Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την απώλεια του Δημήτρη Κωνστάντιου, διευθυντή του Βυζαντινού και …

Χριστιανικού Μουσείου (1999 – 2010), η διεύθυνση και το προσωπικό τιμά την μνήμη του.

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί, το Μουσείο ανοίγει με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες, με ξεναγήσεις στην μόνιμη αλλά και στην περιοδική έκθεση, εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις στα εργαστήρια συντήρησης. Συγκεκριμένα στις:

• 10:00 – 14:00 (ανά μια ώρα), ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του Μουσείου στην μόνιμη έκθεση

• 12:00, ξενάγηση από την διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου δρ Αναστασία Λαζαρίου στην περιοδική έκθεση «Η τέχνη της βιβλιοδεσίας. Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία»

• 10:00 και 12:00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά της Ε’ και Στ’ Δημοτικού με θέμα «Βιβλία για δέσιμο». Πρόκειται για ένα ταξίδι στην ιστορία της βιβλιοδεσίας από το Βυζάντιο ως τις μέρες μας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με κατασκευαστικό εργαστήρι.

• 10:30 και 12:00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για νήπια και παιδιά της Α’ και Β’ Δημοτικού με θέμα «Από την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο». Το πρόγραμμα αξιοποιεί εκπαιδευτικά επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του ΒΧΜ. 

Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2132139507 (Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 15.00).

• Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί τα εργαστήρια συντήρησης, για να γνωρίσει τα μυστικά της δουλειάς των συντηρητών του Μουσείου

Ο Δημήτρης Κωνστάντιος ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου το 1999. Με όραμα, επιμονή και αισιοδοξία κατέστησε το Δημόσιο αυτό Μουσείο ενεργό, σύγχρονο φορέα πολιτισμού και επιστήμης. Επί των ημερών του τέθηκε σε νέα βάση η λειτουργία του Ιδρύματος, ολοκληρώθηκε η επισκευή και αναδιαμόρφωση του μουσειακού χώρου και η αναβάθμιση των υποδομών, σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε η επανέκθεση των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Συλλογών, διοργανώθηκαν δεκάδες περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και ξεκίνησαν νέες διεθνείς διεπιστημονικές συνεργασίες. Η συνολική προσφορά του στον χώρο του πολιτισμού, στα θέματα της ολοκληρωμένης προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαχείρισης του μνημειακού πλούτου υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη.