Η τέχνη είναι αμφιλεγόμενη, αντιφατική, αλλά ιαματική και καθαρτική, και μέσα από αυτή τη λογική ξεκινά ένα ταξίδι σε όλο το φάσμα των μέσων έκφρασης και συναισθημάτων, διαμορφώνοντας ένα σύμπαν πολλαπλών οπτικών. Παραστάσεις και μουσική παρουσιάζονται σε έναν κατακερματισμένο κόσμο πολλαπλών δωματίων.

Κάθε δημιουργός χρησιμοποιεί δωμάτια που εκτείνονται σε όλα τα κτίρια του οργανισμού Bios (Bios.Πειραιώς84, Ρομάντσο και Latraac), μετατρέποντας το καθένα από αυτά και όλους τους επιμέρους χώρους τους σε ένα νέο σύμπαν. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να γεννηθούν και αναδειχθούν νέες προτάσεις και τάσεις στο χώρο του θεάτρου και της μουσικής, δημιουργώντας ένα πολύπλευρο, σύνθετο αλλά ταυτόχρονα καθαρτικό περιεχόμενο.

Στόχος των δράσεων είναι η επανεκκίνηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε τομείς που έμειναν στάσιμοι το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, μέσα από την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ δημιουργού, ακροατή και επισκέπτη και την προώθηση της σύμπραξης των ίδιων των δημιουργών, θέτοντας βάσεις για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες. Φιλοδοξεί σε μια στενή και ουσιαστική σύνδεση, επιτυγχάνοντάς την ανεπηρέαστα, ακόμα και με τους περιορισμούς που επιβάλλονται λόγω της ενδιαφέρουσας αυτής εποχής.

Όλα τα έσοδα από το Φεστιβάλ Χλωροκίνη θα διατεθούν για την υποστήριξη των καλλιτεχνών που συμμετέχουν.

 ΜΟΥΣΙΚΗ

Ράδιο Χλωροκίνη

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή για τον επόμενο μήνα, λειτουργεί online ραδιοφωνικός σταθμός σε 3ωρη βάση, μεταδίδοντας ποικιλόμορφο ηχητικό υλικό όπως DJ sets, θεματικά mixtapes, εκπομπές, συνεντεύξεις, podcasts και Live αναμεταδόσεις  από το νέο διαμορφωμένο χώρο του σταθμού στο κτίριο του Ρομάντσο.

Την ομάδα του σταθμού πλαισιώνουν residents παραγωγοί, μουσικοί, συλλέκτες, ερμηνευτές και μια σειρά καλεσμένων που προέρχονται όχι μόνο από το μουσικό, αλλά το διευρυμένο καλλιτεχνικό χώρο, με κύριο στόχο την σύμπραξη διαφορετικών μέσων, ιδεών και μεθόδων διάδοσης των ερεθισμάτων της δημιουργικής κοινότητας της Αθήνας.

Συμμετέχουν:  DYNAMONS, KEMAΛ, JAY GLASS DUBS, PHORMIX SHOWCASE, TERANGA BEAT, BREAKIN MOVES, AGGELIKA, PURPLE NIGHT, DJ PROBLEMS, ROMAN & SARADIS, FIGKOTT, FLOKOSH, NEEDLESS, KRALLIS, KHMER, BLACK ATHENA, THE PILOTWINGS, DJ SCAR, OKO DJ, AKI GRATTE-CIEL, ASTY TEKK, ORILA SHOWCASE, KAWRS DJS, NOFF WEEZY, MARIOS VISVIKIS FT. PANOS TSIGKOS.

Παρενέργειες (συναυλίες)

Μουσικοί της αθηναϊκής μουσικής σκηνής  παρουσιάζουν σπονδυλωτή συναυλία σε τρία κεφάλαια στην ειδικά διαμορφωμένη ταράτσα του Ρομάντσο και του Bios. Ο κόσμος εναλλάσσεται τρεις φορές και οι καλλιτέχνες αναπτύσσουν ένα ολοκληρωμένο ηχητικό αφήγημα.

Chickn

Ημερομηνία: Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020
Ώρα έναρξης: 21.00
Κτίριο: Ρομάντσο Rooftop, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
Προπώληση εισιτηρίων μέσω του www.viva.gr/

The Boy

Ημερομηνία: 20, 21 & 22 Ιουλίου 2020
Ώρα έναρξης: 21.00
Κτίριο: BIOS.ΠΕΙΡΑΙΩΣ84 Rooftop, Πειραιώς 84, Αθήνα
Εισιτήριο: 7€
Προπώληση εισιτηρίων μέσω του www.viva.gr

Ταράτσα BIOS.ΠΕΙΡΑΙΩΣ84 | DJ sets

KEMAΛ | Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020
Chevy | Σάββατο 11 Ιουλίου 2020
Blue Lagoon | Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020
Kostadis | Σάββατο 18 Ιουλίου 2020
Anatolian Weapons | Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020
Maria Pappa | Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα εικαστικά αποτελούν τη θεραπευτική ενότητα του Φεστιβάλ καθώς εστιάζουν σε ένα βαθύτερο επίπεδο της ψυχοσύνθεσης του θεατή. Δύο δρώμενα που έκαναν αίσθηση στην τοπική και διεθνή σκηνή, επανατοποθετούνται με βάση τα νέα δεδομένα και παρουσιάζονται στους χώρους του Ρομάντσο στοχεύοντας στην ίαση.

Πάνος Χαραλάμπους

Άφοβο Σώμα | Εγκατάσταση και performance
Ημερομηνία: Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Ιουλίου 2020
Ώρα έναρξης: 20.00
Κτίριο: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μπορεί ένα σώμα εν μέσω μολύνσεων, ιών, θανάτου… να παραμένει ατρόμητο… να χαίρεται και να γλεντά, να πασχίζει…, ν’ αγωνίζεται;

Καταφάσκοντας, τέσσερις DJ θορυβιστές (Πάνος Χαραλάμπους, Πάνος Πανόπουλος, Άγγελος Κράλλης, Βασίλης Χαραλαμπίδης) δημιουργούν ένα ηχητικό πανδαιμόνιο (σκράτσινγκ, γκλισάντι, κρότοι, γκλαμπάνο, σπασίματα κλπ). Ο ελεύθερος ηχητικός αυτοσχεδιασμός προερχόμενος από τα «άνομα» όργανα, όργανα του σκότους, καθώς και τυχαίες εισβολές περιβαλλοντικών ήχων… χωρίς ιεραρχήσεις… «ξορκίζουν», αποτρέπουν το φόβο, την επιδημία, τον θάνατο (δηλώνοντας την έμπρακτη δια-φωνία, προς την πτωματική, κοινωνική αποστασιοποίηση και τον απεριόριστο έλεγχο.Συμμετέχουν: Πάνος Χαραλάμπους με τους Βασίλη Χαραλαμπίδη, Άγγελο Κράλλη, Πάνο Πανόπουλο

Γεωργία Σαγρή

Ίαση: ομαδική συνεδρία “Κραυγή” | performance
Ημερομηνία: Σάββατο 11 Ιουλίου 2020
Ώρα έναρξης: 19.00
Κτίριο: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στην ομαδική συνεδρία της ‘Ιασης της Γεωργίας Σαγρή – που είναι ανοιχτή στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο – οι συμμετέχοντες μπορούν θα έρθουν σε επαφή με την πρώτη φωνή, ένα από τα ταμπού των σύγχρονων κοινωνιών, την “Κραυγή”.

Θα ασκηθούν στα όρια της φωνής τους και θα ανακαλύψουν τις διαφορετικές τονικότητες της δικής τους φωνής και των φωνών όσων βρίσκονται γύρω τους.

Σύλληψη, ερμηνεία: Γεωργία Σαγρή


ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών θα συγκεντρωθούν για να παρουσιάσουν από ένα σύντομο (εικοσάλεπτο) ατομικό έργο, ο καθένας στο δικό του ξεχωριστό χώρο, ενώ το κοινό μπορεί να αποτελείται ακόμη κι από έναν μόνο θεατή, τηρώντας τους τρέχοντες όρους κοινωνικής συνάντησης. Οι δράσεις θα είναι παράλληλες με ένα ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο, το οποίο θα επιτρέπει στο κοινό να παρακολουθήσει δύο δράσεις κάθε μέρα.

Αργυρώ Χιώτη (Vasistas)

Αναζητώντας το χαμένο χρόνο | performance
Ημερομηνία: Τετάρτη 8 Ιουλίου έως Κυριακή 12 Ιουλίου 2020
Ώρα έναρξης: 21.00
Κτίριο: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
Εισιτήριο: 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων μέσω του www.viva.gr

Ύστερα από μια περίοδο έντονης κοσμικής ζωής έρχεται μια περίοδος μοναξιάς και απομόνωσης. Και τώρα; Η Αργυρώ Χιώτη (Vasistas) σε συνεργασία με το Bios, επιμελείται μια συνάντηση καλλιτεχνών από το χώρο του θεάτρου και της μουσικής οι οποίοι θα συνδιαλλαγούν με το ανάγνωσμα του Αναζητώντας το χαμένο χρόνο του Μαρσέλ Προυστ και θα έρθουν αντιμέτωποι με τις έννοιες του χρόνου, της ανάμνησης, της ενδοσκόπησης και της σημασίας του να έρχεσαι σε επαφή με τον εαυτό σου. Έννοιες που απασχόλησαν όλους την περίοδο του υποχρεωτικού εγκλεισμού.

Βγαίνοντας από αυτή την συνθήκη όλοι αναζήτησαν έναν άλλο ρυθμό. Όπως και ο συγγραφέας που μέσα από το τεράστιο σε έκταση και υπεραναλυτικό έργο του είδε το χρόνο διαφορετικά.

Το έργο είναι μια μεγάλη καταγραφή αναμνήσεων ενώ στις περιγραφές του ο αφηγητής καταγράφει λεπτομέρειες όπως μυρωδιές και εντυπώσεις από πράγματα καθημερινά.

Για πέντε μέρες σε τρεις χώρους του Ρομάντσο με οκτώ μόνο θεατές σε κάθε χώρο, οι ηθοποιοί θα διαβάσουν το δεύτερο κεφάλαιο από τον πρώτο τόμο του έργου του Προυστ και οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν πάνω στο ανάγνωσμα. Οι θεατές μετακινούνται σε άλλο δωμάτιο κάθε 20 λεπτά παρακολουθώντας έτσι τέσσερα διαφορετικά ζευγάρια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύλληψη: Αργυρώ Χιώτη

Συμμετέχουν: Γιαν Βαν, Σίμος Κακάλας, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Σύρμω Κεκέ, Άγγελος Κράλλης, Kostadis, Σοφία Λαμπροπούλου, Έκτορας Λιάτσος, Ρίτα Λυτού, Άρης Μπαλής, Νάνσυ Μπούκλη, Κατερίνα Παπανδρέου, Αγγελική Παπούλια, Ιωάννα Πιατά, Σοφία Πριόβολου, Βαγγέλης Στεφανόπουλος, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Αινείας Τσαμάτης

Rimini ProtokollDaniel Wetzel

Now that we meet again | performance | World Premiere
Ημερομηνία: Δευτέρα 13 Ιουλίου έως Κυριακή 19 Ιουλίου 2020
Καθημερινά τρεις παραστάσεις: 21.00, 21.45, 22.30
Κτίριο: BIOS.ΠΕΙΡΑΙΩΣ84, Πειραιώς 84, Αθήνα
Εισιτήριο: 8 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων μέσω του www.viva.gr/

Ο Daniel Wetzel (Rimini Protokoll) παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά στην Αθήνα λίγο πριν την επιστροφή του στο Βερολίνο. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο απομόνωσης, κοινό και performers έρχονται και πάλι κοντά για μια σειρά πολύ προσωπικών συναντήσεων.

Μια περφόρμανς που προκαλεί τους συμμετέχοντες να μοιραστούν κάτι δικό τους. Τι είναι αυτό που ήθελες να κάνεις τους τελευταίους μήνες και δεν έχεις κάνει ακόμα;

Πομπός και δέκτης εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια μιας εμπειρίας μέσω της οποίας όλοι δίνουν και παίρνουν μαζί τους φεύγοντας ένα μικρό κομμάτι από τους ανθρώπους που βρέθηκαν απέναντί τους.

