Παρακάτω όλες οι παραγωγές που θα παρουσιαστούν στην Πειραιώς 260

OΠΕΡΑ / ΑΝΑΒIΩΣΗ
1, 2, 6, 11 Ιουνίου
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ – HUGO DE ANA
Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Δ – ΘΕΑΤΡΟ – ΠΟΛΩΝΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ
5 – 7 Ιουνίου
NOWY TEATR – KRZYSZTOF WARLIKOWSKI
Elizabeth Costello / J. M. Coetzee. Επτά μαθήματα και πέντε παραβολές

Βασισμένο στα έργα Ελίζαμπεθ Κοστέλο, Ένας αργός άνθρωπος και Moral Tales του Τζ. Μ. Κουτσί

Μπορεί η τέχνη να σώσει τον κόσμο; Ή μήπως η επιθυμία των καλλιτεχνών να μιλήσουν «μέσα από την τέχνη» και να αφήσουν το στίγμα τους είναι απλώς ουτοπική; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει η Ελίζαμπεθ Κοστέλο, ηρωίδα μυθοπλασίας του Νοτιοαφρικανού νομπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί, στον δημιουργό της.

Η Ελίζαμπεθ Κοστέλο δεν είναι απλώς ένας επινοημένος λογοτεχνικός χαρακτήρας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το καλλιτεχνικό alter ego του Κουτσί: μιλάει εξ ονόματός του και υφίσταται την κριτική και την οργή των αναγνωστών και των επικριτών του. Σύμφωνα με τον Κουτσί, η Ελίζαμπεθ Κοστέλο εισβάλλει στη φαντασία του και στα γραπτά του, και στη συνέχεια χρησιμοποιεί τη δική του φωνή για να μιλήσει για τη φιλοσοφία, το περιβάλλον, για κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα, ή να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την κακοποίηση των ζώων, την κοινωνική αδικία και τον αποκλεισμό των ηλικιωμένων και των αναπήρων. Είναι κάτι σαν φάντασμα, που επιστρέφει διαρκώς για να στοιχειώσει τον δημιουργό της.

Ο αγαπημένος και στην Ελλάδα Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Βαρλικόφσκι ανατρέχει σταθερά στο έργο του Κουτσί. Η Κοστέλο φαίνεται να στοιχειώνει και το θέατρο του Βαρλικόφσκι, καθώς έχει ήδη εμφανιστεί σε πέντε παραστάσεις του μέχρι στιγμής – άλλοτε αυτοπροσώπως και άλλοτε ως αναφορά. Όμως είναι η πρώτη φορά που της αφιερώνει ένα ολόκληρο έργο και την καθιστά κεντρικό πρόσωπο της νέας του παράστασης. Η νέα αυτή παραγωγή θα κάνει πρεμιέρα την άνοιξη του 2024 στο Nowy Teatr της Βαρσοβίας και θα συνεχίσει την παρουσίασή της στη Βαρκελώνη, τη Λιέγη, το Παρίσι και τη Στουτγάρδη μεταξύ άλλων. Το Φεστιβάλ είναι περήφανος συμπαραγωγός κι έχει το προνόμιο να την παρουσιάζει πρώτο, αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Πολωνία.

Σκηνοθεσία Krzysztof Warlikowski • Κείμενο Krzysztof Warlikowski, Piotr Gruszczyński Συνεργασία Łukasz Chotkowski, Mateusz Górniak, Anna Lewandowska • Δραματουργία Piotr Gruszczyński • Σκηνικά – Κοστούμια Małgorzata Szczęśniak • Μουσική Paweł Mykietyn • Σχεδιασμός φωτισμού Felice Ross • Βίντεο – Animations Kamil Polak • Καλλιτεχνικός συνεργάτης Claude Bardouil • Μακιγιάζ Monika Kaleta • Παίζουν Mariusz Bonaszewski, Magdalena Cielecka, Andrzej Chyra, Ewa Dałkowska, Bartosz Gelner, Małgorzata Hajewska-Krzysztofik, Jadwiga Jankowska-Cieślak, Maja Komorowska, Hiroaki Murakami, Maja Ostaszewska, Ewelina Pankowska, Jacek Poniedziałek, Magdalena Popławska Παραγωγή Nowy Teatr Συμπαραγωγή Schauspiel Stuttgart (Γερμανία), Théâtre de Liège (Βέλγιο), La Colline – théâtre national Paris (Γαλλία), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Malta Festival Poznań 2024 (Πολωνία), Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Εταίροι: Kinoteka, IAM, Culture.pl, Institut Français de Pologne
Συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο για την Πολιτιστική Προώθηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας – ταμείο κρατικού ενδιαφέροντος
Συγχρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας
Ο κύριος εταίρος της ευρωπαϊκής περιοδείας 2024/25 της παράστασης είναι τo Ινστιτούτο Adam Mickiewicz.
Το Nowy Teatr χρηματοδοτείται από τον Δήμο της Βαρσοβίας.
Elizabeth Costello © 2003 JM Coetzee
Slow Man Copyright © 2005 JM Coetzee
Moral Tales Copyright © 2017 JM Coetzee
Copyright συνέντευξης © 2018 JM Coetzee και Soledad Constantini
Σε συμφωνία με την εταιρεία Peter Lampack Agency, Inc.
Elizabeth Costello, σε πολωνική μετάφραση του Zbigniew Batko
Slow Man, σε πολωνική μετάφραση της Magdalena Konikowska
Τα διηγήματα «As a Woman Grows Older», «Vanity», «The Glass Abattoir» σε πολωνική μετάφραση του Jacek Poniedziałek
Στην παράσταση προβάλλεται το βίντεο «Anywhere Out of the World» (2000) του Philippe Parreno.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η – ΧΟΡΟΣ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ
5 & 6 Ιουνίου
DRESDEN FRANKFURT DANCE COMPANY – ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΦΟΥΝΗΣ
À la carte

Με το À la carte ο διεθνής Έλληνας χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης μάς συστήνεται ως ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Dresden Frankfurt Dance Company. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας, που έχει λάβει ενθουσιώδεις κριτικές. Η δομή του, όπως συμβαίνει με το μενού ενός εστιατορίου, είναι ορισμένη από πριν. Ό,τι παρουσιάζεται ωστόσο στη σκηνή διαμορφώνεται από τους χορευτές και τις χορεύτριες σε ζωντανό χρόνο, κατά την αναγνωρίσιμη χορογραφική μέθοδο του Μανταφούνη, πάντα με αφετηρία τη συνομιλία μεταξύ της ομάδας και του κοινού, σαν να ετοιμάζουν μαζί ένα πολύχρωμο μενού. Με τη γενναιόδωρη αυτή πρόσκληση προς την πλατεία ανοίγει αυλαία το φετινό πρόγραμμα χορού του Φεστιβάλ. 

Χορογραφία Γιάννης Μανταφούνης • Ερμηνεύουν Χορευτές και χορεύτριες της Dresden Frankfurt Dance Company • Βοηθός χορογράφου Pauline Huguet • Μουσική διεύθυνση Manon Parent • Δραματουργία Άννα Λεμονάκη, Philipp Scholtysik Φώτα σκηνής Γιάννης Μανταφούνης • Κοστούμια Thomas Bradley

5 Ιουνίου Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τον χορογράφο και τους συντελεστές.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Ε – ΧΟΡΟΣ
5 – 7 Ιουνίου
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ
THE VERSO

Πώς μπορούν το χορευτικό σώμα και η χορογραφία να αντισταθούν στην κλασική μετωπική απεύθυνση και να δημιουργήσουν κινούμενα τοπία; Η παράσταση THE VERSO εμπνέεται από την αισθητική τάση του ρομαντικού κινήματος Rückenfigur και πειραματίζεται με τη χρήση της «πίσω όψης», μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Στις αρχές του 1800, ο Γερμανός ζωγράφος Caspar David Friedrich επέστρεφε στο ίδιο θέμα ξανά και ξανά: φιγούρες που κοιτούσαν υπέροχα τοπία, με την πλάτη προς τον θεατή τους. Στο THE VERSO τέσσερις χορευτές *τριες εκθέτουν την πλάτη τους στο κοινό, δημιουργώντας έτσι μια σειρά από ατμοσφαιρικές εικόνες που εναλλάσσονται μεταξύ κινούμενων και στατικών τοπίων. Η απουσία βλεμματικής επαφής και η αίσθηση εσφαλμένης τοποθέτησης των σωμάτων συνθέτουν μια πρωτόγνωρη δραματουργική σύμβαση, όπου θεατά και αθέατα στοιχεία προτείνουν κάθε φορά νέες παραστατικές αφηγήσεις. Ένα έργο «διαβατήριο» για νέες εξερευνήσεις, όπως η πίσω όψη (verso) ενός πίνακα ζωγραφικής, που αποκαλύπτει τη διαδρομή του μέσα στον χρόνο.

Ιδέα – Χορογραφία Αναστασία Βαλσαμάκη • Δραματουργία Ροδιά Βόμβολου • Μουσική Τζεφ Βάγγερ • Κοστούμια – Επιμέλεια σκηνικού χώρου Διδώ Γκόγκου • Σχεδιασμός φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου • Συνδημιουργία – Ερμηνεία Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Μαρία Βούρου, Πέτρος Νικολίδης, Ξένια Σταθούλη • Βοηθός χορογράφου Άννα Ανουσάκη • Οργάνωση παραγωγής Κάσση Καφέτση / CULTOPIA • Εκτέλεση παραγωγής MIND THE LOOP

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Β
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ   ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
5 – 7 Ιουνίου
Ξ. ΚΑΛΠΑΚΤΣΟΓΛΟΥΧΡ. ΜΑΡΙΝΟΣΧΡ. ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μεταπολίτευση

Με αφετηρία και έμπνευση την εμβληματική τηλεοπτική εκπομπή του Ροβήρου Μανθούλη «Μια ταινία, μια συζήτηση» (ΕΡΤ, 1976-1982), η οποία αποτέλεσε κομβικό σημείο συνάντησης και διαλόγου της νεοελληνικής διανόησης μεταπολεμικά, η επιμελήτρια Ξένια Καλπακτσόγλου, ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος και ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος αναβιώνουν την καταγωγική συνθήκη της εκπομπής ως ένα πολυδιάστατο και εν εξελίξει έργο. Το σκηνικό ανακατασκευάζεται εξολοκλήρου και μετατρέπεται σε εικαστική εγκατάσταση, φιλοξενώντας έργα και αρχειακό υλικό που σχολιάζουν τη διαχρονία της μεταπολίτευσης (πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική, ιδεολογική). Τις τρεις πρώτες μέρες το σκηνικό θα φιλοξενήσει ισάριθμες συζητήσεις με προσκεκλημένους *ες ομιλητές και ομιλήτριες από ποικίλους χώρους (καλλιτέχνες *ιδες, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές *στριες) ανοιχτές στο κοινό. Οι συζητήσεις θα μαγνητοσκοπηθούν ζωντανά και με αυτόν τον τρόπο θα παραχθούν τρεις σύγχρονες εκδοχές τηλεοπτικού διαλόγου διατηρώντας τις ποιότητες της αρχικής σύλληψης της εκπομπής. Ένα φιλόδοξο και σύνθετο εγχείρημα που διερευνά το σήμερα ανατρέχοντας στην κληρονομιά και τη διαχρονική διαδρομή των τελευταίων πενήντα ετών της ελληνικής ιστορίας.

Σύλληψη ιδέας Ξένια Καλπακτσόγλου, Χριστόφορος ΜαρίνοςΕπιμελητική ομάδα Ξένια Καλπακτσόγλου, Χριστόφορος Μαρίνος, Χρήστος Χρυσόπουλος / Τις ομιλίες συνεπιμελήθηκαν οι συντονιστές των συζητήσεων Δέσποινα Ζευκιλή, Μάκης Μαλαφέκας, Βασίλης Νούλας • Επιμέλεια εικαστικής έκθεσης Χριστόφορος Μαρίνος, Χρήστος Χρυσόπουλος • Επιμέλεια προγράμματος επιτελέσεων και προβολών Ξένια Καλπακτσόγλου • Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, σχεδιασμός φωτισμού Μαρία Μανέτα • Κατασκευή σκηνικού Γιάννης Νίτσος • Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας Kottage Design • Μεταφράσεις Δάφνη Καψάλη • Ψηφιοποίηση φιλμ Aylon • Τεχνικός εξοπλισμός Γιάννης Μαλατάντης • Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής Apparat Athen • Καλλιτέχνες Νίκος Αρβανίτης, Βαγγέλης Γκόκας, Αναστασία Δούκα, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Βλάσης Κανιάρης, Μαρία Καραβέλα, Χριστίνα Μήτρεντσε, Αργύρης Ραλλιάς, Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Κωνσταντής Σκαντζής, Σπύρος Στάβερης, Άσπα Στασινοπούλου, Αναστάσης Στρατάκης, Θανάσης Τότσικας, Γιώργος Τουρκοβασίλης, Λεωνίδας Τσιριγκούλης κ.ά. • Ευχαριστούμε θερμά τον Αντώνη Τολάκη και τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου για τη βοήθειά τους στη μαγνητοσκόπηση των συζητήσεων.

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η – ΧΟΡΟΣ – ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ / ΒΕΛΓΙΟ
12 & 13 Ιουνίου
SERGE AIMÉ COULIBALY – FASO DANSE THÉÂTRE
C la vie

Ο χορογράφος Σερζ Εμέ Κουλιμπαλί αντιλαμβάνεται τον χορό ως πολιτική και κοινωνική πράξη. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Μπουρκίνα Φάσο της Δυτικής Αφρικής, είναι εξοικειωμένος με τις κοινωνικές ανισότητες και τη φτώχεια, και οι χορογραφίες του γεννιούνται από την αμφισβήτηση, την επιθυμία της εξέγερσης, την ελπίδα.

Στο νέο του έργο, με όχημα την πλούσια παράδοση της αφρικανικής κουλτούρας, δημιουργεί μια σύγχρονη τελετή μύησης και μας καλεί να πάρουμε μέρος στο γκρέμισμα του παλιού κόσμου. Σ’ αυτή την τελετουργική γιορτή δεν υπάρχουν δοκιμασίες που ο ήρωας πρέπει να φέρει σε πέρας, αλλά μία και μόνη πρόκληση: πώς να συνυπάρξουμε. Επτά χορεύτριες και χορευτές, μία τραγουδίστρια και ένας μουσικός εξερευνούν επί σκηνής εναλλακτικούς τρόπους συμβίωσης που γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στους πολιτισμούς. Σε έναν κόσμο που στροβιλίζεται προς την αυτοκαταστροφή, η χαρά της συνύπαρξης παρουσιάζεται ως το μόνο αντίδοτο.

Ο Κουλιμπαλί εργάζεται σε όλο τον κόσμο από το 2001, και, όπως ο ίδιος αναφέρει, επηρεάστηκε καθοριστικά από τη συνεργασία του με τον Αλέν Πλατέλ. Ωστόσο, η πηγή στην οποία πάντα επιστρέφει για να αντλήσει έμπνευση και να προσφέρει στην κοινότητα είναι η πατρίδα του. Το 2002 έφτιαξε εκεί την ομάδα Faso Dance Théâtre, ενώ το 2014 ίδρυσε στη γενέτειρά του Μπόμπο-Ντιουλασό το κέντρο έρευνας και διάδοσης των παραστατικών τεχνών «Ankata», μια πρωτοβουλία με ισχυρό κοινωνικό και εκπαιδευτικό αποτύπωμα. 

Σύλληψη – Χορογραφία Serge Aimé Coulibaly • Βοηθός χορογράφος Sigué Sayouba • Συνδημιουργία – Ερμηνεία Jean Robert Koudogbo-Kiki, Ida Faho, Angela Rabaglio, Guilhem Chatir, Djibril Ouattara, Arsène Etaba, Bibata Maiga, Dobet Gnahoré, Yvan Talbot • Τραγούδι Dobet Gnahoré • Μουσική Yvan Talbot aka Doogoo D • Δραματουργία Sara Vanderieck • Καλλιτεχνικός βοηθός Hanna El Fakir • Σχεδιασμός φωτισμού Emily Brassier • Καλλιτεχνική διεύθυνση κοστουμιών – Σκηνογραφία – Βίντεο Eve Martin • Videographer John Pirard • Κοστούμια Mira Van Den Neste • Μάσκα Stephan Goldrajch • Τεχνικός συντονισμός Thomas Verachtert • Τεχνικός φωτισμών Hermann Coulibaly • Τεχνικός ήχου Andreas Le Roy • Τεχνικός σκηνής Dag Jennes • Οργάνωση παραγωγής Arnout André de la Porte • Διανομή Frans Brood Productions • Παραγωγή Faso Danse Théâtre • Συμπαραγωγή Charleroidanse (Βέλγιο), Kampnagel Hamburg (Γερμανία), Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer Berlin (Γερμανία), La Rampe-La Ponatière Echirolles (Γαλλία), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg (Λουξεμβούργο), Festival RomaEuropa (Ιταλία), Festival Culturescapes Basel (Ελβετία), Münchner Kammerspiele (Γερμανία), KVS- Koninklijke Vlaamse Schouwburg Brussels (Βρυξέλλες), Festspielhaus Sankt-Pölten (Γενεύη) • Με την υποστήριξη των Φλαμανδικών Αρχών και της Ομοσπονδίας Βαλλονίας-Βρυξελλών (Fédération Wallonie-Bruxelles, Service Général de la Création Artistique – Service de la Danse) • Η παράσταση C la vie δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Tax Shelter της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης του Βελγίου

12 Ιουνίου Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τον χορογράφο και τους συντελεστές.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Δ – ΘΕΑΤΡΟ – ΓΑΛΛΙΑ
13 & 14 Ιουνίου
CAROLINE GUIELA NGUYEN
Lacrima

Ένας οίκος υψηλής ραπτικής δέχεται μια ασυνήθιστη παραγγελία: να φτιάξει το νυφικό μιας πριγκίπισσας της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Επί οκτώ μήνες διάφοροι άνθρωποι εργάζονται για την υλοποίηση του μυστικού σχεδίου χωρίς να γνωρίζουν το τελικό προϊόν: η μοντελίστ στο Παρίσι, η πλέκτρια δαντέλας στη Νορμανδία, ο κεντητής στο Μουμπάι. Όλοι δεσμεύονται να μην αποκαλύψουν το παραμικρό. Όμως επί σκηνής παρακολουθούμε να ξετυλίγονται η μοίρα και τα όνειρά τους. Η Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν, που τη γνωρίσαμε στο Φεστιβάλ με τη μαγευτική Σαϊγκόν (2019) και το 2021 μας παρουσίασε την παράσταση Fraternité, un conte fantastique (Αδελφοσύνη: μια φανταστική ιστορία), πλέκει πάνω στην κοπιώδη διαδικασία της δημιουργίας, μια ιστορία για τη βία, θεσμική και ενδοοικογενειακή, και για τα δάκρυα που κρύβονται πίσω από την ομορφιά.

Η παράσταση Lacrima αποτελεί το πρώτο μέρος μιας σειράς έργων που σχεδιάζει η δημιουργός με γενικό τίτλο «Μια σύγχρονη ιστορία των δακρύων».

