Στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς, θα παρουσιαστεί το σύνολο του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος Cinematherapy θα διεξαχθεί το μάστερκλας-συζήτηση με τον Πάβελ Παβλικόφσκι (17/9).

Παράλληλα θα παρουσιαστεί το Athens Pitching Lab (17-18/9, AΙΘΟΥΣΑ Β), καθώς και η ταινία Αντιγόνη της Εύας Νάθενα που δημιουργήθηκε στο σχολείο των φυλακών Αυλώνα από φυλακισμένα αγόρια (16/9, Θερινός Κινηματογράφος Λαΐς).

ΠΑΒΕΛ ΠΑΒΛΙΚΟΦΣΚΙ

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος δημιουργός Πάβελ Παβλικόφσκι, το Σάββατο 17/9, στις 8.30 μ.μ., θα βρίσκεται στη Ταινιοθήκη της Ελλάδoς για να συμμετάσχει σε μία συζήτηση- masterclass του Φεστιβάλ Δράμας, στο πλαίσιο του προγράμματος Cinematherapy. Το πρόγραμμα, που επιμελείται η Ντενίς Νικολάκου, είναι άλλωστε ταυτόσημο πλέον με το όνομα Πάβελ Παβλικόφσκι καθώς ήταν ο ίδιος ο οσκαρικός σκηνοθέτης που το εγκαινίασε με την ταινία του Cold War (2018) στη 43η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας το 2020.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν αποσπάσματα από το πλούσιο έργο του -ένα κινηματογραφικό κολάζ από την πρώτη δημιουργική περίοδο των ντοκιμαντέρ του στο BBC το διάστημα 1990-1995 (From Moscow to Pietushki, Dostoyevsky’s Travels, Serbian Epics, Tripping with Zhirinovsky) τη δεύτερη των ταινιών μυθοπλασίας του από το 1998 έως το 2004 (The Stringer, Last Resort, My Summer of Love) έως την τρίτη από το 2011 έως το 2018 (The Woman in the Fifth, IDA, Cold War).

Θα ακολουθήσει συζήτηση και Q&A παρουσία του σκηνοθέτη και του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη. Στον συντονισμό της συζήτησης και στην ψυχολογική αποκρυπτογράφηση του έργου του, η Ντενίς Νικολάκου.

Θα ακολουθήσει TALK & DRINK.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Οι θεατές στην Ταινιοθήκη θα έχουν την ευκαιρία να δουν όλες τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος. Οι ταινίες θα προβληθούν την Πέμπτη 15/9 (8.30 μ.μ. και 10.15 μ.μ.), την Παρασκευή 16/9 (10.15 μ.μ.) και την Κυριακή 18/9 (8.30 μ.μ. και 10.15 μ.μ.).

Από τις 285 ελληνικές ταινίες που κατατέθηκαν φέτος στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του DSFF τα βραβεία διεκδίκησαν 30 ταινίες σκηνοθετημένες από 17 άνδρες και 15 γυναίκες, σε ένα «σφιχτό» πρόγραμμα αντιπροσωπευτικό της φετινής παραγωγής. Σε αυτές συγκαταλέγονται 25 μυθοπλασίας, 2 ντοκιμαντέρ και 3 animation. 

Η πανδημία, η σχέση παιδιών και γονιών, η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας, οι ανεκπλήρωτοι και καταπιεσμένοι έρωτες μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, και οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ εφήβων, καταλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της φετινής θεματικής των ταινιών. Ταυτόχρονα, θίγονται ζητήματα όπως το μπούλινγκ, η μοναξιά σε μεγάλες ηλικίες, η άμβλωση σε εφήβους, η φυλακή σε νεαρές ηλικίες, ενώ ενδιαφέρον έχει η κινηματογραφική διαχείριση της μισαλλοδοξίας, η σύγχυση εθνικού αυτοπροσδιορισμού και η περιθωριοποίηση αλλοδαπών δεύτερης γενιάς. Οι προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, ο χωρισμός και η διαχείριση του πένθους συνεχίζουν να εμπνέουν για άλλη μια φορά τους μικρομηκάδες. Η πανδημία εμφανίζεται ως παράγοντας καθοριστικός για την φτώχεια και την άμβλυνση των ηθικών αξιών, ενώ η σκληρότητα στις εργασιακές σχέσεις κάποιες φορές περιγράφεται με μια απρόσμενα εικαστική ματιά.

