Από το 2000 ως σήμερα, αυτό το Φεστιβάλ που έχει βρει τη θέση του στην καρδιά των Ελλήνων σινεφίλ, ανανεώνεται διαρκώς και ενθαρρύνει τις ανταλλαγές και τις συνεργασίες ανάμεσα σε όλους τους κλάδους και τους φορείς του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου. Με τη σταθερή υποστήριξη της Unifrance, εξακολουθεί επίσης να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών από τους Έλληνες διανομείς.

Φέτος, για μια ακόμη φορά στα 20α του γενέθλια, προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η γαλλική και γαλλόφωνη κινηματογραφική παραγωγή, καθώς και εκπροσώπους της 7ης τέχνης που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να μοιραστούν με όλους την αγάπη τους για τις δημιουργίες τους.

Σας προσκαλεί και φέτος λοιπόν να το απολαύσετε, να αναζωογονηθείτε και να επωφεληθείτε από την επαφή με τις διαφορετικές κουλτούρες, τα θέματα και τις συναντήσεις, για εννέα ημέρες στην Αθήνα και επτά στην Θεσσαλονίκη!

Η θεματική ενότητας της 20ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι αφιερωμένη στο άρωμα.

Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής κατηγορίας προβάλλονται πέντε κλασσικές ταινίες που αναδεικνύουν σε μια καίρια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης, ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο, ένα συστατικό. Τα εγκαίνια της θεματικής ενότητας θα γίνουν με ένα masterclass στις 3 Απριλίου με τίτλο «Άρωμα, μόδα: μια γαλλική ιδιαιτερότητα» που θα παραδώσει η ιστορικός και ειδικός στο άρωμα Élisabeth de Feydeau.

Το δημιουργικό γραφείο Typical Organization for standards and Order απάντησε στην πρόκληση της θεματικής των αισθήσεων με τη δημιουργία του εικαστικού του φεστιβάλ που μας ταξιδεύει στο αιθέριο, στο άυλο και στη φινέτσα του αρώματος, παίζοντας παράλληλα με τη γεωμετρία των σχημάτων που παραπέμπουν κυρίως στην κινηματογραφική οθόνη και στα ΧΧα γενέθλιά του.

Το τρέιλερ του φεστιβάλ, μια φίνα όσο και ανατρεπτική δημιουργία του ταλαντούχου Θανάση Νεοφώτιστου, έρχεται σε πλήρη αρμονία με το εικαστικό και προεκτείνει το ταξίδι των αισθήσεων στην αναζήτηση του «Άλλου».

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα βρίσκεται στο προσκήνιο και φέτος, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της Γαλλοφωνίας. Μέσα από επτά ταινίες, το Βέλγιο, η Ελβετία, ο Καναδάς, ο Λίβανος, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, Τσέχικη Δημοκρατία, η Ελβετία και η Τυνησία, μας προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν απόλυτα αυτήν την πολυμορφία.

Τέλος, η Λευκή Κάρτα της φετινής χρονιάς δίνεται στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννώνπου γιόρτασε στην τελευταίο Φεστιβάλ Καννών τα 50 του χρόνια. Δύο σκηνοθέτες που έχουν διακριθεί στο Δεκαπενθήμερο, έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ μας : οι Philippe Faucon και Bruno Dumont.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 20η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει έμπρακτα δείγματα της υποστήριξής του στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς:

-Συμπράττει με τους ‘Έλληνες διανομείς, στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ

-Διοργανώνει σε συνεργασία με το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας που έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο Δεκέμβριο, εργαστήρια κινηματογράφου με τίτλο «Ο έξυπνος θεατής», για παιδιά από 6 ετών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα προβληθεί την Κυριακή 7 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, μια σειρά επεισοδίων του Ernest et Célestine, των οποίων οι διάλογοι θα ερμηνευτούν ζωντανά από δύο ηθοποιούς.