Κείμενο – Σκηνοθεσία Caroline Guiela Nguyen • Καλλιτεχνική συνεργάτιδα Paola Secret • Σκηνικά Alice Duchange, Εργαστήρια του Théâtre National de Strasbourg • Κοστούμια Benjamin Moreau, Εργαστήρια του Théâtre National de Strasbourg • Δραματουργία Louison Ryser, Tristan Schinz και το τμήμα δραματουργίας του Groupe 48 της δραματικής σχολής του Théâtre National du Strasbourg • Σχεδιασμός φωτισμού Jérémie Papin • Σχεδιασμός ήχου Antoine Richard • Μουσική Jean-Baptiste Cognet, Teddy Gauliat-Pitois, Antoine Richard • Βίντεο Jérémie Scheidler • Παίζουν Dan Artus, Dinah Bellity, Natasha Cashman, Charles Vinoth Irudhayaraj, Anaele Jan Kerguistel, Maud Le Grevellec, Liliane Lipau, Nanii, Raji Parisot, Vasanth Selvam και στη βιντεοσκόπηση Louise Marcia Blévins, Fleur Sulmont (σε εξέλιξη) • Υπεύθυνη διανομής Lola Diane • Ήχος Thibault Farineau • Φώτα Mathilde Chamoux • Συνεργάτες βίντεο Marina Masquelier, Philippe Suss • Γενικός συντονισμός Stéphane Descombes, Xavier Lazarini • Ασκούμενη στη σκηνοθεσία Iris Baldoureaux-Fredon • Ασκούμενη στον σχεδιασμό ήχου Ella Bellone • Καλλιτεχνική σύμβουλος Noémie de Lapparent • Τα σκηνικά και τα κοστούμια κατασκευάστηκαν στα Εργαστήρια του Théâtre National du Strasbourg • Παραγωγή Théâtre National de Strasbourg • Συμπαραγωγή Wiener Festwochen | Freie Republik Wien, TransAmériques de Montréal, Comédie – Centre dramatique national de Reims, Points communs – Nouvelle scène nationale Cergy-Pontoise / Val d’Oise, Théâtres de la Ville de Luxembourg, Centro Drámatico Nacional, Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa, Théâtre de Liège, Théâtre National de Bretagne • Με την υποστήριξη Odéon – Théâtre de l’Europe, Théâtre Ouvert, Maison Jacques Copeau, Le CENTQUATRE-PARIS, Comédie-Française

Πρεμιέρα Μάιος 2024, Wiener Festwochen | Freie Republik Wien

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Ε – ΘΕΑΤΡΟ
15 – 18 Ιουνίου
ΒΑΛΕΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ
Ενενήντα

Πώς θα βλέπαμε τον κόσμο αν ήμασταν ενενήντα χρονών; Θα αποδεχόμασταν το τέλος που πλησιάζει ή θα θέλαμε να πιούμε τη ζωή μέχρι την τελευταία σταγόνα; Μέλος της ομάδας των C for Circus, η Βαλέρια Δημητριάδου, που βραβεύτηκε από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για το έργο της Και εφύτευσεν ο Θεός Παράδεισον, δίνει ένα νέο κείμενο με χιούμορ και τρυφερότητα, εγκώμιο στη ζωή. 

Ένας ηλικιωμένος άντρας ενενήντα ετών και ο σαραντάρης γιος του. Οι δυο τους σε μια πόλη που τρέχει. Σε μια άγρια πόλη. Ο γέρος, παρότι γέρος, νιώθει σαν μόλις να γεννήθηκε. Κι ο νέος, παρότι νέος, νιώθει λες κι η ζωή του πλησιάζει στο τέλος της. Αδύναμος, τρωτός κι ευάλωτος όπως είναι, αποφασίζει να στείλει τον πατέρα του σε οίκο ευγηρίας. Το μόνο στήριγμα του γέρου είναι η νεαρή φίλη του, ένα ανάπηρο κορίτσι, με το οποίο βρίσκονται καθημερινά στη λίμνη του κεντρικού πάρκου της πόλης. Γιατί ένας ηλικιωμένος άνθρωπος να πρέπει να αποδεχτεί το τέλος; Γιατί να μην μπορεί να βγει έξω, να ερωτευτεί, να κάνει έρωτα; Επειδή όντως δεν μπορεί ή επειδή δεν του το επιτρέπουν όλοι οι άλλοι, εμείς;

Σε μια εποχή σαν τη δική μας που εξιδανικεύει τη νεότητα, η παράσταση αναδεικνύει ένα θέμα ταμπού: τα γηρατειά. Με ζωντανή μουσική επί σκηνής, αφηγείται έναν φανταστικό μικρόκοσμο που αντιστέκεται σθεναρά στο δυστοπικό μας παρόν προτάσσοντας την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη.

Κείμενο – Σκηνοθεσία Βαλέρια Δημητριάδου Σκηνικά Τίνα Τζόκα Κοστούμια Δήμος Κλιμενώφ Σχεδιασμός φωτισμού Τάσος ΠαλαιορούταςΚίνηση Κατερίνα ΦωτιάδηMουσική Βαλέρια Δημητριάδου Βοηθός σκηνοθέτιδας Αθηνά Σακαλή Σχεδιασμός ήχου Φοίβος Παπαγιάννης Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) Βαγγέλης Αμπατζής, Αντριάνα Ανδρεόβιτς, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Έλη Δρίβα, Μαρία Κατσανδρή, Μιχάλης Πανάδης, Δημήτρης Παπαγιάννης, Μαριάμ Ρουχάτζε • Οργάνωση – Εκτέλεση παραγωγής Χρύσα Κοτταράκου, Βασιλεία Τάσκου

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Β – ΟΠΕΡΑ / ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
15 – 18 Ιουνίου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ – bijoux de kant
Τραγούδια του ελληνικού λαού – Drag ορατόριο

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της στο περσινό μας πρόγραμμα, η bijoux de kant του Γιάννη Σκουρλέτη επανέρχεται με τα Τραγούδια του ελληνικού λαού – Drag ορατόριο, μια παράσταση ρηξικέλευθη, μια τολμηρή ανάγνωση, που από την κριτική χαρακτηρίστηκε «ένα άλμα στον χρόνο, τον τόπο και το φύλο» (Lifo), και θεωρήθηκε πως γέννησε «μία νέα καλλιτεχνική φόρμα που μετακινείται από τα αυστηρά στεγανά της εθνικότητας της τέχνης» (Η Αυγή). 

Η παράσταση αντλεί έμπνευση από τον σπουδαίο Μικρασιάτη συνθέτη, μαέστρο και πιανίστα Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903-1984). Έχοντας διαπρέψει στον χώρο του ελαφρού τραγουδιού («Ξύπνα αγάπη μου», «Θα ξανάρθεις», «Τα νέα της Αλεξάνδρας», «Πόσο λυπάμαι» κ.ά.) με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης, με τον κύκλο Είκοσι τραγούδια του ελληνικού λαού ο Κωνσταντινίδης δημιούργησε ένα υπερκείμενο, μια μουσική σύνθεση αντίστοιχη της δισυπόστατης καλλιτεχνικής του πορείας. Με αφετηρία τον γοητευτικό αυτό κύκλο τραγουδιών και τα κείμενα του καλλιτέχνη και ερευνητή Αλέξανδρου Παπαδόπουλου, η drag βαρύτονος Νίνα Νάη, η περφόρμερ Daglara και ο πιανίστας Γιώργος Ζιάβρας αφηγούνται εκ βαθέων μια ιστορία που θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο για ελληνικό horror show. Μέσα σ’ ένα αλλόκοτο τοπίο, σχεδιασμένο από τον σκηνογράφο Κωνσταντίνο Σκουρλέτη, μιλούν για το ανοιχτό τραύμα της πατριαρχίας και την παρέκκλιση. Αφηγούνται μια άλλη, αθέατη πολλές φορές Ελλάδα. Είδωλα ενός καλά κρυμμένου προσωπικού βιώματος, εξιστορούν τα πάθη της ετερότητας σ’ έναν δυστοπικό κόσμο.

Σύλληψη – Σκηνοθεσία Γιάννης Σκουρλέτης • Μουσική Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης • Σκηνικά Κωνσταντίνος Σκουρλέτης • Κοστούμια Daglara • Φωτισμοί bijoux de kant • Κείμενο – Μετάφραση Αλέξανδρος Παπαδόπουλος • Δραματολόγος – Καλλιτεχνικός συντονισμός Γιώργος Παπαδάκης • Ερμηνεύουν Νίνα Νάη (βαρύτονος in drag), Γιώργος Ζιάβρας (πιάνο), Daglara (περφόρμερ) • Οργάνωση παραγωγής Ασημένια Ευθυμίου • Εκτέλεση παραγωγής bijoux de kant

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΟΡΟΣ
15 & 16 Ιουνίου
AEF URBAN DANCE CONTEST
Hip hop battle | All styles battle

Μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις του τα προηγούμενα χρόνια, το AEF Urban Dance Contest, που μύησε το κοινό της Πειραιώς 260 στο σύμπαν του hip hop και του street dance, επιστρέφει για τέταρτη φορά φέτος με νέες εκρηκτικές χορευτικές αναμετρήσεις σε δύο διαδοχικές βραδιές, με επιμέλεια πάντα του χορευτή και χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου και του συνοδοιπόρου του χορευτή, Περικλή Πετράκη. Αναγνωρισμένοι και ανερχόμενοι χορευτές και χορεύτριες θα διαγωνιστούν σε δύο κατηγορίες (1vs1 Hip Hop Battle και 2vs2 All Styles Battle) για να διεκδικήσουν τον τίτλο του νικητή/της νικήτριας του 4ου AEF Urban Dance Contest αλλά και αξιόλογα χρηματικά έπαθλα. Οι κριτές, διακεκριμένοι χορευτές και χορεύτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα κληθούν να αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι φετινοί νικητές και νικήτριες, ενώ θα έχουμε τη χαρά να τους απολαύσουμε να χορεύουν στα Judges Showcases. Και στις δυο βραδιές θα μας συντροφεύει η πληθωρική, γνώριμη φωνή του host Sifu Versus, ενώ υπέροχες χορευτικές μουσικές θα ακούγονται από τα decks του DJ Amaze Me, ο οποίος, μετά το τέλος των battles, θα μας οδηγήσει σε μια γιορτή του χορού χωρίς σύνορα.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Δ – ΘΕΑΤΡΟ – ΛΙΒΑΝΟΣ
17 & 18 Ιουνίου
RABIH MROUÉ
Looking for a Missing Employee / Ένας υπάλληλος αγνοείται

Τεκμήρια που αφορούν εσφαλμένες υποψίες, σκάνδαλα, αποκαλύψεις κυβερνητικής διαφθοράς και δολοφονίες γύρω από την υπόθεση μιας απρόσμενης εξαφάνισης υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών του Λιβάνου στη Βηρυτό το 1996. Κι ακόμα, η απώλεια ενός μεγάλου χρηματικού ποσού που γεννά πολλά ερωτηματικά. Στην προσπάθειά της να μάθει πού βρίσκεται ο σύζυγός της, η σύζυγος του υπαλλήλου συλλαμβάνεται. 

