Οι Εκδόσεις  Γαβριηλίδης ανακοινώνουν την κυκλοφορία του μυθιστορήματος του Λευτέρη Μαραγκάκη, Το κακό έρχεται καβάλα στο άλογο και φεύγει με τα πόδια.

Απόσπασμα από το βιβλίο:

Δεν πρόλαβα. Αισθάνθηκα στα πλευρά μου να με σκουντάνε. Ο άγιος Νικόλαος με την μαγκούρα κάτω από τη μασχάλη του άρχισε πάλι τις απειλές. -Μην τα βάζεις με τη θάλασσα. Οι στεριανοί καλά θα κάνουνε να κάτσουνε στα αυγά τους. Κι ούτε παίζουνε τις κουμπάρες με τα θεία. Κι από δίπλα η θεία μου η Πολυξένη να τα βάζει με τη σειρά της με τον άγιο. Άσ’το παιδί, να του λέει. Μέσα από τα εικονίσματα σας θέλετε όλα να τα κυβερνάτε. Θέλει ναυτικό; Να πάει ναυτικό. Τις θάλασσες διαφεντεύεις, όχι τους καημούς των ανθρώπων. Άσε να απλώσει το παιδί την ψυχούλα του σ’αυτά που θέλει. Κι ο άγιος, αντί για απάντηση –όλοι αυτοί δεν τα έχουνε καλά με τα λόγια- θα αρχίσει να στέλνει από παντού φίδια, που ξερνούσανε το πυκτό γαλακτερό φαρμάκι σαν το μελάνι στο νερό και με τριγυρίζανε ανυπόμονα περιμένοντας την προσταγή να χιμήξουν. Ύστερα ανέμισε τα ράσα του κι από μέσα πετάχτηκαν βδέλλες που σκόρπιζαν και μαζευόντουσαν σαν σμάρι μεγάλο από ασημόψαρα που πύκνωναν κι αραίωναν στο λεπτό με την επίθεση του καρχαρία. Έπειτα έφυγε τσακίζοντας με το στραβό του ραβδί όσες γαλέρες του τυχαίνανε στο δρόμο του.

 -Γι’αυτό σε ανεβάσανε στις κορδές και σου χτίσανε εκεί τα ξωκλήσια σου. Γιατί ξέρανε πόσο μισάνθρωπος είσαι, του πέταξε από μακριά η θεία μου η Πολυξένη.

 Αυτά γίνανε στον ύπνο μου μετά από ένα γάμο στην Ζαγορά, όπου ήπια λίγο παραπάνω. Θα σου το στείλω ταχυδρομικά τη Δευτέρα. Είμαι καλύτερα. Σε χαιρετώ.

Ο Λευτέρης Μαραγκάκης γεννήθηκε και μένει στις Σέρρες, όπου και δικηγορεί.