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Daniel Wetzel
Συντονισμός: Δημήτρης Μπαμπίλης

Για όλες τις παρακάτω παραστάσεις το εισιτήριο είναι ημερήσιο, με κόστος 10 ευρώ, με δυνατότητα παρακολούθησης δύο περφόρμανς την ημέρα (διάρκειας 20 λεπτών η καθεμία)

 

Ακύλλας Καραζήσης

Το σύντομο καλοκαίρι της παιδικής αναρχικής δημοκρατίας | performance
Ημερομηνία: Τρίτη 14 & Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020
Ώρα έναρξης: 21.00
Κτίριο: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια

Σ΄ ένα νησάκι στη μέση της πόλης ζουν δύο αδελφές, ο πατέρας τους κι ο Χάκλμπερι Φιν.
Ο καθένας τους στην δική του εποχή.
1846, και 1936, και 1971, και 2020.
Κουβέντες, Ποιήματα και Μανιφέστα.
Σκέψεις για την Αναρχική Δημοκρατία των Παιδιών.
Οι ενήλικες υπό διωγμόν. Σχολεία, εκκλησίες, μαγαζιά κλειστά.
Πάντα στην μέση του Μισσισιπή, και στην αναρχική Βαρκελώνη, και στην αιώνια Θεσσαλονίκη, και στο αθηναϊκό Ρομάντσο.|
Σήμερα.

Για δύο μέρες το Ρομάντσο μετατρέπεται σε χώρο πολιτικής συγκέντρωσης για λίγους, ενώ στο βήμα ανεβαίνουν κάποιοι ασυνήθιστοι ομιλητές.

Ο Ακύλλας Καραζήσης επιμελείται και παρουσιάζει μια περφόρμανς στην οποία μικρά παιδιά διαβάζουν πολιτικά κείμενα και μανιφέστα, ενώ ο ίδιος αναλαμβάνει τη θέση του μουσικού και συνοδεύει παίζοντας ινδικό αρμόνιο.

Σύλληψη, επιμέλεια: Ακύλλας Καραζήσης
Συμμετέχουν: Ζωή Καραζήση, Μαίρη Καραζήση, Ακύλλας Καραζήσης, Μαριλένα Ρασιδάκη

Όλια Λαζαρίδου

Βίωμα Καλοσύνης, της Lydie Dattas | performance

Ημερομηνία: Τρίτη 14 έως Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020
Ώρα έναρξης: 21.00
Κτίριο: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια

«Τι είναι η αγάπη για τον διπλανό μας, για τον άλλον, γι’ αυτόν με τον οποίον δε μας συνδέει τίποτε παρά μόνο το ότι βρεθήκαμε την ίδια στιγμή κάτω από τον ίδιο ουρανό; Υπάρχει;»

Η Χριστίνα Τασκασαπίδου θα ερμηνεύσει σε ελεύθερη θεατρική απόδοση αποσπάσματα του βιβλίου Βίωμα Καλοσύνης. Η παράσταση, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Όλιας Λαζαρίδου, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το Φεβρουάριο 2019.

Τη συνοδεύει φωτογραφικό λεύκωμα με εικόνες του φωτογράφου Αρσένη Μίαρη, εμπνευσμένες από το έργο της  Lydie Dattas.

Επιμέλεια: Όλια Λαζαρίδου
Ερμηνεία: Χριστίνα Τασκασαπίδου
Φωτογραφίες: Αρσένης Μίαρης
(Μουσική: Arvo Part – Fur Alina)

Βασίλης Βηλαράς

Από τα γουρούνια χρωστάμε μια συγγνώμη | performance
Ημερομηνία: Πέμπτη 16 έως Σάββατο 18 Ιουλίου 2020 & Πέμπτη 23 έως Σάββατο 25 Ιουλίου 2020
Ώρα έναρξης: 21.00
Κτίριο: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
Μια μουσική περφόρμανς για την αστυνομική βία.