Βασιζόμενος σε πραγματικά γεγονότα, ο θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Ραμπί Μρουέ παρουσιάζει ένα έργο γι’ αυτή την ανησυχητική αστυνομική υπόθεση και τους διαπλεκόμενους πολιτικοοικονομικούς παράγοντες, αναζητώντας την «Αλήθεια» μέσα από σχετικά δημοσιεύματα και φωτογραφίες εφημερίδων, που συλλέγει εδώ και δεκαετίες.

Ψύχραιμα αλλά και με τρόπο αμείλικτο συγκρίνει κάθε τεκμήριο. Κάθεται ανάμεσά μας ενώ παρακολουθούμε την προσεγμένη παρουσίαση του υλικού στην οθόνη. Σταδιακά αποκτάμε μια ιδέα για την προσωπικότητα του υπαλλήλου. Ό,τι είχε απομείνει από το σώμα του, βρέθηκε δύο μήνες μετά την εξαφάνισή του. 

Ο Μρουέ μάς καθοδηγεί να αντιληφθούμε πόσο χειραγωγούμενες και αμφίσημες είναι οι πληροφορίες, σε απόλυτη συμφωνία, με τα κυβερνητικά συμφέροντα.

Κείμενο – Σκηνοθεσία Rabih Mroué Ερμηνεύουν Rabih Mroué, Hatem Imam Σκηνική επιμέλεια Samar Maakaron • Βοηθοί Talal Chatila, Ghassan Halawani • Βίντεο – Συνέντευξη Mohamed Soueid, Pamela Ghoneimeh • Αγγλική μετάφραση Ziad Nawfal • Φωτογραφία Houssam MchaiemchΠαραγωγή Christine Tohme, Ashkal Alwan, Νοέμβριος 2023

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η – ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ
17 & 18 Ιουνίου
ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ
Κρυπτόγαμα του Μιχάλη Αλμπάτη

Έχοντας προκαλέσει μεγάλη αίσθηση με το μυθιστόρημά του Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους που κυκλοφόρησε το 2022 (εκδ. Νήσος), ο συγγραφέας Μιχάλης Αλμπάτης γράφει για το Φεστιβάλ έναν θεατρικό μονόλογο που διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της Κρήτης, αρχές της δεκαετίας του 1980.

«Από τις λέξεις κρυπτόν και γαμείν, όπως εξηγεί ο συγγραφέας, ο τίτλος Κρυπτόγαμα αναφέρεται στην κρυφή γονιμοποίηση. Έτσι ονόμασε ο Σουηδός βοτανολόγος Κάρολος Λινναίος τα φύκη, τους μύκητες, τα βρυόφυτα και τα πτεριδόφυτα, καθώς η απουσία ανθέων, καρπών και σπερμάτων, καθιστούσε τον τρόπο αναπαραγωγής τους γριφώδη. Υπάρχουν όμως και ανθρώπινα πλάσματα που αναδίδουνε τον ίδιο γρίφο, με κατάταξη ασαφή ανάμεσα στα γένη, με ρόλο ομιχλώδη στη ροή της εξέλιξης (…). Οργανισμοί που για να επιβιώσουν μιμούνται τους όμορούς τους, στους τρόπους, στην αμφίεση, στη γλώσσα, αναγκασμένοι να ανθίζουνε μονάχα στο σκοτάδι, γεμίζοντας τα πνευμόνια τους με νύχτα. Έτσι ζούνε, κρατώντας την ανάσα τους για χρόνια, μα αν ο αέρας τους σωθεί κι αναγκαστούν να αναδυθούνε βίαια στο φως, η ανάφλεξη είναι αναπόφευκτη…»

Πρωταγωνιστούν «ένας χασάπης που δεν ήθελε χασάπης να γενεί, που σιχαίνεται τη μυρουδιά απ’ τα σπλάχνα και το αίμα, ένα δαχτυλίδι μαγικό, που μεταμορφώνει όποιον το φορεί σ’ ό,τι πιότερο ποθεί μα και φοβάται να ’ναι, ένα γλέντι αρραβώνων και μια δολοφονημένη τραβεστί που είχε για ίνδαλμά της την Αλίκη Βουγιουκλάκη, δίνοντας παραστάσεις με τα τραγούδια της στους δρόμους και στα ταβερνεία, κάτω από κοροϊδίες και γιουχαΐσματα». Το κείμενο του συγγραφέα εστιάζει στην αγριότητα της ελληνικής επαρχίας του 1980, ενώ η παράσταση σ’ εκείνους που έχουν υπομείνει τον τρόμο του περιθωρίου, του λάθους, της δημόσιας κατακραυγής. Η σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη ενώνει μια ομάδα παθιασμένων καλλιτεχνών, με στόχο την αποκάλυψη του εκρηκτικού μηχανισμού που βρίσκεται κάτω από τις λέξεις ενός τόσο ανθρώπινου κειμένου, και το άνοιγμα ενός ακόμα φωτεινού μονοπατιού αποδοχής του διαφορετικού. Εξάλλου, όπως σημειώνει η σκηνοθέτις, «η Φύση είναι πάντα πιο δυνατή και βρίσκει διέξοδο ακόμα και με πολύ επώδυνους τρόπους. Ας την αφουγκραστούμε!»

Κείμενο Μιχάλης Αλμπάτης • Σκηνοθεσία Νικαίτη Κοντούρη • Σκηνικά – Κοστούμια Κωνσταντίνος Ζαμάνης • Μουσική Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης • Φωτισμοί Μελίνα Μάσχα • Βοηθός σκηνοθέτιδας Δανάη Παπακωνσταντίνου • Ερμηνεύει ο Μάκης Παπαδημητρίου

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η – ΘΕΑΤΡΟ / ΒΕΛΓΙΟ – ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ
21-26 Ιουνίου
GUY CASSIERS
Η αγαπημένη του κυρίου Λιν του Philippe Claudel

Από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως, o Γκι Κασίερς έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη νουβέλα του Φιλίπ Κλοντέλ «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» (2005). Ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του φημισμένου θεάτρου Toneelhuis της Αμβέρσας, χειρίζεται μια πολύ προσωπική θεατρική γλώσσα, στην οποία παντρεύει με δεξιοτεχνία τα οπτικά μέσα και τη λογοτεχνία επί σκηνής.

H νουβέλα του Κλοντέλ, την οποία ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει ως μονόλογο, αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός άντρα που αναγκάζεται να δραπετεύσει από την εμπόλεμη χώρα του με τη μικρή του εγγονή και να ζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη, χωρίς να καταλαβαίνει τη γλώσσα. Μέσα από την ιστορία του κυρίου Λιν, ο συγγραφέας μιλάει με διορατικότητα για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία. Τον μονόλογο ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που υπογράφει και την απόδοση του έργου στα ελληνικά.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Μαρτίου 2024.

Μετάφραση Ασπασία Σιγάλα • Σκηνοθεσία Guy Cassiers • Απόδοση Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης • Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης • Ηχητικός σχεδιασμός Diederik De CockΗλίας Φλάμμος • Σχεδιασμός βίντεο Bram DelafonteyneSibylle Meder • Βοηθός σκηνοθέτη Σύλια Κόη • Διεύθυνση παραγωγής Λυκόφως / Κωνσταντίνα Αγγελέτου και Toneelhuis / Tanja Vrancken • Τεχνική Διεύθυνση Λυκόφως / Βίκτωρ Berkan και Toneelhuis / Diederik Hoppenbrouwers • Video Art Klaas Verpoest • Βοηθοί παραγωγής Ξένια Καλαντζή – Πανούτσι Μαργέλος • PR & Communication Manager Λυκόφως Μαργαρίτα Σίσιου (Θεσσαλονίκη), Άρης Ασπρούλης (Αθήνα) • Διαφήμιση – Social Media Λυκόφως Renegade • Φωτογραφίες Ελίνα Γιουνανλή • Graphic Design Mike Rafail • Συμπαραγωγή ΚΘΒΕΛυκόφως (Γ. Λυκιαρδόπουλος)

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Δ
21 – 23 Ιουνίου
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΛΕΥΤΕΡΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ | Προβολή παράστασης (Αντιγόνη, 2007) και συζήτηση

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννηση του αξέχαστου θεατρικού δημιουργού, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου οργανώνει ένα αφιέρωμα στη μνήμη του. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα προβληθεί η ιστορική Αντιγόνη της Νέας Σκηνής που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής στην Επίδαυρο το 2006, με τον ίδιο στον ρόλο του Κρέοντα και την Αμαλία Μουτούση στον ομώνυμο ρόλο. Η προβολή που θα παρακολουθήσουμε αποτελεί μαγνητοσκόπηση της παράστασης που επαναλήφθηκε στα Επιδαύρια του 2007. 

Στις 22 Ιουνίου, μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή συντελεστών της παράστασης που μιλούν για το ανεξίτηλο ίχνος του μοναδικού αυτού καλλιτέχνη στη σύγχρονη ελληνική σκηνή.

Αντιγόνη, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 2007

Μετάφραση Νίκος Παναγιωτόπουλος • Σκηνοθεσία Λευτέρης Βογιατζής • Σκηνικά – Κοστούμια Χλόη Ομπολένσκι • Φωνητικά σχήματα Σπύρος Σακκάς • Κίνηση Ερμής Μαλκότσης • Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος • Παίζουν  Αμαλία Μουτούση (Αντιγόνη), Λευτέρης Βογιατζής (Κρέων), Νίκος Κουρής (Αίμων), Δημήτρης ΄Ημελλος (Φύλακας), Εύη Σαουλίδου (Ισμήνη) • Χορός Δημήτρης Αγαρτζίδης, Αθανάσιος Βλαβιανός, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Αθανάσιος Δόβρης, Αλεξία Καλτσίκη, Γιάννης Κλίνης, Παναγιώτης Κλίνης, Κωνσταντίνος Κορωναίος, Ειρήνη Κυριαζή, Βέρα Λαρδή, Ευστράτιος Μενουτής, Νικόλαος Παπαγιάννης, Αγλαΐα Παππά, Απόστολος Πελεκάνος, Δημήτρης Σδρόλιας, Αμαλία Τσεκούρα, Μενέλαος Χαζαράκης, Αθανάσιος Χαλκιάς, Χαράλαμπος Χαραλάμπους 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Δ – ΘΕΑΤΡΟ – Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ
26 & 27 Ιουνίου
FORCED ENTERTAINMENT
Signal to Noise

Εδώ και 40 χρόνια, η βρετανική κολεκτίβα Forced Entertainment βιώνει τις ίδιες κοινωνικές εμπειρίες που βιώνουμε κι εμείς: τραγικές, σκληρές, αμφίσημες και κωμικές. 

