Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930, το ιστορικό (κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989) κτίριο του Εμπρός λειτούργησε αρχικά ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 ώς το 2007 ως στέγη του Θεατρικού Οργανισμού “Μορφές” και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου “Εμπρός”.

Εγκαταλελειμμένο και κλειστό επί πέντε σχεδόν χρόνια, επανενεργοποιήθηκε ως κατάληψη τον Νοέμβρη του 2011 με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών ”Κίνηση Μαβίλη” και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών.

Μετά από έναν περίπου χρόνο πολύπλευρων καλλιτεχνικών και κοινωνικών δράσεων, και αφού μεσολάβησαν δύο απόπειρες της Αστυνομίας να σφραγίσει και να κλείσει το Θέατρο, την ευθύνη της λειτουργίας και διαχείρισής του ανέλαβε η εβδομαδιαία ανοιχτή του συνέλευση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα όσοι επιθυμούν.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρασκευή 18/2/2022, 21:30- Μουσική παράσταση “Να θες να λες και να θυμάσαι”, Σπύρος Καββάδας

Ο Σπύρος Καββάδας είναι τραγουδοποιός απ’ τους Παξούς.
Έχει σπουδάσει κλασική κιθάρα πλάι στον Νότη Μαυρουδή και ανώτερα θεωρητικά.
Το πρώτο του Άλμπουμ με τίτλο Ορθόλιθος κυκλοφόρησε απ’τις εκδόσεις Μετρονόμος με τη συμμετοχή του Διονύση Τσακνή, του Στέφανου Κορκολή και του Γιάννη Σπάθα.
Στην Παράσταση που θα λάβει χώρα στο θέατρο Εμπρός την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου,στις 21:30, ο τραγουδοποιός απ’ τους Παξούς θα παρουσιάσει καινούργια, ακυκλοφόρητα τραγούδια,τραγούδια απ’ την πρώτη του δισκογραφική δουλειά καθώς και διασκευές γνωστών ελληνικών και ξένων επιτυχιών σε ένα unplugged πρόγραμμα.
Μαζί του
Κιθάρα-φωνητικά Αλέξανδρος Κοντογιάννης
Φωνητικά Κυριακή Βασιλούδη

Facebook Σπύρος Καββάδας- Spiros kavvadas
Instagram Spiros_kavvadas
YouTube Spiros kavvadas Official

Κάθε Τετάρτη από 2 έως 23/2/2022, στις 22:00, “Παρασάγγη 10”

Δεύτερος κύκλος παραστάσεων

”Παρασάγγη 10”

Σκηνοθεσία/Σκηνικά & Κοστούμια: Στέβη Λύτρα

Παίζουν:
Πάνος Rancid
Κλεονίκη Κουκοπούλου
Μαρού Προκάκη
Γεωργία Γιαννακούδη
Γιώργος Παπαγεωργίου
Αποστόλης Λάγιος
Νικόλαος Στυλιανός Χανακούλας
Γιώργος Γιάννης
Νικολέτα Κόκκορη
Πηνελόπη Κυρίτση
Μαρία Παπαχριστοδούλου
Βασιλεία Βλάχου
Στάθης Παπαδόπουλος
Χαρά Κανταρέλη

Κεντρικός πυρήνας του έργου είναι ένα παλιό εργοστάσιο στον Πειραιά που μετατράπηκε σε πολυκατοικία και τα δωμάτιά της ενοικιάζονται, κατα κύριο λόγο, σε ανθρώπους χαμηλής τάξης και άσχημης οικονομικής κατάστασης, παρουσιάζοντας την νεοελληνική κοινωνία του ’50 . Το έργο είναι πολυπρόσωπο και πολυεπίπεδο, περιλαμβάνοντας ένα σύνολο ετερόκλητων και μη , ανθρώπινων χαρακτήρων. Οι περιθωριακοί ήρωες ,τη συμπεριφορά των οποίων καθορίζει όχι τόσο η λογική , αλλά το ένστικτο και η παρόρμηση, κεντρίζουν το ενδιαφέρον του θεατή. Οι ένοικοι , εγκιβωτισμένοι κυριολεκτικά μέσα στα ασφυκτικά κουτιά-δωμάτια της πολυκατοικίας , εξαναγκασμένοι να διαβιούν σε συνθήκες αφόρητης γειτνίασης , αλληλοεπηρεάζονται σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία . Ταπεινωμένοι στην βαθύτερή τους υπόσταση, δεν φαίνεται τίποτα να τους αποσπά , να τους εξυψώνει ή να τους διαφορίζει, εκτός από τον τρόπο που εισπράττουν τη δυστυχία ή την ευχαρίστηση, που τους αναλογεί στη ζωή. Σ’ αυτή λοιπόν τη συγκατοίκηση, συμπίπτουν και συνωθούνται άνθρωποι απορριγμένοι, βολεμένοι,κομπιναδόροι, εξαθλιωμένοι μεροκαματιάρηδες, ακαμάτηδες και δικαιούχοι κάθε λογής , χωρίς να έχουν επίγνωση της πτώσης τους , άνθρωποι σε πρωίουσα απαξίωση και φθορά, επιβιώνοντας όπως όπως, σ’ αυτά τα κουτιά-δωμάτια,σε προθανάτια πρόβα, μιας εν σμικρώ νεκρούπολης.

Προγραμματισμένες Παραστάσεις:
Τετάρτη
2,9,16,23 Φεβρουαρίου
10:00μ.μ
Στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
Ρήγα Παλαμήδου 2 Ψυρρή

Διάρκεια Παράστασης: 1 ώρα και 15 λεπτά
Είσοδος: Ελεύθερη συνεισφορά

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 7/2 έως 1/3/2022, στις 21:00, “Επόμενη στάση Ελλάδα” του Θ. Λιούνη

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑ

Μία αλληγορική κωμωδία του Θανάση Λιούνη

Περίληψη:

Πέντε μεγάλες προσωπικότητες, που επηρέασαν τον ελληνισμό και την ιστορία μας, συναντιούνται σε ένα βαγόνι τρένου και συζητούν για την πορεία της Ελλάδας.

Στο έργο θίγονται θέματα όπως η ορθοδοξία, η ιστορία, η τέχνη, η ελευθερία, η επανάσταση και η πολιτική πορεία της χώρας, μέσα από την σκωπτική πένα του συγγραφέα.

Πρωταγωνιστούν:

Δημήτρης Γρηγοριάδης
Φώτης Μιχαηλίδης
Γιώργος Λουρωτός
Σωτήρης Χατζηνικολάου
Θανάσης Λιούνης

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 7/2 έως 1/3/2022.

Στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή

Ώρα έναρξης: 21:00 μ.μ

Διάρκεια: 100′

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Κάθε Δευτέρα – 18:00-20:00, Balkan Session of Athens

Το Balkan Session επιστρέφει και φέτος στο Θέατρο Εμπρός!
Πρόκειται για μία ξεχωριστεί πρωτοβουλία η οποία έχει σκοπό την προώθηση της μουσικής των Βαλκανίων, και την ανάδειξη των μουσικών δικτύων που ενώνουν τις παραδόσεις τους.

Το B.S χωρίζεται σε δύο μέρη : αρχικά μαθαίνουμε ένα καινούργιο τραγούδι κάθε εβδομάδα με έναν υπεύθυνο διδάσκοντα της ειδικότητας που μας αφορά (μελωδία, συνοδεία, ρυθμός και τραγούδι).
Σε δεύτερη φάση πραγματοποιείται η πρόβα με όλους τους συντελεστές και το διασκευάζουμε με πνεύμα πρωτοβουλίας και συλλογικότητας.

Τα μαθήματα θα είναι κάθε Δευτέρα 6-8 μμ στο Θέατρο Εμπρός.
Το Balkan Session λειτουργεί με το σύστημα της ελεύθερης συνεισφοράς ούτως ώστε να στηριχτούν τα έξοδα της οργάνωσης.

Κάθε Τρίτη – 18:00-20:00, Εργαστήρι θεατρικού αυτοσχεδιασμού

Κάθε Τρίτη και Παρασκευή – 18:30-20:00, μάθημα Hatha Yoga με την Τατιάνα

Kάθε Τρίτη και Παρασκευή 18:00-20:00 (από 19 Οκτωβρίου 2021)

Χάθα, στα σανσκριτικά, σημαίνει ήλιος (χα) και φεγγάρι (θα) και γιόγκα σημαίνει ένωση – σύνδεση.
Ένωση της αναπνοής με την κίνηση, του σώματος με το νου, της ατομικής με τη συμπαντική ψυχή, του αρσενικού με το θηλυκό… όλων των αντιθέτων για να βρούμε ξανά το κέντρο μας, την πηγή.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη την επιστροφή στις ρίζες μας, την επανένωση με την πηγή, με την εσωτερική μας δύναμη για να ξανακερδίσουμε την ακεραιότητά μας, την ενότητα σώματος, νου και ψυχής ώστε ν’ αντιμετωπίσουμε την ολοένα αυξανόμενη πίεση και το άγχος που παράγουν οι καθημερινές συνθήκες της ζωής μας.

Η γιόγκα αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για να το πετύχουμε. Άσκηση σωματική, ενεργειακή και πνευματική, βασισμένη στην προσεκτική και ακούραστη αυτοπαρατήρηση των ανθρώπων που ασκήθηκαν και ασκούνται σ’ αυτή, εδώ και χιλιετίες, αποτελεί, στην πραγματικότητα, μία πλήρη επιστημονική αγωγή υγείας σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. H γιόγκα βοηθάει τον άνθρωπο ν’ αναπτύξει την ισορροπία, το συντονισμό κινήσεων και να εστιάσει στο κέντρο του, σωματικά και νοητικά. Ανανεώνει, αναζωογονεί, θεραπεύει το σώμα, τεντώνοντας τους μύες, τις αρθρώσεις, τη σπονδυλική στήλη, κάνοντας μασάζ στα εσωτερικά όργανα, τροφοδοτώντας με οξυγόνο το αίμα μέσω της αναπνοής. Το αίμα, τροφοδοτώντας με τη σειρά του με οξυγόνο όλα τα εσωτερικά όργανα συμπεριλαμβανομένου του νευρικού συστήματος και των αδένων,ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού!

Ένα πλήρες μάθημα παραδοσιακής χάθα γιόγκα διαρκεί από 1 1/2 έως 2 ώρες και περιλαμβάνει τεχνικές αναπνοής (πραναγιάμα), ασάνες (στάσεις που εναλλάσσονται ), καθοδηγούμενο διαλογισμό,ή, όπως συνηθίζουμε να λέμε, βαθιά χαλάρωση (νίντρα γιόγκα) και τεχνικές συγκέντρωσης του νου, ή όπως συνηθίζουμε να λέμε, διαλογισμό.

Ελάτε με άνετα ρούχα και με όποια διάθεση θέλετε….
Στρωματάκια γιόγκα, καθώς και κουβερτούλες φλις για τη βαθιά χαλάρωση υπάρχουν στο χώρο, αλλά μπορείτε, εννοείται να φέρετε τα δικά σας αν θέλετε.

Κάθε Τετάρτη 18:00-20:00 και Κυριακή 17:00-19:00, Μάθημα χορού salsa, kizomba, batchata με τον Υβ

Κάθε Τετάρτη 18:00 – 20:00 και Κυριακή 17:00 – 19:00.Κάθε Πέμπτη – 19:00-21:00, Μαθήματα Παραδοσιακών Χορών με τον Δημοσθένη

Κάθε Πέμπτη
Στις 19.00 Τμήμα Αρχαρίων
Στις 20.00 Τμήμα Προχωρημένων
Διδασκαλία χορών Δημοσθένης Αλεξόπουλος
τηλ.επικοινωνίας 6973733425
email [email protected]

Κάθε Κυριακή μετά τις 19:00 – Ανοιχτή Συνέλευση

Ανοιχτή συνέλευση κάθε Κυριακή από τις 19:00 και μετά.
Καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχουν με τις απόψεις και τη δημιουργικότητά τους στην ανοιχτή συνέλευση του Εμπρός.