Στις ταινίες συμμετέχουν δεκάδες δημοφιλείς ηθοποιοί -ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Δημήτρη Λάλο, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρη Φραγκούλη, Νικολάκη Ζεγκίνογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Κίµωνα Κουρή, Σταύρο Τσουμάνη, Ρομάνα Λόμπατς αλλά και τους Δημήτρη Καταλειφό, Ρένη Πιττακή και Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Εμφανίζονται ακόμα ο τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης, η Άντζελα Μπρούσκου και ο Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Τα βραβεία ερμηνείας της 45ης διοργάνωσης κέρδισαν οι Αντώνης Τσιοτσιόπουλος για την ταινία 5 μμ παραλία και Νιόβη Χαραλάμπους για την ταινία Δάφνη της Τώνιας Μισιαλή.

Η ταινία 5 μμ παραλία (5 pm seaside) του Valentin Stejskal αναδείχθηκε την Κυριακή στον μεγάλο νικητή της φετινής διοργάνωσης αποσπώντας το Χρυσό Διόνυσο στο 45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Δράμας.

Σύμφωνα με το γενικό σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, οι δημιουργοί καταπιάστηκαν φέτος με επίκαιρα κοινωνικά θέματα αλλά και με διάφορα genres του κινηματογράφου. «Νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση που τα θέματα σχετικά με τον προσωπικό και κοινωνικό βίο των γυναικών ήταν ψηλά στην “ατζέντα”, αλλά και με τη δυνατή παρουσία γυναικών δημιουργών, ασχέτως αν πολλές φορές είχαμε ενστάσεις για το τελικό αποτέλεσμα και σίγουρα θα θέλαμε ακόμη περισσότερους δυνατούς γυναικείους ρόλους. Ταυτόχρονα, είδαμε αναπάντεχα ώριμες και ευαίσθητες απεικονίσεις μιας τοξικής και μη αρρενωπότητας και συνάμα μια επιτυχημένη και ξεκαρδιστική σάτιρα του ανδρικού ναρκισσισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Κωνσταντίνος Γιάνναρης.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Η ταινία Αντιγόνη προέκυψε από την μαθητεία φυλακισμένων αγοριών 18-21 ετών στο εργαστήριο Εικαστικά / Θέατρο, το οποίο δημιούργησε κατά την διάρκεια της χρονιάς που πέρασε η Εύα Νάθενα στο σχολείο των φυλακών του Αυλώνα -που διευθύνει ο Πέτρος Δαμιανός. Τα παιδιά μαθήτευσαν στον θεατρικό Λόγο, κάνοντάς τον εικαστική πράξη, κεντώντας τα ίδια τα κουστούμια τους τα οποία στη συνέχεια φόρεσαν και υποδύθηκαν τους ρόλους / ήρωες του έργου «Αντιγόνη».
Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 16/9 (8.30 μ.μ.).

Θα ακολουθήσει συζήτηση για το θέμα των φυλακών με τους συντελεστές της ταινίας και ειδικούς προσκεκλημένους. Συντονίζει η Ντενίς Νικολάκου

ATHENS PITCHING LAB (Αίθουσα Β’- Ταινιοθήκη της Ελλάδος)

Έξι σχέδια ταινιών επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο Pitching LAB στην Αθήνα, που θα πραγματοποιηθεί, με επικεφαλής τη Βαρβάρα Δούκα. Είναι τα εξής:

«Mangas», Yannis Bletas
«Η αναλύτρια / Τhe analyst», Myrto Trabl
«The Box», Eftychia Maria Kondyli
«Black Betty», Nikodimos Tsagklis
«Last Ride», Iris Katsoula
«OXYTOCIN», Spyros Skandalos

Προσοχή: το Pitching Lab είναι ανοιχτό μόνο στους συμμετέχοντες.