Στο Signal to Noise, παρακολουθούμε άτομα αποξενωμένα, στο μεταίχμιο μεταξύ φυσικού και τεχνητού· αιχμάλωτα φράσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών, που τα ανθρώπινα σώματα μοιάζουν να αναπαράγουν χωρίς συναίσθημα σαν απρόσωπες κοινωνικές συμβάσεις. Πώς αντιδρά το σώμα όταν η φωνή, η γλώσσα, το περιεχόμενο και η έκφραση είναι προκαθορισμένα; 

Τα σώματα των Forced Entertainment επιμένουν να παίζουν: φορούν κοστούμια και περούκες, αποδιοργανώνουν και αναδιοργανώνουν διαρκώς τη σκηνή, σε όλο και πιο άχρηστες και παράλογες διατάξεις, με απόλυτη σοβαρότητα – όσο πιο παράλογη είναι η διάταξη, τόσο πιο σοβαροί εκείνοι. Μια οδυνηρά κωμική χορογραφία ασυντόνιστης επικοινωνίας ανάμεσα στις λέξεις και τη γλώσσα του σώματος, που απηχεί θλιβερά ερωτήματα: Είναι αυτό το χέρι μου; Είναι αυτή η φωνή μου; Σε ποιο βαθμό, άραγε, αυτό που σκεφτόμαστε, αυτό που είμαστε, παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη; Το Signal to Noise σκιαγραφεί μια μεγαλειώδη και ανησυχητική εικόνα της περιορισμένης και αλλοιωμένης νοητικής μας κατάστασης.

Σύλληψη και επινόηση Forced Entertainment • Σκηνοθεσία Tim Etchells • Δραματουργία Tyrone Huggins • Σχεδιασμός φωτισμού Nigel Edwards • Σχεδιασμός ήχου Tim Etchells & John Avery • Σκηνικά Richard Lowdon • Οργάνωση παραγωγής Jim Harrison • Επινόηση – Ερμηνεία Robin Arthur, Seke Chimutengwende, Richard Lowdon, Claire Marshall, Cathy Naden, Terry O’Connor • Τεχνικός διευθυντής περιοδείας Alex Fernandes • Παραγωγή Forced Entertainment • Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Centre Pompidou (Γαλλία), Festival d’Automne à Paris, HAU Hebbel Am Ufer (Γερμανία), Holland Festival (Ολλανδία), Kunstler*innenhaus Mousonturm (Γερμανία), PACT Zollverein (Γερμανία), Theatre Garonne (Γαλλία)

26 Ιουνίου Mετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Ε – ΘΕΑΤΡΟ | ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
26 – 29 Ιουνίου
Μάνος Καρατζογιάννης
50 χρόνια, μια νύχτα

Μισός αιώνας έχει περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973. Στον απόηχο του Μάη του 1968, αρθρώνει δυναμικά λόγο στην Ελλάδα της Δικτατορίας το φοιτητικό κίνημα. Η διαμαρτυρία των νέων αλλά και μέρους της ελληνικής κοινωνίας που στάθηκε δίπλα τους ξέσπασε ως φυσική και αυθόρμητη ανάγκη αντίδρασης στον αυταρχισμό και κλιμακώθηκε σε τρεις ανεπανάληπτες μέρες διεκδίκησης και ιδεολογικών ζυμώσεων, αλλά κυρίως ομοψυχίας. Τι σημαίνει για μας σήμερα αυτό το συλλογικό βίωμα αλληλεγγύης και αυταπάρνησης;

Με αφορμή την πρόσφατη επέτειο, η παράσταση 50 χρόνια, μια νύχτα επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της οριακής αυτής στιγμής από τη σκοπιά του θεάτρου. Ο παλλόμενος λόγος αληθινών πρωταγωνιστών ζωντανεύει μέσα από αυθεντικές μαρτυρίες φοιτητών, μαθητών αλλά και απλών πολιτών ‒ άλλες δημοσιευμένες, άλλες συλλεγμένες στο πλαίσιο της δραματουργικής έρευνας· πολιτών που πήραν μέρος, ηθελημένα ή άθελά τους, στο δράμα της Ιστορίας ο καθένας από τη δική του θέση. Ενώνοντας παλαιότερες και νεότερες γενιές ηθοποιών, η παράσταση συνθέτει το παζλ αυτού του «ρευστού, βίαιου και χωρίς συγκεκριμένο περίγραμμα» γεγονότος –όπως χαρακτηρίζει τις εξεγέρσεις η Αμερικανίδα ιστορικός Janet Lugo–, σε μια συλλογική αφήγηση που γίνεται πρώτη ύλη για ένα πολύτιμο μάθημα θεάτρου και οδηγός στην αναζήτηση του νοήματος της Δημοκρατίας.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάνος Καρατζογιάννης. Έχοντας στο ενεργητικό του σειρά παραστάσεων που αφορούν την ιστορική μνήμη (Για την Ελένη, Ξένες Πόρτες, Μάρτυρες των Αθηνών, Φύλακας μιας Επανάστασης, Passport) καθώς και την ταινία Μελίνα Στοπ Καρέ – Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα, ο σκηνοθέτης συνεργάζεται ξανά στη δραματουργία με τη Δήμητρα Κονδυλάκη με την οποία συν-επιμελήθηκαν το 2018 την αναδρομική έκθεση – σκηνική εγκατάσταση Δωμάτια Μνήμης στο Φεστιβάλ Αθηνών για τη Λούλα Αναγνωστάκη.

Σκηνοθεσία Μάνος Καρατζογιάννης • Δραματουργία Δήμητρα Κονδυλάκη – Μάνος Καρατζογιάννης • Μουσική Τηλέμαχος Μούσας • Κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου • Σκηνικό Λουκία Μάρθα • Κοστούμια Βασιλική Σύρμα • Φωτισμοί Άγγελος Παπαδόπουλος • Βίντεο Αρτ Goran Gagic • Βοηθός σκηνοθέτη Ντίνα Ντεμπέμπε • Ιστορικός σύμβουλος Κωστής Κορνέτης •  Παίζουν Γιώργος Βουρδαμής, Μαρία Ζορμπά, Υβόννη Μαλτέζου, Κατερίνα Μαούτσου, Γιάννης Νταλιάνης, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Γιώργος Νούσης, Στρατής Χατζησταματίου 

Με τη συμμετοχή σπουδαστών του Γ΄ Έτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης (Μάριος Αλεξανδρής, Μάριος Βερτζίνης, Νατάσα Βλυσίδου, Αναστασία Γαλερού, Αναστασία Γαλερού – Βλάσση, Χριστιάννα Γκίνογλου, Γιάννης Εσκιντζόγλου, Γιάννης Ζερβός, Πάνος Θεοδωρακόπουλος, Δημήτρης Κακαρόντζας, Νεφέλη-Βασιλική Καρατσώλη, Μαριάνθη Κοσκινά, Μάρθα Ορφανάκη, Κέλλυ Σαραβάνου).

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Β – ΧΟΡΟΣ – ΙΣΠΑΝΙΑ
28 – 30 Ιουνίου
ROGER BERNAT
The Rite of Spring / Η ιεροτελεστία της άνοιξης
Βασισμένο στη χορογραφία της Pina Bausch

Η Ιεροτελεστία της άνοιξης σε μουσική του Ιγκόρ Στραβίνσκι και χορογραφία του Βάσλαβ Νιζίνσκι είναι από τα σημαντικότερα μπαλέτα του 20ού αιώνα, το οποίο μας επανασύστησε η Πίνα Μπάους σε μια εμβληματική παράσταση το 1975. Από τη δική της «ανάγνωση» ο Καταλανός αβανγκάρντ δημιουργός Ροζέρ Μπερνάτ εμπνεύστηκε αυτό το έργο, που είναι ταυτόχρονα παιχνίδι και χορογραφία. 

Το έργο έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες χώρες του κόσμου, από τη Βραζιλία και τον Καναδά μέχρι την Αίγυπτο, τη Φινλανδία και την Ιαπωνία. 

Μουσική Igor Stravinsky • Σκηνική δημιουργία Roger Bernat • Σε συνεργασία με Txalo Toloza, María Villalonga, Ray Garduño, José-Manuel López Velarde, Tomás Alzogaray, Brenda Vargas, Diana Cardona, Annel Estrada, Viani Salinas • Τεχνική διεύθυνση Txalo Toloza • Ηχητικός σχεδιασμός Rodrigo Espinosa • Επεξεργασία ήχου Juan Cristóbal Saavedra Vial • Σχεδιασμός εικόνας Marie-Klara González • Συντονισμός Helena Febrés • Εκτέλεση παραγωγής (Μεξικό) Alicia Laguna • Βοηθοί παραγωγής (Μεξικό) Antígona González, Mariana Toledo • Runner Don Moisés

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η – ΧΟΡΟΣ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ / ΒΕΛΓΙΟ
29 & 30 Ιουνίου
AYELEN PAROLIN ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ZONDER

Υπό τους ήχους του Γαλάζιου Δούναβη του Στράους, τρεις περφόρμερ στη σκηνή προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους και να συντονιστούν μεταξύ τους, σε ένα παιχνίδι που οι κανόνες του αλλάζουν διαρκώς. Η επιμονή τους να ολοκληρώσουν το έργο, αγνοώντας το σκηνικό που αποσυντίθεται, είναι σχεδόν συγκινητική.