Πριν πολλά χρόνια, ο Ζαμπέτας και η Παπαγιαννοπούλου έγραψαν ένα τραγούδι για την έφοδο μιας ομάδας αστυνομικών σε ένα κουτούκι του Αιγάλεω. Μίλησαν για την προσπάθεια να κατασταλεί ένα από τα τελευταία μαζικά κινήματα αντίδρασης που γέννησε η λαϊκή κουλτούρα. Το ρεμπέτικο. Πολλά χρόνια αργότερα, εμείς, ορφανοί από μαζικά κινήματα αλλά με λαχτάρα για αναδιοργάνωση της αστυνομίας και κάθε είδους ανεξέλεγκτης εξουσίας, παρουσιάζουμε την ιστορία αυτού του τραγουδιού και συναντάμε πολλά εμπόδια κάνοντας το. Όσα εμπόδια θα αντιμετώπιζε κανείς αν στα αλήθεια προσπαθούσε να φτιάξει ένα κόσμο χωρίς αστυνομία αλλά με τεντιμπόηδες.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς
Δραματουργία: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Σωτήρης Βασιλείου
Ερμηνεύουν: Βασίλης Βηλαράς, Κέλλυ Παπαδοπούλου

Βάσω Καμαράτου

μπέιμπι Λίνο | performance

Ημερομηνία: Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Ιουλίου 2020
Ώρα έναρξης: 21.00
Κτίριο: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια

Μια παράσταση με ή χωρίς λόγια
Μια παράσταση με ή χωρίς πλάκα
Μια παράσταση με ή χωρίς λόγο
Μια παράσταση για όλους ή για κανέναν
Μια παράσταση με ή χωρίς ρούχα
Μια παράσταση καλοκαιρινή χαρούμενη

Βασιλική
τρελή
ήλιος
θάλασσα
κορμί
γυμνή
κόλαφος
θάνατος
Μια παράσταση η ζωή η ίδια.

Σύλληψη, ερμηνεία: Βάσω Καμαράτου

Νάνσυ Μπούκλη

The Night is Young | performance
Ημερομηνία: Τετάρτη 15 έως Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 & Πέμπτη 23 έως Σάββατο 25 Ιουλίου 2020
Ώρα έναρξης: 21.00
Κτίριο: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια

Ένα ραντεβού άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων εν μέσω πανδημίας, που ψάχνουν να βρουν το αντίδοτο (εμπνευσμένο από την ταινία του Leos Carax “Mauvais Sang”)

Σύλληψη, ερμηνεία: Νάνσυ Μπούκλη

Δημήτρης Μπαμπίλης

ό,τι απέμεινε. | performance
Ημερομηνία: Τρίτη 14 έως Κυριακή 19 Ιουλίου 2020
Ώρα έναρξης: 21.00
Κτίριο: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια

Μια ηχοποιητική performance ανοιχτής έκβασης, με τον λόγο να μεταμορφώνεται κυριολεκτικά σε μουσική, ενώ τα όρια μεταξύ ηθοποιών και επισκεπτών παραμένουν ρευστά και σε διάλογο, όπως ακριβώς τα δύο αποσπάσματα του Jean Genet που συνθέτουν το εμβληματικό Ό,τι απέμεινε από έναν Ρέμπραντ που σχίστηκε σε μικρά πολύ κανονικά τετραγωνάκια και πετάχτηκε στο αποχωρητήριο (μτφρ, Βίκτωρ Αρδίττης, Εκδόσεις Άγρα), παρουσιάζεται στο Ρομάντσο.

Συμμετέχουν: Γιώργος Βουρδαμής, Ράνια Καπετανάκη, Δήμητρα Λούπη
Χορωδιακές Φωνές: Δάφνη Φαραζή, Gary Salomon
Σκηνικά: Δάφνη Αηδόνη
Μουσική: Gary Salomon
Ηχοληψία: Γιώργος Παυλίδης – Ηχοβρύχιο
Βοηθός σκηνοθεσίας: Γεωργία Κανελλοπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαμπίλης

Το Bios έχει αντισώματα.