Η έκθεση «1821 Πριν και Μετά» που διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό την Παρασκευή 14 Μαΐου, με την επαναλειτουργία όλων των Μουσείων.

Χίλια διακόσια αντικείμενα ξεδιπλώνουν περισσότερα από εκατό χρόνια ιστορίας (1770-1870) σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα για οκτώ μήνες. Το κτήριο γίνεται ένα ζωντανό κύτταρο που αφηγείται την ιστορία των νεότερων Ελλήνων από το 1770 έως το 1870.

Η έκθεση αρθρώνεται σε τρεις ενότητες: Η πρώτη ξεκινά από το 1770 και τα Ορλωφικά και φθάνει έως την έναρξη της Επανάστασης, το 1821. Η δεύτερη ενότητα ακολουθεί την εξέλιξη του Αγώνα και ολοκληρώνεται με τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τέλος, η τρίτη ενότητα, που ξεκινά με την άφιξη του νεαρού βασιλιά Όθωνα το 1833, ολοκληρώνεται με την διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου.

Όπως ανέφερε ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και συνεπιμελητής της έκθεσης, «η συμπλήρωση διακοσίων ετών από την έναρξη του Αγώνα της ανεξαρτησίας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε το βαθύ περιεχόμενο που έχει η έννοια ‘Ελληνική Επανάσταση’. Ένα περιεχόμενο που λογικά και συναισθηματικά συνδέεται με την εποχή που προηγήθηκε όπως και με εκείνη που ακολούθησε. Έτσι, μια μεγάλη έκθεση για τα εκατό πρώτα χρόνια του νεώτερου Ελληνισμού εξηγεί, αποκαλύπτει και φωτίζει τα βήματα που έγιναν στη δημιουργία της ταυτότητας μας».

Η Μαρία Δημητριάδου, Επιμελήτρια των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και συνεπιμελήτρια της έκθεσης, συμπλήρωσε ότι «η έκθεση περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό αντικειμένων που προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Πίνακες ζωγραφικής, έγγραφα, όπλα και ενδυμασίες που φυλάσσονται στους αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου έρχονται στο φως και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Οι συλλογές του Αντώνη Μπενάκη, πλαισιωμένες από πολυάριθμες δωρεές, οπτικοποιούν και ζωντανεύουν 100 χρόνια ελληνικής ιστορίας».

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού για την Έκθεση και της εξαιρετικής ζήτησης για εισιτήρια, το Μουσείο Μπενάκη προσθέτει δύο επιπλέον ημέρες στη λειτουργία της έκθεσης: Τρίτη και Τετάρτη, 10:00 – 18:00, με την υποστήριξη των συνδιοργανωτριών τραπεζών – της Τράπεζας της Ελλάδος, Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση θα είναι πλέον ανοικτή στο κοινό κάθε μέρα από Τρίτη έως και Κυριακή τις παρακάτω ώρες: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή, 10:00 – 18:00, Παρασκευή και Σάββατο, 10:00 – 22:00

Η αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου και η επιλογή της χρονικής ζώνης μέσω του tickets.benaki.org είναι απαραίτητα για την είσοδο στην έκθεση, ώστε να διασφαλιστούν η ομαλή ροή προσέλευσης, η διευκόλυνση και η προστασία επισκεπτών και εργαζομένων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα εισιτήρια της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» μπορείτε να επικοινωνείτε με το +30 210 3453322, καθημερινά 10:00-18:00.

Διαβάστε επίσης:

1821 Πριν και Μετά: Ένας μνημειώδης κατάλογος από το Μουσείο Μπενάκη