-Ανανεώνει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Gros Plan για τη δημιουργία και τη διανομή ενός ερωτηματολογίου στο τέλος των προβολών της ενότητας «Πανόραμα», με σκοπό να γνωρίσει το κοινό καλύτερα τις ταινίες και τους δημιουργούς της γαλλόφωνης παραγωγής. Στο τέλος του φεστιβάλ, θα επιλεχθεί με κλήρωση ένας θεατής που συμπλήρωσε αυτό το ερωτηματολόγιο και θα κερδίσει δώρα.

-Συνεργάζεται για το εικαστικό του επικοινωνιακού υλικού με το δημιουργικό γραφείο Typical Organization

-Αναθέτει τη δημιουργία του spot του Φεστιβάλ στον ταλαντούχο Έλληνα σκηνοθέτη, Θανάση Νεοφώτιστο.

-Προσκαλεί Έλληνες και Γάλλους εκπροσώπους διαφόρων μορφών τέχνης να συμμετέχουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής που θα δώσει ένα από τα δύο βραβεία.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

ο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά της NOVA και του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτός υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

-Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες. Η δημιουργία των βραβείων είναι ευγενική χορηγία της μπίρας Fischer

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

-David Foenkinos, Γάλλος συγγραφέας, δραματουργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης
-Ελένη Ράντου, ηθοποιός
-Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτις και ηθοποιός, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν
-Λουκάς Κατσίκας, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας και του Athens Open Air Film Festival
-Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός

ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναθέτει σε έναν Έλληνα σκηνοθέτη τη δημιουργία και τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του Φεστιβάλ. Μετά τον Γιώργο Ζώη το 2011, τον Γιάννη Γαϊτανίδη το 2012, τη Σοφία Εξάρχου το 2013, τον Παναγιώτη Χριστόπουλο το 2014, την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη το 2015, την Αρασέλη Λαιμού το 2016, την Ζακλίν Λέντζου το 2017, τον Νίκο Πάστρα το 2018, σειρά έχει ο Θανάσης Νεοφώτιστος, με τον οποίο έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε φέτος.

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου και Αρχιτέκτονας, απόφοιτος του Berlinale Talents. Στη φιλμογραφία που περιλαμβάνονται οι μικρού μήκους ταινίες Λεωφόρος Πατησίων (Πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Canal+ και υποψηφιότητα για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία στο 41ο Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand) και Προσευχή (Χρυσός Διόνυσος στο 37ο Φεστιβάλ Δράμας). Αυτόν τον καιρό, βρίσκεται στη χρηματοδοτική φάση της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, Ο Πέτρος και ο λύκος.

OI ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ 20ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

-Rémi Bezançon, σκηνοθέτης της ταινίας Le mystère Henri Pick (Το μυστήριο του κυρίου Πικ)
-Claire Burger, σκηνοθέτις της ταινίας Cest ça lamour (Αγάπη είναι)
-Catherine Corsini, σκηνοθέτις της ταινίας Un amour impossible (Μια αγάπη ανέφικτη)
-Basile Doganis, σκηνοθέτης της ταινίας Meltem (Μελτέμι)
-Sandrine Dumas, σκηνοθέτις της ταινίας On ment toujours à ceux quon aime (Πάντα λέμε ψέματα σ’ αυτούς που αγαπάμε)
-Virginie Efira, ηθοποιός στις ταινίες Un amour impossible (Μια αγάπη ανέφικτη), Le grand bain (Κολύμπα) και Continuer (Οδοιπορικό)
-Elisabeth de Feydeau, ιστορικός, συγγραφέας, ειδικός στο άρωμα
-David Foenkinos, συγγραφέας (μεταξύ των έργων του το «Le mystère Henri Pick), δραματυργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, μέλος της κριτικής επιτροπής
-Bahij Hojeij, σκηνοθέτης της ταινίας Good Morning (Καλημέρα Λίβανε)
-Marco Lorenzini, ηθοποιός στην ταινία Gutland (‘Ενας αγγελικά πλασμένος τόπος)
-Sébastien Marnier, σκηνοθέτης της ταινίας Lheure de la sortie (Το τελευταίο μάθημα)
-Safy Nebbou, σκηνοθέτης της ταινίας Celle que vous croyez (Ποια νομίζεις ότι είμαι)
-Nicole Palo, σκηνοθέτις της ταινίας Emma Peeters
-LouisJulien Petit, σκηνοθέτης της ταινίας Les invisibles (Οι αόρατες)
-Niels Schneider, ηθοποιός στην ταινία Un amour impossible (Μια αγάπη ανέφικτη)
-Govinda Van Maele, σκηνοθέτης της ταινίας Gutland (‘Ενας αγγελικά πλασμένος τόπος)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Άρωμα, μόδα, μια γαλλική ιδιαιτερότητα |Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, στις 18.00΄ – Auditorium Γαλλικού Ινστιτούτου

