Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων που αφιερώνει σε εξέχουσες μορφές του νεοελληνικού πολιτισμού,

αποφάσισε να τιμήσει φέτος την Τζίνα Πολίτη, ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για την ίδια και το έργο της θα μιλήσουν οι:

Karin Boklund-Λαγοπούλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ
Μαίρη Μικέ, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ
Μίλτος Πεχλιβάνος, Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Freie Universität του Βερολίνου.
 

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, καθ. κ. Άγγελος Δεληβορριάς.

Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά από ετήσιες εκδηλώσεις, κατά τις οποίες το Μουσείο Μπενάκη τιμά το έργο ξεχωριστών ανθρώπων του πνεύματος, αναδεικνύοντας τη σημασία τόσο των επιστημονικών τους καταθέσεων, όσο και της κοινωνικής τους προσφοράς γενικότερα.

Η ΤΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΗ (Αθήνα, 1930) είναι ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέα Υόρκης και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ με θέμα το μυθιστόρημα. Ως Fellow του κολεγίου Churchill, δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το 1980 εξελέγη καθηγήτρια στην έδρα της Αγγλικής λογοτεχνίας του ΑΠΘ, όπου και δίδαξε μέχρι το 1998. Το 1986 διετέλεσε Honorary Visiting Fellow του Institute of Advanced Studies in the Humanities στο πανεπιστήμιο Edinburgh της Σκωτίας. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Arnold Anthology of British and Irish Literature και πολλών άλλων διεθνών Ενώσεων. Το 1998 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας» από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Το 2007 έλαβε το Βραβείο Δοκιμίου του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της Περί αμαρτίας, πάθους, βλέμματος και άλλων τινών, ενώ το 2011 της απονεμήθηκε το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την αγγλική και την ελληνική λογοτεχνία, τη συγκριτική γραμματολογία και τη θεωρία της λογοτεχνίας. Έχει μελετήσει, επίσης, συστηματικά τη νεοελληνική λογοτεχνία, εστιάζοντας κυρίως στο μυθιστόρημα, θεωρώντας τη συγκριτικά προς την ευρύτερη ευρωπαϊκή λογοτεχνική παραγωγή.

Ανάμεσα στα έργα της: The Novel and its Presuppositions. Changes in the Conceptual Structure of Novels in the 18th and 19th Centuries (1976). Κριτικά σημειώματα (1979) . Shakespeare and Law. «Titus Andronicus». The Scales of Justice (1979)˙ Συνομιλώντας με τα κείμενα (1996)˙ Στα όρια της γραφής (1999)˙ Το Κοράκι και η φιλοσοφία της σύνθεσης (2000)˙ Η ανεξακρίβωτη σκηνή (2001)˙ Δοκίμια για το ιστορικό μυθιστόρημα (2004)˙ Περί αμαρτίας, πάθους, βλέμματος και άλλων τινών (2006)˙ Περι-διαβάζοντας την αγγλική λογοτεχνία (2008)˙ Λόγοι, αντίλογοι, σατιρικά (2009)˙ Η δοκιμασία της ανάγνωσης (2010) κ.ά.