1821 ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στη μεγαλύτερη έκθεση για το νεότερο Ελληνισμό που έχει παρουσιαστεί ποτέ!

Εισιτήρια στα ταμεία της έκθεσης ή ηλεκτρονικά στο tickets.benaki.org

Ανακαλύψτε αντικείμενα σχεδιασμένα αποκλειστικά για το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επετειακή έκθεση, εδώ.

ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πρόκειται για μια χαμηλή πολυθρόνα από την Κρήτη του 19ου αιώνα. Σε πολλές ορεινές περιοχές της Κρήτης η πολυθρόνα αυτή ονομάζεται και «Καπετανοκαρέκλα». Η ονομασία αυτή συνδέεται με την χρήση της από τον επικεφαλής της οικογένειας που πιθανότατα μετείχε και σε επαναστατικές-απελευθερωτικές προσπάθειες των Κρητών.

Ο συνεχώς αρματωμένος καπετάνιος είχε τα όπλα πάντα μαζί του και όταν καθόταν στην καρέκλα τα απίθωνε στο δεξί του πλευρό, είτε για λόγους πολεμικής ετοιμότητας είτε για λόγους πολεμικού και κοινωνικού κύρους. Η έλλειψη λοιπόν του δεξιού βραχίονα της πολυθρόνας συνδέεται με αυτή τη λαϊκή παράδοση.

Ωστόσο, ο όρος «Καπετανοκαρέκλα» απαλείφει από την πραγματικότητα μια ακόμη χρήση αυτής της καρέκλας. Πρόκειται για τη σταθερή χρήση από την οικοδέσποινα της οικογένειας, της ρόκας η οποία απαιτούσε την ελεύθερη κίνηση του δεξιού χεριού κατά την διαδικασία του γνεσίματος όταν η αριστερή μασχάλη συγκρατούσε τη ρόκα με την μπάλα του ακατέργαστου μαλλιού και το δεξί χέρι ανεβοκατέβαινε για να μετατρέψει το μαλλί σε νήμα και να το τυλίξει στο αδράχτι.

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Μια σειρά σύντομων ταινιών με αφετηρία τις συλλογές του Μουσείου.

Το νέο επεισόδιο φέρει τίτλο “Το κίνημα του Διαφωτισμού και η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας”.

CLOSE UPS

Η σειρά βίντεο CLOSE UPS ρίχνει φως σε αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη μέσα τόσο από τις ιστορίες που τα ίδια αφηγούνται, όσο και από τις ιστορίες ανθρώπων που συνδέονται με αυτά.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την επιθυμία όλων μας να βρεθούμε ξανά κοντά στο κοινό του Μουσείου Μπενάκη κατά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του λόγω της πανδημίας.

Στο επεισόδιο αυτό της σειράς, η Πολύνα Κοσμαδάκη, Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Υπεύθυνη του Τμήματος Ζωγραφικής, Χαρακτικής και Σχεδίων, παρουσιάζει τον Φιλελληνικό πίνακα «Αποτυχία επιχειρήσεως» του Henri Decaisne που αναφέρεται στην πτώση του Μεσολογγίου το 1826.

21 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Μήπως ήρθε η ώρα την Ιστορία να την ερευνήσεις εσύ; Πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί ένα βιβλίο Φυσικής; Ποιο όπλο χρειαζόταν επειγόντως η Ύδρα για να κατακτήσει την Ελευθερία εκτός από τα καράβια της; Ποιος κρύβεται εδώ και 200 χρόνια πίσω από το μυστικό έγγραφο της Φιλικής Εταιρείας; Πότε και πώς καταργήθηκε η δουλεία στην επαναστατημένη Ελλάδα; Με τι όπλα πολέμησαν οι αγωνιστές στα Δερβενάκια; Πώς στ’ αλήθεια γράφεται η Ιστορία;

Το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό «21 Αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση» είναι ένα εργαλείο για τα παιδιά που θέλουν να ζήσουν τη συναρπαστική εμπειρία της ιστορικής έρευνας.

Μια ευκαιρία να δουν από πολύ κοντά αυθεντικά αντικείμενα μιας συγκλονιστικής εποχής και να καταλάβουν τα πρόσωπα και τα πράγματα με τη δική τους μοναδική ματιά. Μια αφορμή να μοιραστούν ιδέες και απόψεις με τους συμμαθητές και τους φίλους, τους δασκάλους ή τους γονείς τους στην τάξη ή στο σπίτι.

Για παιδιά από 11 ετών και σχολικές ομάδες Στ’ Δημοτικού έως και το Λύκειο.

BENAKISHOP.GR

Χειροποίητο φυσικό κερί σόγιας CHOE

Χειροποίητο φυσικό κερί σόγιας CHOE με άρωμα γιασεμιού σχεδιασμένο αποκλειστικά για το Μουσείο Μπενάκη. Το ντυμένο με υφασμάτινο καμβά δοχείο παραπέμπει σε κεντημένο λευκαδίτικο μαξιλάρι του 18ου αιώνα, με κεντρική μορφή έναν έφιππο κυνηγό, περιστοιχισμένο από μικρότερων διαστάσεων ανθρώπινες φιγούρες και μορφές ζώων.

Δωρεά του Παναγιώτη Λιδωρίκη

Δημιουργία στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης 1821 Πριν και Μετά.

Ξύλινος δίσκος

Ξύλινος δίσκος με αναπαραγωγή κάτοψης του Ηρώου του Αγώνα από τον Λύσανδρο Καυταντζόγλου (19ος αι.). Το πρωτότυπο έργο αποτελεί πιθανόν το μοναδικό σωζόμενο τελικό σχέδιο της μελέτης.

Δημιουργία στο πλαίσιο της εμβληματικής έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη 1821 Πριν και Μετά.

Εκτύπωση σε ξύλο

ΝΤΥΣΟΥ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ

Πρόκειται για ένα εκθεσιακό εγχείρημα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη που εκτείνεται σε δημόσιους χώρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σε μορφή αυτοκόλλητης εγκατάστασης συνθέσεων εικόνων με αναφορά στις επίσημες ελληνικές ενδυμασίες που καθιέρωσαν οι πρώτοι βασιλιάδες της Ελλάδας Όθωνας και Αμαλία.

Η προβολή έγχρωμων λεπτομερειών από τις φορεσιές, σε συνδυασμό με φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους, που φυλάσσονται στα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, συνθέτουν ένα αφήγημα αισθητικής και εκπαιδευτικής αξίας για το 1821 και τη μετεπαναστατική περίοδο.

Διαβάστε επίσης:

Η επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά» στο Μουσείο Μπενάκη με νέο ωράριο!
21 Αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση στο Μουσείο Μπενάκη