H σχέση μεταξύ του αρώματος και του κινηματογράφου μπορεί να μην είναι εμφανής καθότι οι αισθήσεις που προκαλούν είναι διαφορετικές: η όσφρηση αφενός και η όραση και η ακοή αφετέρου.

Ωστόσο, το άρωμα όπως και ο κινηματογράφος, είναι τέχνη όσο και βιομηχανία. Σύμβολο του γαλλικού savoir-faire, μιας ιδιαίτερης γοητείας και κομψότητας, οι αρωματοποιοί και οι μεγάλοι οίκοι αρωμάτων δε διστάζουν να αναζητήσουν στον κινηματογράφο έμπνευση για τις εκστρατείες προώθησης ή ακόμα και για τις μούσες τους. Ας θυμηθούμε το άρωμα «Cinéma» που δημιούργησε το 2004 ο Yves Saint Laurent για «να αποκαλύψει τη σταρ που κρύβει μέσα της κάθε γυναίκα».

Στον κινηματογράφο, δεν είναι τόσο το επάγγελμα του αρωματοποιού, της «μύτης», που έχει την τιμητική του, όσο η κεντρική παρουσία ορισμένων φιαλιδίων, οσμών και οίκων αρωμάτων σε ταινίες. Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής κατηγορίας, αφιερωμένης στο άρωμα, προβάλλονται πέντε κλασικές ταινίες που αναδεικνύουν σε μια καίρια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης, ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο, ένα συστατικό.

Στην ταινία Violette Nozière του Claude Chabrol (1978), η μητέρα της Violette. καθώς ψαχουλεύει τη τσάντα της κόρη της, βρίσκει το μπουκαλάκι «Vol de nuit» του οίκου Guerlain · στην ταινία, Le dernier métro του François Truffaut (1980), το άρωμα «Arpège» του οίκου Lanvin αναδεικνύεται ποικιλοτρόπως στην τουαλέτα της Catherine Deneuve, στο ρόλο της ηθοποιού και Διευθύντριας θεάτρου στο Παρίσι της Κατοχής· στην ταινία La Boum του Claude Pinoteau (1980), η Brigitte Fossey ζητάει να δοκιμάσει το άρωμα «Empreinte» του οίκου Courrèges από την πωλήτρια, που λίγο αργότερα αποδεικνύεται ότι είναι ερωμένη του άντρα της· στην ταινία Garde à vue του Claude Miller (1981), η Romy Schneider ξεχωρίζει ανάμεσα στα δώρα ένα μπουκαλάκι «Nahema» του οίκου Guerlain· τέλος, στην ταινία Trois places pour le 26 του Jacques Demy (1988), υπάρχουν πολλά φιαλίδια και αναφορές, πάντα επίκαιρες ή ξεχασμένες, που μπορούμε να εντοπίσουμε στο αρωματοποιείο όπου εργάζεται η Mathilda May.

Η προβολή των ταινιών αρχίζει στις 3 Απρίλιου μετά το masterclass, που διοργανώνεται με αφορμή τη θεματική Άρωμα, μόδα, μια γαλλική ιδιαιτερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, θα υποδεχθούμε την Élisabeth de Feydeau, Διδάκτορα Ιστορίας, με ειδικότητα στα αρώματα και τις μυρωδιές του παρελθόντος και με εμπειρία στους μεγάλους οίκους αρωματοποιίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 18.00΄, όπου και θα γίνουν τα εγκαίνια της θεματικής κατηγορίας με την ταινία Trois places pour le 26 του Jacques Demy.

