Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Arthur C. Danto, με τίτλο «Τι είναι αυτό που το λένε τέχνη» σε μετάφραση του Ανδρέα Παππά.

Τι εννοούμε όταν λέμε «αυτό είναι έργο τέχνης»; Ο γνωστός φιλόσοφος της τέχνης και κριτικός Arthur C. Danto καταπιάνεται με αυτό το θεμελιώδες ερώτημα. Εν μέρει φιλοσοφικό δοκίμιο και εν μέρει ευκαιρία για αναστοχασμό, το Τι είναι αυτό που το λένε τέχνη αμφισβητεί την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η τέχνη είναι έννοια απροσδιόριστη. Κατά τον Danto, τα κριτήρια προκειμένου να μπορεί να γίνει λόγος για έργο τέχνης είναι το νόημα και η «ενσάρκωσή» του, με την προσθήκη και ενός ακόμα κριτηρίου που αφορά τον θεατή: της ερμηνείας. Ο Danto χτίζει την επιχειρηματολογία του με αναφορές τόσο στη φιλοσοφία όσο και στην τέχνη, παλαιότερη και πιο σύγχρονη. Με αφετηρία τον ορισμό της τέχνης στην Πολιτεία του Πλάτωνα και με αναφορές σε σταθμούς όπως η επινόηση της προοπτικής ή του σκιοφωτισμού, ο Danto καταλήγει σε μια γοητευτική συζήτηση για τα έργα του Γουόρχολ, σε συσχετισμό με τα καθημερινά αντικείμενα που αυτά αναπαριστούν. Φιλόσοφοι όπως ο Ντεκάρτ, ο Χέγκελ και ο Καντ, αλλά και καλλιτέχνες από τον Μιχαήλ Άγγελο και τον Πουσέν έως τον Ντυσάν και τον Γουόρχολ, είναι ανάμεσα σε αυτούς που οι απόψεις τους και τα έργα τους, αντίστοιχα, απασχολούν εδώ κατεξοχήν τον Danto.

 «Στο Τι είναι αυτό που το λένε τέχνη ο Danto επεξεργάζεται και αναπτύσσει με πρωτότυπο τρόπο ζητήματα που συνδέονται με την αισθητική του θεωρία και με την ερμηνεία του έργου καλλιτεχνών του παρελθόντος. Γραμμένα με το γνωστό, γλαφυρό ύφος του Danto, τα δοκίμια αυτού του βιβλίου αποπνέουν βαθιά γνώση του αντικειμένου, ευαισθησία, σπινθηροβόλο πνεύμα, καθώς και τη βαθιά εκείνη αγάπη για την τέχνη που μπορεί να συμπαρασύρει τον αναγνώστη».

Richard Shusterman, συγγραφέας του βιβλίου Thinking through the Body: Essays in Somaesthetics

«Ο Arthur Danto είναι ο κορυφαίος αμερικανός φιλόσοφος της τέχνης. Οι απόψεις του διακρίνονται για την ευκρίνεια, την οξυδέρκεια και την τολμηρότητά τους».

Richard Sennett, συγγραφέας του βιβλίου The Craftsman

«O Danto είναι συγγραφέας που διακρίνεται για τη βαθιά γνώση του αντικειμένου του, αλλά και για την κομψότητα του ύφους του».

Deborah Solomon, New York Times Book Review

«Ο Danto ήταν και παραμένει ο μέγας αρχιερέας του πλουραλισμού, ο κατεξοχήν θιασώτης της άποψης ότι η τέχνη έχει τη δική της, διακριτή υπόσταση».

Financial Times

«Το ύφος του Danto είναι λεπταίσθητο και οι επισημάνσεις του πάντοτε εύστοχες».

Publishers Weekly