλας που το κρατάει σφιχτά και παρασύρεται προς τον ουρανό, θυμόμαστε πως  οι ελπίδες και τα όνειρά μας είναι έννοιες που μας εξυψώνουν. Ο συμβολισμός αντικατοπτρίζει πλήρως τα βιώματα μας τους τελευταίους 18 μήνες.”

Reuters Photo

Η αρχική τοιχογραφία του Girl with Balloon εμφανίστηκε έξω από ένα τυπογραφείο στο Shoreditch το 2002. Δύο χρόνια αργότερα,  ξεπήδησε στη Νότια Τράπεζα του Λονδίνου, αυτή τη φορά συνοδευόμενη από ένα μήνυμα που έγραφε «Πάντοτε υπάρχει ελπίδα». Όπως και το Game Changer του Banksy (2020), που απεικονίζει ένα μικρό παιδί, ο σκοπός και η δύναμη της εικόνας έγκειται στην καθολικότητα. Δεν ήταν ένα έργο που θα μπορούσε να περιοριστεί σε μια γκαλερί, αλλά μια εφήμερη, συνεχώς εξελισσόμενη παράσταση, που έζησε ανάμεσα στους ανθρώπους, μιλώντας τους με διαφορετικούς τρόπους.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: AP | Πηγή: Banksy.com