Με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, η βραβευμένη Αργεντίνα χορογράφος Ασελέν Παρολίν, που από το 2000 ζει και δουλεύει στην Ευρώπη, ενορχηστρώνει στο ZONDER έναν εύθυμο εφιάλτη, μια χορογραφική αταξία ανοιχτή σε όλες τις πιθανότητες. Κόντρα στην εμμονή για στοχοπροσήλωση, νόημα, αρχή και τέλος σε όλα, ενάντια στον λογοκεντρισμό της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, η Παρολίν μάς προτείνει να αψηφήσουμε τον φόβο της αποτυχίας και να αγκαλιάσουμε σφιχτά τα λάθη μας. Με το ZONDER δημιουργεί μια ωδή στο παράλογο, στο μη χρήσιμο, στο τυχαίο. Ένα σπάνιο πάντρεμα του σύγχρονου χορού με την κωμωδία.

Χορογραφία Ayelen Parolin • Δημιουργία – Ερμηνεία Piet Defrancq, Naomi Gibson, Daan Jaartsveld • Καλλιτεχνική συνεργάτιδα Julie Bougard • Τεχνική διεύθυνση – Σχεδιασμός φωτισμού Laurence Halloy • Ηχητικός σχεδιασμός Julie Bougard • Σκηνικά – Κοστούμια Marie Szersnovicz • Φωτισμοί Laurence Halloy • Υπεύθυνη σκηνής & ήχου Ondine Delaunois • Δραματουργική σύνθεση Olivier Hespel • Ευχαριστίες Daniel Barkan, Alessandro Bernardeschi, Michael Schmid • Παραγωγή RUDA • Συμπαραγωγή Théâtre National Wallonie Bruxelles (Βέλγιο), Charleroi danse (Βέλγιο), SurMars Mons (Βέλγιο), Théâtre de Liège (Βέλγιο), Manège Scène Nationale – Reims (Γαλλία), Atelier de Paris / CDCN (Γαλλία) • Με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Βαλλονίας-Βρυξελλών (Fédération Wallonie-Bruxelles, Wallonie-Bruxelles International) • Κατασκευή σκηνικών – κοστουμιών από τα εργαστήρια του Théâtre National Wallonie Bruxelles • Συμπαραγωγή La Coop, Shelter Prod. • Με την υποστήριξη του Tax Shelter της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης του Βελγίου • Η Ayelen Parolin είναι συνεργαζόμενη καλλιτέχνις στο Théâtre National de Bruxelles από το 2022

29 Ιουνίου Mετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τη χορογράφο και τους συντελεστές.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Δ – ΧΟΡΟΣ 
3 & 4 Ιουλίου
ΤΖΕΝΗ ΑΡΓΥΡΙΟΥ
ΜΙΝΤΑΤΙ

Στα έργα και την έρευνά της τα τελευταία χρόνια η Τζένη Αργυρίου αντιμετωπίζει τον χορό ως έκφραση της ανθρώπινης ανάγκης για επαφή και ως μέσο για επανασύνδεση με τη φύση και την κοινότητα – αυτήν που ήδη υπάρχει και αυτήν που δημιουργείται κάθε φορά σε μια σύναξη. Εμπνέεται από την κληρονομιά των παραδοσιακών και λαϊκών ελληνικών χορών αλλά και από σύγχρονες χορογραφικές πρακτικές, ενώ κεντρικό ρόλο αποδίδει και στη σχέση του χορού με τη ζωντανή μουσική. Μπορεί ο χορός να εκφράσει σήμερα τα προβλήματα, τα ερωτήματα και την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για κοινωνικότητα; Χορευτές και μουσικοί διαμορφώνουν το εικαστικό τοπίο, δημιουργούν ένα αρχείο από ήχους και κινήσεις που φέρουν μνήμες χορών από τα βάθη του χρόνου αλλά και από το σήμερα, και σταδιακά ανοίγουν τους ομόκεντρους κύκλους μιας συλλογικής γιορτής. Μπορούμε να εφεύρουμε καινούριους χορούς που θα μας εκφράζουν και νέες τελετουργίες που θα μας ενώσουν; Πώς θα ήταν μια τέτοια γιορτή; Θα μπορούσαμε όλοι «να βάλουμε ένα χεράκι» για να δημιουργηθεί; Αυτό σημαίνει άλλωστε «μιντάτι»: στα χωριά της Ηπείρου ήταν η σύναξη για να παραχθεί με τη βοήθεια όλων ένα έργο που είχε ανάγκη η κοινότητα. Το έργο ΜΙΝΤΑΤΙ γεννήθηκε υπό το φως αυτών των ερωτημάτων, βάζοντας στο κέντρο τις έννοιες της κοινότητας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.

Ιδέα – Χορογραφία Τζένη Αργυρίου • Εικαστικός συνεργάτης – Σκηνογράφος Βασίλης Γεροδήμος • Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ερμηνεία μουσικής, επεξεργασία ήχου επί σκηνής Γιώργος Γαργαλάς, Νίκος Τσώλης • Δραματουργία Χριστιάννα Γαλανοπούλου • Σχεδιασμός φωτισμού Νύσος Βασιλόπουλος • Ενδυματολόγος Βασιλεία Ροζάνα • Βοηθός χορογράφου Φωτεινή Σταματελοπούλου • Ερμηνεύουν Σεβαστή Ζαφείρα, Σωτηρία Κουτσοπέτρου, Ερμής Μαλκότσης, Τάσος Νίκας, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Δέσποινα Σανιδά Κρεζία, Νάνσυ Σταματοπούλου • Καλλιτεχνικοί συνεργάτες  Βιτόρια Κωτσάλου, Luke Macaronas, Σταυρούλα Σιάμου • Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής Delta Pi • Παραγωγή ΑΜΟΡΦΗ – Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η – ΘΕΑΤΡΟ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ
4 & 5 Ιουλίου
SUSANNE KENNEDY – MARKUS SELG
ANGELA (a strange loop)

Ποια είναι η φύση της πραγματικότητας; Πώς συγκροτείται ο εαυτός; Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος; Επιχειρώντας να απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα, η Σουζάνε Κένεντι συνεργάζεται με τον εικαστικό καλλιτέχνη Μάρκους Ζελγκ και βάζει κάτω από το μικροσκόπιο μια γυναίκα που πάσχει από μια ασθένεια, μελετώντας εξονυχιστικά κάθε στιγμή που μεσολαβεί στη ζωή ενός ανθρώπου ανάμεσα στη γέννηση και τον θάνατο. Με τη χαρακτηριστική μετα-ανθρωπιστική, φουτουριστική αισθητική της, η Κένεντι ερευνά εδώ τη δυναμική σχέση ανάμεσα στο ανθρώπινο σώμα, την τεχνολογία και την τέχνη στη μεταπανδημική εποχή. Μια σκοτεινή ποιητική προσέγγιση στα θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης, της ταυτότητας και της συνειδητότητας μέσα από το πρίσμα της ασθένειας.

Από τις σημαντικότερες δημιουργούς της γενιάς της, τακτική συνεργάτιδα της Φόλκσμπύνε, η Σουζάνε Κένεντι συστήθηκε στο ελληνικό κοινό το 2019 με την παράσταση Αυτόχειρες παρθένοι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Σύλληψη – Κείμενο – Σκηνοθεσία Susanne Kennedy • Σύλληψη – Σχεδιασμός σκηνικού Markus Selg • Ηχητικός σχεδιασμός Richard Alexander • Soundtrack Richard Alexander, Diamanda La Berge Dramm • Ζωντανή μουσική Diamanda La Berge Dramm • Σχεδιασμός βίντεο Rodrik Biersteker, Markus Selg • Κοστούμια Andra Dumitrascu • Δραματουργία Helena Eckert • Σχεδιασμός φωτισμού Rainer Casper • Καλλιτεχνική συνεργάτιδα & Αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια περιοδείας Friederike Kötter • Βοηθός σκηνής Lili Süper • Βοηθοί ενδυματολόγου Anna Jannicke, Anastasia Pilepchuk • Παίζουν Diamanda La Berge Dramm, Ixchel Mendoza Hernández, Kate Strong, Tarren Johnson, Dominic Santia • Με τις φωνές των Ethan Braun, Rita Kahn Chen, Diamanda La Berge Dramm, Ixchel Mendoza Hernández, Tarren Johnson, Susanne Kennedy, Ruth Rosenfeld, Dominic Santia, Rubina Schuth, Cathal Sheerin, Marie Schleef, Kate Strong • Παραγωγή Ultraworld Productions • Οργάνωση περιοδείας και διεθνής διανομή Something Great • Συμπαραγωγή Wiener Festwochen (Αυστρία), Festival d’Automne à Paris & Odéon – Théâtre de l’Europe (Γαλλία), Festival d’Avignon (Γαλλία), Holland Festival (Ολλανδία), Kunstenfestivaldesarts (Βέλγιο), National Theatre Drama – Prague Crossroads (Τσεχία), Romaeuropa Festival (Ιταλία), Teatro Nacional de São João (Πορτογαλία), Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz (Γερμανία) • Με την υποστήριξη του Stichting Ammodo και του Kulturstiftung des Bundes με τη χρηματοδότηση του Επιτρόπου Πολιτισμού και ΜΜΕ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Ε – ΧΟΡΟΣ
9 – 11 Ιουλίου
ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Scared – Μια κινητική αλληγορία για τον φόβο

Το χορογραφικό έργο Scared του Ηλία Χατζηγεωργίου πραγματεύεται το διαχρονικό αλλά και πάντα επίκαιρο ζήτημα του φόβου. Με την εκτόξευση της τεχνολογικής ανάπτυξης και την αμφισβήτηση των παραδοσιακών ιδεολογιών, το άγνωστο είναι σήμερα πιο κοντά μας από ποτέ και η ανθρωπότητα στέκει αμήχανη απέναντι στο αύριο. Η απομόνωση σε ατομικές οθόνες που διαμορφώνουν μια όλο και πιο αλλοιωμένη εκδοχή της πραγματικότητας και η έλλειψη φυσικής επαφής δημιουργούν μια νέα «κοινότητα» χωρίς πραγματική ώσμωση μεταξύ των ανθρώπων, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη. Οι παλιοί ήρωες πεθαίνουν αλλά και οι νέοι αποκαθηλώνονται με ταχείς ρυθμούς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα social media. Κι ενώ συνυπάρχουμε, δεν γνωριζόμαστε. Φοβόμαστε ο ένας τον άλλον αλλά συχνά και τον ίδιο τον εαυτό μας.

