Με τα εγκαίνια της έκθεσης του γνωστού αμερικανού φωτογράφου Tod Papageorge ξεκινά η διοργάνωση του Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας, υπό τον γενικό τίτλο –φέτος- Athens Photo Festival. Το φεστιβάλ αυτή τη φορά υπόσχεται πολλά…

Η πρώτη έκθεση που εγκαινιάζεται και εγκαινιάζει παράλληλα και τη διοργάνωση αναμένεται εδώ και καιρό, καθώς πρόκειται για ένα από τους πιο γνωστούς αμερικανούς φωτογράφους, με ένα ιδιαίτερα εξαιρετικό έργο.

Ο Tod Papageorge θα έρθει σε επαφή με το ελληνικό κοινό, όχι μόνο μέσα από την έκθεση, αλλά και μέσα από μία ενδιαφέρουσα δίαλεξη που θα παρουσιάσει και θα αναλύσει το έργο του και τις απόψεις του για τη φωτογραφία, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στις 30 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Το άνοιγμα των εκθέσεων θα συνεχιστει, καθώς το μήνα Οκτώβριο θα εγκαινιαστούν 19 εκθέσεις σε ισάριθμες αίθουσες τέχνης των Αθηνών. To κυρίως εκθεσιακό πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων κορυφώνεται το Νοέμβριο με την έναρξη 24 ακόμα εκθέσεων καθώς και τη διεξαγωγή του Διεθνούς Μεσογειακού Συνεδρίου Φωτογραφίας, του Συνεδρίου για τη Δημιουργική Φωτογραφία στην Αρχαιολογία, του Photo Folio Review Place, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μίας σειράς παράλληλων εκδηλώσεων.

Επίσης, ο θεματικός άξονας της φετινής διοργάνωσης επικεντρώνεται στην Μεσόγειο επιχειρώντας να διερευνήσει, ταχτοποιήσει και αναδείξει τις ιδιαιτερότητες του Μεσογειακού πολιτισμού καθώς και την επιρροή αυτών στην ανάπτυξη ενός κοινού διαπολιτισμικού πλαισίου επικοινωνίας.

Ο θεματικός άξονας λειτουργώντας παράλληλα σε πολλαπλά επίπεδα επιχειρεί, αφενός να παρουσιάσει στο φιλότεχνο κοινό τις εκφάνσεις της σύγχρονης μεσογειακής φωτογραφικής σκηνής και αφετέρου να αποτελέσει τόπο συνάντησης με σκοπό τη δημιουργία πλατφόρμας ανάπτυξης πολιτιστικών και καλλιτεχνικών ανταλλαγών εντός της λεκάνης της Μεσογείου και της Ευρώπης γενικότερα με επίκεντρο τη φωτογραφία.

Το Athens Photo Festival συνιστά τη φυσική συνέχεια του εικοσαετούς Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας στην Αθήνα, που αποτέλεσε τον πρωτεύοντα και παλαιότερο ελληνικό θεσμό μαζικών εκδηλώσεων αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφίας.

Το Athens Photo Festival 2008 διεξάγεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Γ.Γ.Ν. Γενιάς, του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη, του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθηνών, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινσττιτούτου, της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και μεγάλου αριθμού πολιτιστικών οργανισμών και αιθουσών τέχνης.

Η φετινή διοργάνωση έχει ενταχθεί στο τμήμα εκδηλώσεων Ευρώπη-Πολιτιαμός της Γαλλικής προεδρίας του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2008. Την ευθύνη της διοργάνωσης και το συντονισμό των δράσεων έχει το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Photo credits: Enri Cenai και Tod Papageorge – Central Park