Κορωνοϊού επιτρέποντος, το πρόγραμμα Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει θα συνεχιστεί την ερχόμενη σεζόν σε ακόμα περισσότερους προορισμούς αναδεικνύοντας την δυναμική του ελληνικού σινεμά εντός κι εκτός Ελλάδας.

Θυμίζουμε πως οι ταινίες όλων των διαγωνιστικών προγραμμάτων του φετινού DISFF θα προβάλλονται στην πλατφόρμα του φεστιβάλ DISFF.CINE.GR μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 15/9.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου
20:30
45ο Εθνικό Φεστιβάλ – Διαγωνιστικό

5pm seaside
Valentin Stejskal
00:26

Καναρίνι
Canary
Χρυσούλα Κοροβέση
Μάριος Γαμπιεράκης
00:06

Μια νύχτα στο νεκροταφείο
A night at the cemetery
Στέλιος Πολυχρονάκης
00:11

11.20 π.μ.
11:20 AM
Δημήτρης Νάκος
00:14

Pendulus
Δημήτρης Γκότσης
00:18

Toxic magnus
Νάσος Γκατζούλης
00:10

Homo perfectus
Άλκη Πολίτη
00:23

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου
22:15
45ο Εθνικό Φεστιβάλ – Διαγωνιστικό

Αναμνήσεις μιας εφηβικής καταιγίδας
Memoir of a veering storm
Σοφία Γεωργοβασίλη
00:14

Δάφνη
Daphne
Τώνια Μισιαλή
00:18

Η κούρσα
The ride
Γιώργος Λεοντακιανάκος
00:15

Τελευταία Πνοή
The last sigh
Χάρης Ραφτογιάννης
00:15

Χυμός πορτοκάλι
Orange juice
Δημήτρης Ζάχος
00:17

Κάκτος
Cactus
Δημήτρης Ζούρας
00:20

Εκτός συναγωνισμού
Shooting
Νίκος Παναγιωτόπουλος
00:14

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου
20:30
Ειδική Προβολή

Αντιγόνη
Σοφοκλή
Σχολείο Φυλακών Αυλώνα
Εύα Νάθενα

Θα ακολουθήσει συζήτηση για το θέμα των φυλακών με τους συντελεστές της ταινίας και ειδικούς προσκεκλημένους.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου
22:15
45ο Εθνικό Φεστιβάλ – Διαγωνιστικό

Μάγμα
Magma
Λία Τσάλτα
00:18

Nothing holier than a dolphin
Ισαβέλλα Μαργάρα
00:17

Το πέταγμα του πιγκουίνου
The penguin’s flight
Στέλλα Σερέφογλου
00:18

Παπαρούνες και πάπιες
Papaveri E papere
Χριστίνα -Καλλιρόη Γαρμπή
00:21

Τσίχλα τσιγάρο
Gum cigarette
Αντζελίκα Κατσά
00:19

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου
20:30
Pawel Pawlikowski
Cinematherapy – Masterclass
22:00
Talk & drink

Kυριακή 18 Σεπτεμβρίου
20:30
45ο Εθνικό Φεστιβάλ – Διαγωνιστικό

Χλώριο
Chlorine
Θάνος Ψυχογιός
00:20

Fault
Κατερίνα Παπαναστασάτου
00:15

Ενομένα
Enomena
Φαίδρα Βόκαλη
00:19

Under the lake
Θανάσης Τρουμπούκης
00:16

Kiddo
Μιχαήλ Κίμωνας
00:12

Τοκάκης ή What’s my name
Tokakis or What’s my name
Θάνος Τοκάκης
00:21

Kυριακή 18 Σεπτεμβρίου
22:15
45ο Εθνικό Φεστιβάλ – Διαγωνιστικό

Στο θρόνο του Ξέρξη
On Xerxes’ throne
Εύη Καλογηροπούλου
00:16

Όχι αύριο
Not tomorrow
Αμέρισσα Μπάστα
00:20

Λίλα
Lila
Μάκης Παπαδημητρίου
00:17

Γιάμα
Yama
Ανδρέας Βακαλιός
00:15

Σήμερα ήθελα
What I wanted on this day
Βασιλίνα Κατερίνη
Σελήνη Παπαγεωργίου
00:11

The last journey
Στηβ Κρικρής
00:16