Ερευνώντας τα συμπτώματα του φόβου, πάντα με έμπνευση και κινητικά εργαλεία από το street dance, η παράσταση επιχειρεί να προσεγγίσει τις σωματικές εκφράσεις του φόβου· να ψηλαφίσει την καθημερινή κίνηση μιας φοβισμένης κοινωνίας: της δικής μας.

Χορογραφία Ηλίας Χατζηγεωργίου • Μουσική Αλέξης Φάλαντας • Δραματουργία Δήμητρα Μητροπούλου • Σχεδιασμός φωτισμών Νίκος Βλασόπουλος • Σκηνικά – Κοστούμια Ηλίας Χατζηγεωργίου • Ερμηνεύουν Σοφία Πουχτού, Κώστας Phoenix, Δημήτρης Καραγεώργος, Χάρης Χατζηανδρέου, Περικλής Πετράκης 

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Β – ΧΟΡΟΣ
9 – 11 Ιουλίου
ΕΡΜΙΡΑ ΓΚΟΡΟ
TELOS

Καταξιωμένοι δημιουργοί του χορού ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα σόλο ο καθένας για την Ερμίρα Γκόρο, μέλος των DV8 Physical Theatre και υποψήφια για το βραβείο εξαιρετικής ερμηνεύτριας στα Βραβεία Χορού και Περφόρμανς της Νέας Υόρκης «Bessie».

Αντλώντας έμπνευση από την έννοια του «τέλους», κάθε δημιουργός ξεδιπλώνει τη δική του καλλιτεχνική γλώσσα σε ένα σπονδυλωτό εγχείρημα που αναδεικνύει τη μεταμορφωτική δύναμη της συλλογικής δημιουργίας. Μια πολυδιάστατη χορογραφική εμπειρία.

Σύλληψη – Ιδέα – Ερμηνεία Ερμίρα Γκόρο • Χορογράφοι Maria Hassabi, Hannes Langolf, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Ερμίρα Γκόρο • Μουσική Αλίκη Λευθεριώτη • Μουσική σύνθεση για τη χορογραφία της Maria Hassabi Jeph Vanger • Κοστούμια – Σκηνικός χώρος Βένια Πολυχρονάκη • Φωτισμοί Βαγγέλης Μούντριχας • Εκτέλεση παραγωγής Βίκυ Μπαρμπόκα • Με την ευγενική υποστήριξη του Jeff Garner • Παραγωγή Removement

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η – ΧΟΡΟΣ
13 & 14 Ιουλίου
KAT VÁLASTUR
Strong Born

Το Strong Born της Kat Válastur έρχεται ως συνέχεια του προηγούμενου έργου της, που συνομιλεί με τον μύθο της Ιφιγένειας εν Αυλίδι, τον οποίο προσεγγίζει από φεμινιστική σκοπιά. Εμπνέεται από τη σημασία του ονόματος της ευριπίδειας ηρωίδας («αυτή που γεννήθηκε ισχυρή») αντλώντας ταυτόχρονα την έμπνευσή της από τα Αναστενάρια, βορειοελλαδίτικο δρώμενο στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες πατούν σε αναμμένα κάρβουνα, αλλά και από τον θυσιαστικό χορό που περιλαμβάνεται στην Ιεροτελεστία της άνοιξης του Βάσλαβ Νιζίνσκι. Στο Strong Born όλα αυτά τα στοιχεία συμπλέκονται στην επινόηση μιας νέας τελετουργίας, με κυρίαρχη την παρουσία του ρυθμού. Στην «τελετή» αυτή, εντός των σκηνικών ορίων, η επιμονή και η συνεχής αλληλεπίδραση των τριών χορευτριών αντιστρέφουν την απαίτηση για θυσία. Κρουστικές επιφάνειες στα σώματά τους παράγουν τον ήχο που ορίζει τη χορογραφία. Η θυσιαστική τελετουργία γίνεται αφετηρία μιας πράξης αντίστασης. Η εναντίωση στη θυσία γίνεται ζωτικός δρόμος ενδυνάμωσης. Μαζί με τις χορεύτριες επί σκηνής η κρουστή Valentia Magaletti.

Σύλληψη – Χορογραφία Kat Válastur • Ερμηνεύουν Noémie Ettlin, Xenia Koghilaki, Noumissa Sidibé • Μουσική – Live Performance Valentina Magaletti • Σχεδιασμός φωτισμού – Τεχνική διεύθυνση Martin Beeretz • Συνεργασία για τον σχεδιασμό φωτισμού Vito Walter • Σχεδιασμός ήχου – Surround Mixing Vagelis Tsatsis • Βοηθός χορογράφου Michalis Angelidis • Σκηνικός σχεδιασμός Ulrich Leitner • Συνεργασία για τον σκηνικό σχεδιασμό Leon Eixenberger • Κοστούμια Marie Gerstenberger / werkstattkollektiv • Πορσελάνινα & ξύλινα αντικείμενα Nina Krainer • Συνεργασία για τις πορσελάνες Mercedes Bonzai • Οι πορσελάνες κατασκευάστηκαν στο στούντιο κεραμικής Ceramic Kingdom στο Βερολίνο • Οσφρητικός σχεδιασμός Klara Ravat • Βίντεο – Μοντάζ Ethan Folk, Nadja Krüger • Σύμβουλος δραματουργίας Filippos Telesto • Οργάνωση παραγωγής Marina Agathangelidou, Mascha EuchnerMartinez, Sina Kießling • Οργάνωση περιοδείας Mascha Euchner-Martinez • Διανομή Yann Gibert • Παραγωγή Kat Válastur • Συμπαραγωγή Tanz im August (Γερμανία), HAU Hebbel am Ufer (Γερμανία) • Με τη χρηματοδότηση Berlin Senate Department for Culture and Europe, Capital Cultural Fund

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Δ – ΘΕΑΤΡΟ – ΟΥΓΓΑΡΙΑ     ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ
14 & 15 Ιουλίου
KORNÉL MUNDRUCZÓ – PROTON THEATRE
Parallax

Έχοντας κερδίσει το φεστιβαλικό κοινό με την οξύτητα της ματιάς του σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και με τις φαντασμαγορικές ηθογραφίες που στήνει επί σκηνής, ο παγκοσμίου φήμης Ούγγρος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο, μετά το Imitation of Life το 2018 και το Pieces of a Woman το 2021, επανέρχεται στο Φεστιβάλ με την ομάδα του, τον ανεξάρτητο ουγγρικό θίασο Proton Theatre, και το έργο Parallax. Επώδυνο και εξαιρετικά επίκαιρο είναι και αυτή τη φορά το θέμα: με αφετηρία μια ουγγρική οικογένεια, θίγει τις διαφορετικές προσεγγίσεις του βιώματος της εβραϊκότητας από γενιά σε γενιά. Η Γιαγιά, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, που στη ζωή της έχει μάθει να κρύβει την εβραϊκή της ταυτότητα, έρχεται σε σύγκρουση με την κόρη της, η οποία ζώντας τη δεκαετία του 1990 στο Βερολίνο, προσπαθεί να τη χρησιμοποιήσει για να γράψει τον γιο της σε καλύτερο σχολείο. Ο ίδιος μεγαλώνοντας θα θελήσει να αποτινάξει κάθε ταυτότητα αποφεύγοντας να ανήκει οπουδήποτε πέρα από την γκέι κοινότητα που έχει συνειδητά επιλέξει. Σε μια κοινωνίας κρίσης, με την όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι άραγε όμως δυνατόν να παραμείνει κανείς ουδέτερος; Πώς μπορεί κανείς να αποσυνδέσει τη διεκδίκηση της δικής του διαφορετικότητας από μια ευρύτερα πολιτική στάση; 

Κείμενο Kata Wéber • Σκηνοθεσία Kornél Mundruczó • Δραματουργία Soma Boronkay, Stefanie Carp • Σκηνικά Monika Pormale • Κοστούμια Melinda Domán • Φωτισμοί András Éltető • Μουσική Asher Goldschmidt • Χορογραφία Csaba Molnár • Βοηθός σκηνοθέτη Soma Boronkay • Παίζουν Lili Monori Éva, Emőke Kiss-Végh Léna, Erik Major Jónás, Roland Rába Márk, Sándor Zsótér László, Csaba Molnár Gábor, Soma Boronkay Kornél • Υπεύθυνη παραγωγής Dóra Büki • Βοηθός παραγωγής Henrietta Horváth • Καλλιτεχνική διεύθυνση Miklós Kékesi • Τεχνική διεύθυνση András Éltető • Τεχνικός φωτισμού Zoltán Rigó • Τεχνικός ήχου Zoltán Belényesi • Φροντιστήριο Gergely Nagy • Οπερατέρ Máté Takács, Mihály Teleki, Áron Farkas • Υπεύθυνος σκηνής Tamás Hódosy • Βοηθός σκηνής András Viczkó • Ενδύτρια Melinda Domán • Παραγωγή Proton Theatre • Συμπαραγωγή Odéon-Théâtre de l’Europe, Wiener Festwochen, Comédie de Genève, Piccolo Teatro – Milano, HAU Hebbel am Ufer – Berlin, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Festival d’Automne, Maillon – Théâtre de Strasbourg – Scène européenne, CNDO Orléans, La Bâtie – Festival de Genève • Με την υποστήριξη Számlázz.hu, Minorities Talents & Casting, Danubius Hotels

Το κείμενο της Kata Wéber διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των δοκιμών με τη συμβολή των ηθοποιών του θιάσου.

Συστήνεται για ηλικίες άνω των 18. Η παράσταση περιέχει ερωτικές σκηνές.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
PRE-SHOW TALKS

Μια πρώτη γεύση της παράστασης, λίγο πριν ανοίξει η αυλαία!

Σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρόλογος μας εισάγει με παιγνιώδη τρόπο στην καλλιτεχνική γλώσσα των διεθνών παραστάσεων Θεάτρου και Χορού. Νέοι θεατρολόγοι και ειδικοί του χορού, μισή ώρα πριν την είσοδό μας στην αίθουσα, μας χαρίζουν τα κλειδιά της σύγχρονης σκηνικής γλώσσας. 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ
ΕΞΟΔΟΣ
POST-SHOW TALKS

Συζητήσεις με τους συντελεστές της παράστασης αφού πέσει η αυλαία…

Οι καθιερωμένες συζητήσεις με σκηνοθέτες, χορογράφους και άλλους συντελεστές των παραστάσεων στις σκηνές της Πειραιώς συνεχίζονται. Οι καλλιτέχνες συναντούν το κοινό και αποκαλύπτουν δρόμους και μονοπάτια της δημιουργικής διαδικασίας. Με τη συμμετοχή της ομάδας Forced Entertainment, του Σερζ Εμέ Κουλιμπαλί, του Γιάννη Μανταφούνη, της Ασελέν Παρολίν, της Κατερίνας Ανδρέου κ.ά.

Το πλήρες πρόγραμμα των post-show talks θα ανακοινωθεί.

LIVE ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Επιμέλεια Δημήτρης Τσάκας

Μετά τις δύο πολύ επιτυχημένες χρονιές του Τζαζ στην Πλατεία στον υπαίθριο χώρο της Πειραιώς 260, το μίνι μουσικό φεστιβάλ που έγινε σημείο συνάντησης όλων των μουσικόφιλων της πόλης συνεχίζεται με νέα, διευρυμένη μορφή. Φέτος, θα φιλοξενήσει ακόμη περισσότερα μουσικά σχήματα προτείνοντας μια ποικιλία μουσικών στιλ, από τζαζ, φανκ και σόουλ μέχρι ποπ, λάτιν και ηλεκτρονική μουσική. Τα live θα πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του καλλιτεχνικού προγράμματος της Πειραιώς 260 μετά τις παραστάσεις, με ελεύθερη είσοδο. 

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πρόγραμμα

5, 6 & 7 Ιουνίου
MODE PLAGAL

Οι Mode Plagal επανέρχονται με καινούριες συνθέσεις αλλά και με ανέκδοτες ακόμα διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών, όπου η παράδοση συναντά την τζαζ, ο αυτοσχεδιασμός φλερτάρει ελεύθερα με ήχους που όλοι κουβαλάμε στο μουσικό μας DNA, και η Μεσόγειος κλείνει το μάτι στα μπλουζ και το Afrobeat.

Θοδωρής Ρέλλος σαξόφωνο, τραγούδι Κλέων Αντωνίου κιθάρα, τραγούδι Φλοριάν Μικούτα πλήκτρα, τραγούδι Τάκης Κανέλλος τύμπανα Θοδωρής Κανέλλος μπάσο Άγγελος Πολυχρόνου κρουστά Αχιλλέας Κανέλλος ακουστικό πιάνο

17 & 18 Ιουνίου
NEFELI FASOULI QUINTET 

Phases

Η Νεφέλη Φασούλη ανήκει στις ταλαντούχες νέες τραγουδίστριες που ξεχωρίζουν ανεξάρτητα από στιλιστικούς περιορισμούς και προδιαγραφές. Στο φεστιβάλ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τον νέο τζαζ δίσκο της με τίτλο Phases, τον οποίο υπογράφει σε στίχο και μουσική και ηχογράφησε πέρυσι στην Αμερική. Το σχήμα Nefeli Fasouli Quintet αιωρείται πάνω από την ελληνική μουσική και την τζαζ και αναμένεται να παρουσιάσει ένα ενδιαφέρον ψηφιδωτό με τραγούδια από τον δίσκο Phases και άλλα που ανήκουν «στον κόσμο σου».

Νεφέλη Φασούλη τραγούδιΣταύρος Μάνθος σαξόφωνοΚωστής Χριστοδούλου πλήκτραΚίμων Καρούτζος κοντραμπάσοΙάσονας Γουάστωρ ντραμς 

26, 27 & 29 Ιουνίου
MISSIGNO

Οι Missigno είναι ένα πειραματικό ηλεκτρονικό τρίο που δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2020 από τον Νικόλα Γουάστωρ (συνθεσάιζερ), τον Γιώργο Κωνσταντίνου (μπάσο) και τον Ιάσονα Γουάστωρ (τύμπανα). Η βασική φιλοσοφία του συγκροτήματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον θεματικό και αφηρημένο αυτοσχεδιασμό σε συνδυασμό με πρωτότυπες συνθέσεις. Το πρώτο τους άλμπουμ Binary Digit Temple κυκλοφόρησε το 2020, και το διαδέχθηκε το Dystopian Reverie το 2022.

Νικόλας Γουάστωρ synthesizersΓιώργος Κωνσταντίνου ηλεκτρικό μπάσοΙάσονας Γουάστωρ ντραμςΚυριάκος Παπαδόπουλος live audio-visual manipulation, sound engineer

13, 14 & 15 Ιουλίου
MOb 

Η μουσική των MOb περιγράφεται ως σταυροδρόμι μεταξύ electronic melodious jazz, kraut, filmic και exploratory post punk. Synthesizers, effects, loops, drones και τονικές αποκλίσεις μοιράζονται τον πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία του απαράμιλλου ηχητικού τοπίου του τρίο. Οι συνθέσεις του γκρουπ βασίζονται, κυρίως, σε ανοιχτές φόρμες, χρησιμοποιώντας τόσο τονικό όσο και μη τονικό γραμμικό υλικό, ενώ ο αυτοσχεδιασμός τείνει να ισορροπεί μεταξύ της παραγωγής μελωδικού υλικού και της δημιουργίας πολύπλευρων ηχητικών ατμοσφαιρών.

Μάριος Βαληνάκης σαξόφωνο & live electronicsΑλέξανδρος Δελής μπάσο, κιθάρα & effectsΠαναγιώτης Κωστόπουλος ντραμς

19, 20 & 21 Ιουλίου
YOEL SOTO GROUP

  • 19/07 Yoel Soto feat. Irini Arabatzí

Η Ειρήνη Αραμπατζή, ταλαντούχα Ελληνίδα τραγουδίστρια που έχει μεγαλώσει στο Βέλγιο, θα χρωματίσει τη βραδιά με πρωτότυπες εκδοχές παλιών τραγουδιών από την Κούβα, τη Βραζιλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

  • 20/07 Yoel Soto feat. Ramón Soto

Ένα αφιέρωμα στη θρυλική ορχήστρα Buena Vista Social Club, με τη συνδρομή της αυθεντικής κουβανέζικης φωνής του Ramón Soto.

  • 21/07 Yoel Soto feat. Rosanna Mailan

Η Κουβανή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Rosanna Mailan θα παρουσιάσει πρωτότυπες συνθέσεις της αλλά και σύγχρονες εκδοχές παραδοσιακών τραγουδιών από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Yoel Soto Group: Κωστής Χριστοδούλου πλήκτραΣωτήρης Ντούβας ντραμςCarlos Menéndez κρουστάΔημήτρης Σεβδαλής πιάνοDemian Gómez ντραμςYoel Soto μπάσο, φωνητικά

23 & 24 Ιουλίου
THE SOUL PEANUTS & FRIENDS

Οι Soul Peanuts αποτελούν ένα γεμάτο ζωντάνια και ενέργεια organ trio που έχει καθιερωθεί στη μουσική σκηνή της Αθήνας. Με έντονες τζαζ, funk, boogaloo και Afro επιρροές από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, διαμορφώνουν ένα μοναδικό ύφος που κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού. Στην εξάχρονη πορεία τους έχουν κάνει εκατοντάδες συναυλίες και πολλές συνεργασίες με εκλεκτούς μουσικούς, δημιουργώντας με κάθε τους εμφάνιση μια μοναδική εμπειρία. Στην Πειραιώς 260 θα παρουσιάσουν κομμάτια από τον πρώτο τους δίσκο, κάποια ακυκλοφόρητα έργα, καθώς και αγαπημένες διασκευές, υποσχόμενοι ένα αξέχαστο μουσικό ταξίδι!

The Soul Peanuts Ραφαήλ Μελετέας hammondΈρικ Παναγόπουλος κιθάραΓιάννης Παπαδούλης ντραμς • Guests Βίκτωρ Φιλιπποπολίτης σαξόφωνο (23 & 24/7) • Άγγελος Πολυχρόνου κρουστά (23/7) • Αλέξανδρος Δελής μπάσο (24/7)

Συναυλία – πάρτι
25 Ιουλίου
DATFUNKBAND & GUESTS

Οι Datfunkband περιπλανιoύνται με μαεστρία ανάμεσα σε funk, blues και jazz επιρροές δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο ήχο. Στο πάρτι στην Πλατεία για τη λήξη του προγράμματος της Πειραιώς 260, ο Αστέριος Παπασταματάκης στο hammond organ και ο Μιχάλης Καπηλίδης στα ντραμς ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Δημήτρη Σχίζα στην κιθάρα, τον Βασίλη Ξενόπουλο στο σαξόφωνο και την Αλεξάνδρα Σιετή στο τραγούδι, αναμειγνύοντας την αισθησιακή ενέργεια της funk με τη διαχρονική ποιότητα της jazz.

DATFUNKBAND Αστέριος Παπασταματάκης hammond organΜιχάλης Καπηλίδης ντραμς • Guests Δημήτρης Σχίζας ηλεκτρική κιθάραΒασίλης Ξενόπουλος τενόρο σαξόφωνο Αλεξάνδρα Σιετή τραγούδι 

Ηχοληψία Γιάννης Τούντας, Γιάννης Δαμιανός • Χειρισμός φώτων Phil Hills • Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής ARTος & Θέαμα / Αναστασία Ταμουρίδου

Το αγαπημένο καλλιτεχνικό στέκι των Πετραλώνων Cafe Nacional δίνει φέτος το παρών στην Πειραιώς 260, με signature cocktails, fine spirits αλλά και ψαγμένες street food γεύσεις. Τα after parties θα πλαισιώνονται από DJs που θα επιλέγουν μουσική κυρίως από βινύλια, δημιουργώντας ένα αξεπέραστο ατμοσφαιρικό σκηνικό!

Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Η οπτική ταυτότητα και το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα 2024
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024: Το αναλυτικό πρόγραμμα για το Αργολικό θέατρο
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024: Οι παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024: Το Πρόγραμμα για το μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου