Ο Θοδωρής Βουτσικάκης εμφανίστηκε στο στερέωμα πριν από λίγα μόλις χρόνια. Από τις πρώτες όμως στιγμές, κατάφερε να συγκινήσει τους ακροατές με την ευαίσθητη χροιά της φωνής του. Έτσι, οι σημαντικές καλλιτεχνικές συμμετοχές, διαδέχονταν η μία την άλλη. Πιο πρόσφατη “κατάκτηση” μάλιστα, ο πρωταγωνιστικός ρόλος στον “Ερωτόκριτο” που παρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Αυτό το καλοκαίρι, θα βρεθεί για συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο, στο πλευρό του Μάριου Φραγκούλη. Παρουσιάστηκε έτσι μια καλή αφορμή για την σύντομη και περιεκτική συζήτηση που ακολουθεί, σχετικά με τις όμορφες συνεργασίες και την ευρύτερη παρουσία του στον χώρο.


– Αυτό το καλοκαίρι εμφανίζεστε στο πλευρό του Μάριου Φραγκούλη, μαζί με μια ακόμα νέα ερμηνεύτρια, την Δήμητρα Σεμελίδου. Μιλήστε μας για αυτές τις συναυλίες και τι θα ακούσουμε όσοι παρευρεθούμε.

Καλεσμένοι του Μάριου Φραγκούλη αυτό το καλοκαίρι θα πραγματοποιήσουμε συναυλίες σε αρκετούς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Ήταν μία πρωτοβουλία δική του και τον ευχαριστώ προσωπικά για την ιδέα του αυτή. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τραγούδια από την προσωπική δισκογραφική πορεία όλων μας, παλαιότερη ή πρόσφατη, και φυσικά αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Μουσικά κομμάτια που ο κόσμος αγάπησε με την φωνή του Μάριου Φραγκούλη, κομμάτια με τα οποία αισθάνομαι ιδιαιτέρως συγγενής, όπως αυτά της ευρωπαϊκής Μεσογείου.

– Πώς είναι η συνεργασία με τον Μ. Φραγκούλη; Ποια «μαθήματα» θα λέγατε πως παίρνετε μέσα από την συγκεκριμένη συνύπαρξη;

Αυτή την ερώτηση θα μπορέσω να την απαντήσω “διεισδυτικά” και με ουσία στην λήξη της περιοδείας. Αυτό όμως που μπορώ από τώρα να πω με σιγουριά είναι ότι φαίνεται πολύτιμος “παρατηρητής” και η γνώμη του εξελίσσει την κοινή αυτή συνεργασία.

– Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το τραγούδι και ποιοι ήταν οι στόχοι που είχατε θέσει εξ αρχής;

Όσο μεγαλώνω συνειδητοποιώ πως το τραγούδι με διάλεξε και όχι εγώ αυτό. Απλά κάποια στιγμή, γύρω στα 23 μου, αποφάσισα αυτή μου την “κλίση” να την ονοματίσω ως “δουλειά”. Υπάρχουν στόχοι που πραγματοποιήθηκαν πολύ νωρίς και είμαι ευγνώμων για αυτό. Υπάρχουν και πολλοί που είναι ακόμα στην ατζέντα των ονείρων μου. Οψόμεθα… Η σύμπραξη πάντως με τον Μάριο ήταν ένας από αυτούς.

– Θα θέλατε να μας αναφέρετε κάποιους δημιουργούς ή ερμηνευτές οι οποίοι σας έχουν επηρεάσει και εμπνεύσει στο δυναμικό ξεκίνημα της προσωπικής σας διαδρομής;

Σαν να ξέρατε ότι δεν θα δώσω “ονόματα” στην προηγούμενη απάντηση και θέλετε να με πιέσετε…(γέλια). Οι Σταύρος Ξαρχάκος, Χρήστος Λεοντής, Δημήτρης Μαραμής και οι δύο μου μούσες, Dulce Pontes και Λίνα Νικολακοπούλου είναι άνθρωποι “κλειδιά” στην μέχρι τώρα πορεία μου. Νιώθω επίσης βαθιά εμποτισμένος από τον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ αγαπώ πολύ και τον Nicola Piovani. Εκτιμώ φυσικά και εμπνέομαι από τραγουδιστές πολλών και διαφορετικών καταβολών. Από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση μέχρι τον Josh Groban.

– Πείτε μας λίγα λόγια για τη μέχρι τώρα πορεία σας. Τι θα θέλατε να γνωρίζει ένα μεγαλύτερο κομμάτι κοινού για εσάς, ως καλλιτέχνη;

Την χροιά της φωνής μου και το αν αυτή μπορεί να γίνει όχημα να επικοινωνήσουν οι ψυχές μας. Αυτό. Προς το παρόν…

– Παρότι βρίσκεστε λίγα χρόνια στο μουσικό στερέωμα, διαθέτετε βιογραφικό με αξιοζήλευτες συμμετοχές και όμορφες συναντήσεις επί σκηνής. Πόσο απαιτητικό είναι αυτό για έναν νέο επαγγελματία, ειδικά σε μια τέτοια εποχή και ποιες δυσκολίες συναντήσατε στην δική σας αφετηρία;

Οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις αρκετές ειδικά σε μια εποχή που όλα σε ωθούν στην έξοδο. Δεν στέκομαι όμως στα “τριγύρω” της κοινωνίας και του χώρου που βρίσκομαι γιατί θεωρώ σε κάθε χρονική στιγμή και σε κάθε επαγγελματικό τομέα υπάρχουν δυσκολίες και κακοτοπιές. Νομίζω πως η μεγάλη μου αγωνία είναι να στέκομαι αντάξιος στα τραγούδια και στα μουσικά έργα που επιλέγω ή μου δίνονται για να ερμηνεύσω.

– Σχετικά πρόσφατα κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός σας δίσκος, με τίτλο «Αισθηματική ηλικία». Μέχρι σήμερα ποια είναι η υποδοχή από τον κόσμο και πώς φαντάζεστε μια ιδανική δισκογραφική συνέχεια;

Η «Αισθηματική ηλικία» κυκλοφόρησε πριν από τρία ακριβώς χρόνια. Αναλογιζόμενος πως ήταν το πρώτο μου προσωπικό άλμπουμ αλλά και η πρώτη μου δισκογραφική παρουσία γενικά, θεωρώ πως η υποδοχή ήταν εγκάρδια. Μου άνοιξε έναν δρόμο μεγάλο με καθαρό διαβατήριο. Αυτό το οφείλω στον Δημήτρη Μαραμή. Η συνέχεια δεν ξέρω αν διεκδικεί τον τίτλο του ιδανικού πάντως είναι μια ιδέα που πολύ θέλω να υλοποιηθεί και νομίζω πως είμαστε κοντά. Σύντομα ελπίζω θα ανακοινωθεί!

– Κλείνοντας, αποκαλύψτε μας τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς στο κοντινό μέλλον.

Πιστεύω πως το επόμενο δισκογραφικό μου βήμα και η συνέχεια της μουσικοθεατρικής παραγωγής του “Ερωτόκριτου” της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι αυτά που θα δείτε στο κοντινό μέλλον.


Διαβάστε επίσηςΜικρό νησάκι η καρδιά: Ο Μάριος Φραγκούλης σε Ελλάδα και Κύπρο