Εργαστήρια κινηματογράφου για παιδιά από 6 ετών

Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

«Ο έξυπνος θεατής»: Διαβάζοντας τις κινηματογραφικές εικόνες

Ο κόσμος του σινεμά ζωντανεύει και γίνεται παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 6 ως 10 ετών με τα εργαστήρια κινηματογράφου Ο έξυπνος θεατής, που θα πραγματοποιηθούν πριν και μετά την προβολή των περιπετειών των αγαπημένων ηρώων Ernest & Celestine.

Tα εργαστήρια έχουν σκοπό να οξύνουν την κριτική σκέψη των μικρών σινεφίλ μέσα από διασκεδαστικούς και επιμορφωτικούς τρόπους που ξυπνούν τη φαντασία, την περιέργεια και τη διάθεση για ανάλυση και ανταλλαγή απόψεων, πάντα με αφορμή τις κινηματογραφικές εικόνες.

Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε δύο ενότητες:

Η φαντασία δεν έχει όρια

Προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες και τα παιδιά καλούνται να περιγράψουν τι παρακολουθούν, να φανταστούν τι έγινε πριν, τι γίνεται μετά, τον τόπο και το χρόνο που διαδραματίζεται η σκηνή. Σκοπός της ενότητας είναι να διαχωρίσουν τις εικόνες από την ιστορία και να κατανοήσουν από μόνα τους τη σημειολογία των εικόνων.

Μικροί σκηνοθέτες

Η κάθε ομάδα καλείται να δραματοποιήσει την κάθε σκηνή σαν να είναι γύρισμα. Σκοπός της ενότητας είναι να εξερευνήσουν τα παιδιά τις πολλαπλές εκδοχές που μπορεί να έχει μια ιστορία όταν «ζωντανεύει» μπροστά στην κάμερα.

Ο οπτικοακουστικός εγγραμματισμός (audiovisual & media literacy) βοηθάει τους μαθητές να γίνουν ενσυνείδητοι, κριτικοί και ενεργοί χρήστες της οπτικοακουστικής γλώσσας, συνθήκη που αποτελεί προϋπόθεση για να γίνουν ενεργοί πολίτες και «έξυπνοι» θεατές.

Πληροφορίες:
Διάρκεια: 1 ώρα
Αριθμός παιδιών: 15 (max.)
Ηλικίες: από 6-10 ετών
Κόστος: 12€  / 15€ (εργαστήριο + προβολή)

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ

Συνεργασία με το φεστιβάλ Gros Plan

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας ανανεώνει για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Gros Plan δημιουργώντας από κοινού ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του τις ταινίες και τους δημιουργούς της γαλλόφωνης παραγωγής. Τα ερωτηματολόγια θα δίνονται στο τέλος των προβολών της κατηγορίας «Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου». Στο τέλος του φεστιβάλ θα γίνει κλήρωση και ένας/μια νικητής/τρια από αυτούς που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, θα κερδίσει δώρα.

 ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Amanda│Aμάντα

Γαλλία | France, 2018
ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ | RÉALISATION : Mikhaël Hers
ΣΕΝΑΡΙΟ | SCÉNARIO : Mikhaël Hers, Maud Ameline
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Vincent Lacoste, Isaure Multrier, Stacy Martin
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Nord-Ouest Films, Arte France Cinéma
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ |DISTRIBUTION POUR LA GRECE : Danaos Films
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 107’
Φεστιβάλ Βενετίας 2018: Βραβείο Magic Lantern

Παρίσι του σήμερα. Ο David, 24 ετών, ζει το τώρα. Ισορροπεί δουλεύοντας εδώ και εκεί και, όπως πάντα, κάνει ένα βήμα πίσω όταν πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι ήρεμοι ρυθμοί της ζωής του ανατρέπονται μετά τον βίαιο χαμό της μεγάλης του αδερφής. Καλείται τότε να αναλάβει την κηδεμονία της εφτάχρονης ανιψιάς του, Amanda.

EdmondEντμόντ, ένας απρόβλεπτος συγγραφέας

Γαλλία, Βέλγιο | France, Belgique 2019
ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ – ΣΕΝΑΡΙΟ | RÉALISATION – SCÉNARIO : Alexis Michalik (βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του | basé sur sa pièce de théâtre homonyme)
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Thomas Solivérès, Olivier Gourmet, Mathilde Seigner
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Légende
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | DISTRIBUTION POUR LA GRECE : Odeon
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 113’

Δεκέμβριος 1897, Παρίσι. Ο Edmond Rostand, αγχωμένος επειδή δεν έχει γράψει τίποτα εδώ και δύο χρόνια, προτείνει στο διάσημο Constant Coquelin να παίξει σε μια νέα έμμετρη ηρωική κωμωδία για τις γιορτές. Ένα είναι το πρόβλημα, έχει γράψει μόνο τον τίτλο: Cyrano de Bergerac. Κάπου ανάμεσα στις ιστορίες αγάπης του καλύτερου του φίλου, στις ιδιοτροπίες των ηθοποιών, στη ζήλια της γυναίκας του, ο Edmond αρχίζει να γράφει αυτό το θεατρικό έργο που κανείς δεν πιστεύει.

Raoul Taburin│O αξιαγάπητος κύριος Τροχίδης

Γαλλία | France, 2019
ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ | RÉALISATION : Pierre Godeau
ΣΕΝΑΡΙΟ | SCÉNARIO : Guillaume Laurant (βασισμένο στο ομώνυμο κόμικ του | basé sur la BD homonyme de Jean-Jacques Sempé)
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Benoit Poelvoorde, Édouard Baer, Suzanne Clément
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Pan-Européenne
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | DISTRIBUTION POUR LA GRECE : Rosebud 21
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 90’

Αν κάποιος ξέρει τα πάντα για τα ποδήλατα, αυτός είναι ο Raoul Taburin, επίσημος πωλητής στο Saint-Céron, ένα χωριό της νότιας Γαλλίας. Η φήμη του ως ειδικού είναι μεγάλη. Κι όμως, ο Raoul κρύβει ένα μεγάλο μυστικό που τον κατατρέχει από την παιδική του ηλικία: δεν ξέρει να κάνει ποδήλατο. Και κανείς δε θέλει να το πιστέψει. Άραγε η άφιξη του φωτογράφου Hervé Figourne στο Saint-Céron, θα τον ξεσκεπάσει;

H TAINIA ΛΗΞΗΣ

Le mystère Henri PickΤο μυστήριο του κυρίου Πίκ

Γαλλία | France, 2019

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ | RÉALISATION : Rémi Bezançon
ΣΕΝΑΡΙΟ | SCÉNARIO : Vanessa Portal, Rémi Bezançon, David Foenkinos (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του | d’après son oeuvre homonyme)
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Fabrice Luchini, Camille Cottin, Alice Isaa
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Mandarin Production, Gaumon
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | DISTRIBUTION POUR LA GRECE : Feelgood
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 100’

Σε μια βιβλιοθήκη στην καρδιά της Βρετάνης, μια νεαρή εκδότρια ανακαλύπτει ένα εξαιρετικής αξίας χειρόγραφο το οποίο και δημοσιεύει αμέσως. Το μυθιστόρημα γίνεται best seller. Όμως, ο συγγραφέας του, Henri Pick, ένας πιτσαδόρος από τη Βρετάνη, που έχει πεθάνει πριν δύο χρόνια, φαντάζει αδύνατο να είχε γράψει κάτι άλλο πέρα από λίστες για ψώνια, σύμφωνα με τη χήρα του. Πεπεισμένος ότι πρόκειται για απάτη, ένας διάσημος κριτικός λογοτεχνίας αποφασίζει να κάνει μια έρευνα…

H TAINIA ΕΝΑΡΞΗΣ

En liberté !│Το πρόβλημά μου είσαι εσύ

Γαλλία | France, 2018

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ | RÉALISATION : Pierre Salvadori
ΣΕΝΑΡΙΟ | SCÉNARIO : Pierre Salvadori, Benoit Graffin, Benjamin Charbit
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Adèle Haenel, Pio Marmaï, Audrey Tautou, Vincent Elbaz
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Les Films Pelléas, France 2 Cinéma, MK2 Films, CN6 Production
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | DISTRIBUTION POUR LA GRECE : Spentzos
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 107’
Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών 2018: Βραβείο SACD

Η Yvonne, νεαρή Αστυνομικός-Επιθεωρητής, ανακαλύπτει πως ο σύζυγός της, ο Αρχηγός Santi, ήρωας της περιοχής που έπεσε στο καθήκον, δεν ήταν όπως πίστευε θαρραλέος και ακέραιος Αστυνομικός, αλλά ένας διεφθαρμένος μπάτσος. Αποφασισμένη να επανορθώσει για τις αδικίες του, συναντά στο δρόμο της τον Antoine, που άδικα φυλακίστηκε για οχτώ χρόνια από τον Santi. Μια αναπάντεχη και τρελή συνάντηση που δυναμιτίζει τη ζωή και των δύο.

Παρουσιάζει η Μαρία Καλλιμάνη, ηθοποιός. Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει μόνο με την ειδική πρόσκληση

ΟΙ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 20ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΠIΣΗΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ | ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Celle que vous croyez | Ποια νομίζεις ότι είμαι – Safy Nebbou
C’est ça l’amour | Αγάπη είναι – Claire Burger
Duelles | Μητρικό ένστικτο – Olivier Masset-Depasse
En liberté | Το πρόβλημά μου είσαι εσύ – Pierre Salvadori [ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ]
L’heure de la sortie | Το τελευταίο μάθημα – Sébastien Marnier
Le grand bain | Κολύμπα – Gilles Lellouche
Les invisibles | Οι αόρατες – Louis-Julien Petit
Pupille | Τρυφερή αγκαλιά – Jeanne Herry
Un amour impossible | Μια αγάπη ανέφικτη – Catherine Corsini 

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Chacun pour tous | Όλοι για όλους – Vianney Lebasque
Coincoin et les Z’inhumains | Coincoin, το μούτρο και οι αδίστακτοι – Bruno Dumont
Continuer | Οδοιπορικό – Joachim Lafosse
Deux fils | Άνδρες σε κρίση – Félix Moati
Emma Peeters – Nicole Palo
Funan – Denis Do
Good Morning | Καλημέρα Λίβανε – Bahij Hojeij
Gutland | Ένας αγγελικά πλασμένος τόπος – Govinda Van Maele
Guy | Guy Jamet, ο θρύλος – Alex Lutz
L’incroyable histoire du facteur Cheval | Η απίθανη ιστορία του ταχυδρόμου Cheval – Nils Tavernier
La sieste du corbeau | Σκοτεινός οιωνός – Moez Kamoun
Le vent tourne | Παιχνίδια του ανέμου – Bettina Oberli
Les drapeaux de papier | Χάρτινες σημαίες – Nathan Ambrosioni
Les filles du soleil | Οι κόρες του ηλίου – Eva Husson
Ma fille | Η κόρη μου – Naidra Ayadi
Maison de campagne à vendre | Πωλείται εξοχική κατοικία – Tomas Pavlicek
Meltem | Μελτέμι – Basile Doganis
Nos vies formidables | Οι απίθανες ζωές μας – Fabienne Godet
On ment toujours à ceux qu’on aime | Πάντα λέμε ψέματα σ’αυτούς που αγαπάμε – David Moreau
Ulysse & Mona – Sébastien Betbeder
Un beau voyou | Φιλότεχνος κλέφτης – Lucas Bernard
Une année chez les français | Ένα χρόνο στη Γαλλία – Abdelfattah Arrom
Une intime conviction | Εμμονή – Antoine Raimbault
Voyez comme on danse | Και ο χορός καλά κρατεί – Michel Blanc

ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Garde à vue | Η ανάκριση – Claude Miller
La boum | Το πρώτο μου πάρτι – Claude Pinoteau
Le dernier métro | Το τελευταίο μετρό – François Truffaut
Trois places pour le 26 | Τρεις θέσεις για την παράσταση – Jacques Demy
Violette Nozière – Claude Chabrol

ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΤΑ – ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΤΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Αmin – Philippe Faucon
Fatima – Philippe Faucon
P’tit quinquin | Ο αλητάμπουρας – Bruno Dumont


Διαβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ: 20ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος – Το Πρόγραμμα