Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται στις 23 Αυγούστου με το

Dimos Dimitriadis Jazz Quartet – New Play, μ\’ έναν από τους πιο ολοκληρωμένους Έλληνες μουσικούς της τζαζ, τον σαξοφωνίστα Δήμο Δημητριάδη.

Μαζί του παίζουν δύο εξαιρετικοί μουσικοί της νεώτερης γενιάς με διεθνή παρουσία, ο Λευτέρης Κορδής στο πιάνο και ο Πέτρος Κλαμπάνης στο κοντραμπάσο. Είναι εκπρόσωποι του σημερινού παγκόσμιου προσώπου της τζαζ, που ζουν και εμφανίζονται στη Νέα Υόρκη. Τη μπάντα συμπληρώνει ο καταξιωμένος ντράμερ Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης.

Special guest: Παναγιώτα Χαλουλάκου, φωνή.

O Δήμος Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Σπούδασε σαξόφωνο τζαζ, φλάουτο και σύνθεση στο Berklee College of Music (Βachelor of Music – Cum Laude) και στο Βennington College (Master of Music). Στους δασκάλους και μέντορές του περιλαμβάνονται μεγάλες φυσιογνωμίες της τζαζ όπως οι Steve Lacy, Mal Waldron και Βill Dixon και σημαντικοί σαξοφωνίστες και παιδαγωγοί της τζαζ όπως οι Joe Viola, Jerry Bergonzi, George Garzone, John Purcell και Hal Crook.

Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες τζαζ στις ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Φιλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Κροατία, Λετονία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες της τζαζ, όπως οι Tim Hagans, Sheila Jordan, Chico Freeman, Ron McClure, Steve Lacy, Mal Waldron, Keith Copeland, Ricky Ford, Ran Blake, Jonathan Kreisberg, J.R. Monterose, Christy Doran, Bruno Tommaso, Günter Sommer, Stephane Galland, Ronan Guilfoyle, Michel Hatzigeorgiou, Jeff Boudreaux, Marc Abrams, και τις ορχήστρες NDR Radiophilharmonie Hannover, Συμφωνική Ορχήστρα του Βουκουρεστίου, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Oρχήστρα Σύγχρονης Mουσικής και Big Band της ΕΡΤ.

Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί στα φεστιβάλ Πολιτιστική Ολυμπιάδα της Αθήνας 2004, Φεστιβάλ Αθηνών, “Δημήτρια” του Δήμου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Πάτρας, Διεθνείς Μουσικές Ημέρες HELEXPO και ακόμη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, το Θέατρο Λυκαβηττού και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί σε δίσκους και συναυλίες με το σύνολο σχεδόν της ελληνικής μουσικής σκηνής στο χώρο της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού.

Ο προσωπικός του δίσκος \»The Game\» κυκλοφόρησε το 2006. Τον ίδιο χρόνο προσκλήθηκε στο Padova Porsche Jazz Festival 2006 στην Ιταλία, όπου έγινε η πρώτη διεθνής παρουσίαση του δίσκου.

Ο Δήμος Δημητριάδης έχει δημιουργήσει τα συγκροτήματα: Five Winds (με τον Michel Hatzigeorgiou), το τρίο σαξοφώνων Saxo Viva!, Ionian Jazz Ensemble και Σύνολο Ελεύθερου Αυτοσχεδιασμού του Ιονίου Πανεπιστημίου και συμμετέχει στο Sonny Clark Project (με τους Keith Copeland, Stepko Gut, Olivier Gatto, Γιώργο Κοντραφούρη). Είναι παραγωγός του δίσκου Ionian Jazz Ensemble, που κυκλοφόρησε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το περιοδικό «Jazz & Τζαζ».

Άλλες συνεργασίες σε δίσκους και συναυλίες: Μιχάλης Σιγανίδης, Μοde Plagal, Βασίλης Ρακόπουλος, Γιώργος Φακανάς, Νίκος Τουλιάτος, Φλώρος Φλωρίδης, Κώστας Θεοδώρου, Σταύρος Λάντσιας, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Σάκης Παπαδημητρίου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Σαβίνα Γιαννάτου, Έλλη Πασπαλά, Νίκος Ξυδάκης, Δήμητρα Γαλάνη.

Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, όπου δημιούργησε και διευθύνει το μοναδικό στην Ελλάδα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών Τζαζ. Διευθύνει την Εβδομάδα Τζαζ της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και τα Ionian Jazz Concerts και έχει διοργανώσει πλήθος συναυλιών και σεμιναρίων με διεθνείς καλλιτέχνες στην Κέρκυρα.

Το εκπαιδευτικό του έργο αναγνωρίζεται διεθνώς: Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα τμήματα τζαζ της Ακαδημίας Sibelius της Φιλανδίας, του New School for Jazz and Contemporary Music της Νέας Υόρκης και του Bowling Green State University του Οχάϊο.

Από το 2003 είναι εκλεγμένος ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Σχολών της Tζαζ IASJ (International Association of Schools of Jazz) με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Dave Liebman. Είναι επίσης μέλος του συμβουλίου του ISIM (International Society for Improvised Music).

Το 2007 του απονεμήθηκε το Artist / Scholar Grant απο το Ίδρυμα Fulbright, χάρη στο οποίο εργάστηκε για τρείς μήνες στη Νέα Υόρκη ως μουσικός και συνθέτης και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο New School for Jazz and Contemporary Music.

Δισκογραφία Τζαζ:
\»The Game” : Dimos Dimitriadis Quintet, feat. G. Kontrafouris – Jeff Boudreaux – Marc Abrams, A&N Records, 2006.
\»Ionian Jazz Ensemble\»: Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Περιοδικό «Jazz & Τζαζ», τ. 120, Μάρτιος 2003.

Συνεργασίες:
“Mystic Blues\» : Σοφία Νοητή, ANKH, 2007
\»Sabath Lift” : Μιχάλης Σιγανίδης, Lyra, 2006
“Echoes” : Γιώργος Φακανάς (sp. guest Wallace Roney), Libra, 2005
“Miracolo” : Balkanija, Il Manifesto, 2004
\»Ηχοτοπία\» : Theodosi Spassov – Κώστας Θεοδώρου, FM Records, 2003
\»10 Xρόνια Jazz & Τζαζ\» : Περιοδικό «Jazz & Τζαζ», τ. 121, Απρίλιος 2003
\»Νόστος\» : Κώστας Θεοδώρου, Lyra, 1997
\»Mode Plagal\» : Mode Plagal, Ano-Kato Records
\»Το Τραίνο Φάντασμα-Φίλος\» : Μιχάλης Σιγανίδης, Lyra
\»Dialogues\» : Κώστας Μαγγίνας, Ano-Kato Records
“Ιχνηλάτες του Ιούρα” , Lyra

Παίζουν:
Δήμος Δημητριάδης, σαξόφωνο
Λευτέρης Κορδής, πιάνο
Πέτρος Κλαμπάνης, κοντραμπάσο
Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης, ντραμς
Special guest: Παναγιώτα Χαλουλάκου, φωνή